Виртуални спортове и състезания: Всичко, което трябва да знаем

Виртуални спортове и състезания: Всичко, което трябва да знаем
Оценете тази статия

В последно време се наблюдава силно развитие и търсене на виртуални спортове. Това е особено разпространено в света на надбягванията, които са може би един от най-лесните от всички спортове за прилагане във виртуална среда. Докато футбола, крикета и баскетбола имат виртуални еквиваленти, те имат многобройни аспекти, които играчите трябва да имат предвид.

Надбягванията, от друга страна, са сравнително прости за играчите, тъй като идеята зад тях е една: кой ще спечели състезанието. Независимо дали става въпрос за конни надбягвания, надбягвания с хрътки или колоездене, предпоставката все още е същата и няма много вариации, които могат да бъдат разгледани, когато става въпрос за виртуална версия на реалните състезания.

Какво представляват виртуалните състезания

Виртуалните състезания изобщо нямат човешка намеса, а софтуер за игри, генериран с резултати, определени въз основа на вероятностите. Игрите използват генератори на произволни числа, за да определят резултатите, но те се основават на алгоритми, направени с помощта на данни от реалния свят. Като цяло това означава, че игрите възпроизвеждат точно резултатите от реалния свят, следователно фаворитът все пак ще печели най-често, но все пак ще има и изненади, при които печели аутсайдерът, точно като при реални състезания.

Как да залагате

Ако никога не сте се занимавали наистина със света на виртуалните спортове или дори с какъвто и да е спорт, различен от най-масовите, тогава може да сте леко объркани как да залагате. Не бъдете! Честно казано, залагането на виртуални състезания работи почти по същия начин, както залаганията при реални състезания.

Първото нещо, което трябва да направите, е да разгледате различните състезатели, които участват в събитието, на което ще залагате. За по-голяма яснота тук ще разгледаме конните надбягвания, макар че същото е приложимо за всички други състезания. Има списък на конете, влизащи в състезание, точно както и при реално надбягване. Можете да разгледате всеки от тях според цветовете и номера му.

Някои сайтове дори ще ви позволят да разгледате стойността на надбягванията от предишните 3 месеца, което ще ви даде поглед над спортната форма на коня. След това просто трябва да кликнете върху коня, на който искате да заложите и той ще бъде добавен към вашия фиш. След това трябва да решите дали искате еднопосочен или просто директен победеден сингъл и да заложите
.
Почти във всеки виртуален състезателен спорт, на който можете да залагате, можете да поставяте залози за победа, Each-way залози, Форкаст и Трикаст залози, като някои уебсайтове също ви дават възможност за залози за обърнат Форкаст и Трикаст залози или дори комбинация от Форкаст и Трикаст, Ако искате да пробвате по-сложните залози, ще трябва да добавите повече състезатели към своя фиш.

Тъй като повечето букмейкъри искат да опростяват нещата, когато става въпрос за виртуални залагания, те няма да ви позволят да залагате на повече от три коня в надбягване. Отново, всичко, което трябва да направите, е да добавите своя избор към фиша си за залагане и след това да изберете вида на залога, който искате да направите, независимо дали е Форкаст, Трикаст или друга вариация.

Видове виртуални конни надбягвания

Когато става въпрос за виртуални конни надбягвания, вариантите, достъпни за играчите, са много. Примери за надбягвания, на които може да залагате са гладките бягания и скок състезания, въпреки че спринтовите надбягвания също са популярни. На всичкото отгоре ще можете да заложите и на надбягвания с двуколки при някои букмейкъри, така че си струва да разгледаде за опции.

Нека да разгледаме накратко различните видове конни надбягвания, на които можете да заложите:

Гладки бягания

Това е може би най-лесният за обяснение вид конни надбягвания, като се има предвид, че това са надбягвания, които се провеждат на равен терен и следователно не включват нищо сложно. Що се отнася до виртуалните състезания, те се различават леко от реалните такива, в това че дължината на надбягването всъщност не е толкова важна. Всъщност повечето букмейкъри не ви казват колко е дълго надбягването преди да се проведе.

Ще видите дължината на надбягване , преди то да започне, но е малко вероятно да промените решението си на какво да заложите точно тогава. Това, което може да ви накара да размислите, е броят на участниците, който ще варира във всяко надбягване.

Надбягвания с препятствия

В реалния свят на надбягванията с конни скокове има много различни видове такива, които можете да гледате. Независимо дали става въпрос за надбягвания с препятствия, Стипъл-чейс или надбягвания с много млади коне или кобили, любителите на конни надбягвания имат голям избор.

Обикновено няма разлика между различните видове състезателни скокове, на които ще можете да заложите, когато става въпрос за виртуални състезания. Вместо това ще има общ курс за състезателни скокове в повечето случаи и дори няма да знаете колко скокове има при него. Не се задълбочавайте в това твърде много обаче.

Спринтови надбягвания

Спринтовите надбягвания са разновидност на гладките бягания, които обикновено се провеждат над 5 или 6 фърлонги с висока скорост. В света на виртуалните състезания тези видове състезания са еднакви и следователно свършват много по-бързо от другите видове състезания. Това означава, че те могат да бъдат пускани в бърза последователност.

Надбягване с двуколки

Надбягванията с впрягове са популярни в Северна Америка, но също така са добре познати във Франция и части на Европа. Те включват коне, които теглят двуколка по състезателна писта. Това очевидно добавя различно измерение към надпреварата и го прави по-интересно от гледна точка на залаганията, макар че работи по същия начин като нормалните гладки бягяния.

Виртуален Grand National

Нека споменем набързо виртуалния Grand National, който е виртуална състезателна версия на най-голямото надбягване с препятствия. Създаден от Inspired, той обещава пълен терен от 40 коня, които бягат по най-известната състезателна пътека Aintree. Лицензирането и асоциирането с Жокейния клуб означава, че това надбягване се основава на реалното такова и включва действителните скокове, които са известни по целия свят.

Виртуалният Grand National отразява реалният, което означава, че конете могат да паднат при прескачане на ограда, да свалят ездача си и дори да се изправят. Това е пулсираща версия на едно от най-добрите надбягвяния с препятствия в спорта. Има дори коментари и тълпи в трибуните, аплодиращи състезателите.

Виртуални надбягвания с хрътки

Светът на надбягванията с хрътки работи почти по същия начин като конните надбягвания. Избирате хрътка и залагате по същия начин, както бихте направили с кон, така че в този смисъл няма нужда да се притеснявате много.
Очевидно ключовата разлика е, че надбягванията с хрътки са много по-бързи от конните надбягвания. Можете да поставяте подобни залози, включително печалба, място, форкаст, трикаст и т.н.

При виртуалните надбягвания с хрътки няма същите типове надбягвания, както при конните, като всички надбягвания се случват на овална писта, подобна на реалния еквивалент. Можете обаче да залагате на гладки бягания с хрътки и надбягвания с препятствия. Както и при действителните надбягвания, въпреки че разстоянията могат да варират, при виртуалните ще откриете и спринт състезания.

Много хора предпочитат надбягвания с хрътки пред конни надбягвания, тъй като надбягванията във виртуалния свят се случват със същото темпо, както в реалния свят.

Плюсовете и минусите на виртуалните надбягвания

Има и плюсове и минуси и за двата вида надбягвания, за които говорихме досега, като основната разлика при тях в сравнение с другите видове състезания е, че и двата вида включват животни. Поради тази причина виртуалните надбягвания с коне и хрътки всъщност са за предпочитане пред един и същи тип състезания в реалния живот, тъй като никое от животните не може да се нарани.

Можете да изискате виртуални хрътки и коне да бягат в толкова състезания, колкото искате толкова често, колкото искате и те никога няма да се уморят. Не е нужно да се притеснявате дали животните са обгрижвани добре преди надбягването или да се страхувате, че селекцията, на която сте заложили, ще бъде изтеглена от състезанието.

Минусите идват под формата на това, че хората не са в състояние да направят такива проучвания, каквито обиграните играчи биха направили за истински състезания. Не можете например да получите съвет от някой, който работи на конните писти, или да разгледате факта, че определени коне не се справят добре в лошо време.

Друг недостатък е, че скоростта, която състезанията се случват, означава, че хората, които имат проблем с контрола на импулсите, ще трябва да работят усилено, за да устоят на изкушението да залагат редовно и често. Виртуалните състезания могат да се провеждат на всеки час от всеки ден от годината, така че те могат да бъдат проблем за някои хора. Виртуалните игри се използват ефективно от компаниите за залагане като мост между спортните и казино игри, така че винаги се уверете, че залагате само с пари, които можете да си позволите да загубите.

Могат ли коне или кучета да паднат във виртуални състезания?

Като се има предвид, че надбягванията се провеждат над огради точно както в света на виртуалните такива, естествен би бил въпросът дали е възможно те да паднат. Отговорът е леко сложен, което означава , че това е възможно, но не означава, че наистина се случва. Вместо това повечето коне и кучета ще са склонни да завършат състезанието.

Причината за това е, че добавянето на функция кон или куче да падне по време на надбягване добавя допълнително измерение към програмирането на алгоритъма, който диктува резултата от състезанието и повечето букмейкъри и създатели на игри не искат да го правят. Добрата новина е, че ако конете или кучетата паднат, те няма да бъдат ранени!

Възможно ли е да има равенство във виртуална надпревара?

Друг въпрос, на който хората вероятно ще искат отговор е дали е възможно надбягването  да завърши с равенство. Отново тук отговорът е технически „да“, но това не означава, че всъщност ще се случи. В крайна сметка това би добавило ненужно усложнение към събитие, което по своята същност може да бъде възможно най-опростено.

Характерът на виртуалния спорт, който е продиктуван от генератор на случайни числа и компютърен алгоритъм, е такъв, че нещата се правят по двоичен начин. Няма нужда от равенство или коне с контузия или оттеляне от надбягването, преди да започне, така че защо производителите на игри да добавят това в алгоритъма?

Други видове виртуални състезания

Има и други видове виртуални състезания в допълнение към тези, включващи хрътки и коне. Ако е поппулярно състезание, тогава можете да бъдете сигурни, че някъде някой букмейкър ще го предложи като едно от нещата, на които можете да заложите във виртуалното им предлагане.

Виртуално колоездене

Въз основа на типа колоездене на закрито, което може би сте гледали по време на олимпиади, ще видите виртуални колоездачи, които се състезават във велодрум. Тук има същите залози за победа, Each-Way, Форкаст и Трикаст, както при виртуални конни надбягвания и виртуални състезания с хрътки.

Виртуален спидуей

Спидуей е вид спорт, който е изключително популярен при някои групи хора, но изцяло непопулярен в други. Той включва хора, които карат мотоциклети около мръсни писти, плъзгат се и изпращат прах и мръсотията във въздуха. Всичко е виртуално, разбира се, но се базира на истинския спорт и отново предлага същите видове залагания.

Виртуални моторни спортове

Различните букмейкъри  предлагат различни форми на моторни спортове, но теорията навсякъде е същата. Ще видите например виртуални автомобили на Формула 1 и ще можете да заложите на коя от тях ще спечели. За разлика от истинската Формула 1, състезанията не продължават с часове и вместо това са случват за около минута и половина.

Как работят виртуалните състезания и доколко са реалистични?

Сега, когато знаете различните видове състезания, на които можете да залагате, и как да залагате, си струва да разгледате техническата страна на виртуалните състезания. Има много различни компании, които произвеждат виртуални състезания, например, както и други неща от техническата страна на въпроса, на които може би искате да получите отговор.

Как се създават виртуални коефициенти

Нека започнем с един от най-влиятелните аспекти на виртуалните състезания: коефициентите. В края на краищата, във виртуалните конни надбягвания може да правите залози на името на коня, неговите цветове и коефициентите, които са ви дадени. Колкото по-дълги са коефициентите, толкова по-малък е шансът да спечели един състезател и обратно, за по-кратки коефициенти.
Макар че очевидно е много по-сложно от това, можем да ви предложим сравнително просто обяснение за това как на определен кон се дава определен коефициент, когато резултатът от състезанието се определя от генератор на случайни числа. Представете си, ако щете, това, на което залагате, е близко до лотарията. Има 20 възможни числа, които могат да бъдат изтеглени и трябва да изберете едно.

Имената на състезателите с кратки коефициенти ще бъдат написани на няколко различни „топки“,. Състезателите с по-дълги коефициенти обаче ще имат по-малко топки и тогава ще има много по-малък шанс броят на този състезател да бъде изтеглен. Това обаче не означава, че няма шанс това да се случи.

Ясно е, че всъщност не е така, но е достойна аналогия. Коефициентите се създават произволно от компютърен алгоритъм и генераторът на случайни числа след това избира победителя.

Виртуалните игри обикновено имат по-лоша възвръщаемост откъм маржове на играчите в сравнение с казино игрите. Това обаче се изчислява на база индивидуален залог, докато може да получите по-добри коефициенти на въртене на рубетната маса срещу индивидуален залог на виртуална конна надпревара, също така е вярно, че можете да залагате на всеки 20 секунди на игра в казино, а не може да го направи във виртуална надпревара, така че общите загуби могат да се окажат по-високи с казино игрите, въпреки че RTP е по-добър. Всичко зависи какво искате от дадена игра, ако стойността е от значение играйте казино игри на маса, но ако искате нещо, което е по-реалистично и прилича на реалния спорт, изберете виртуална игра.

Софтуерът за игри се основава на събитията в реалния свят, така че коефициентите на коефициент за виртуална надпревара например да бъдат подобни на тези, които бихте получили на реално състезание, което е част от въпроса.

Колко добро е стриймването?

Друг въпрос, по който много хора ще искат насоки, е колко добро е качеството на стрийма. Отговорът на това безспорно ще варира от човек на човек, като скоростта и надеждността на вашата собствена интернет връзка е един от решаващите фактори. Ако имате супер бърз интернет, тогава без съмнение ще откриете, че стриймовете, които гледате, ще бъдат безупречни.

В този смисъл виртуалните спортове са подобни напредаването на живо на реални спортове, като единствената разлика е, че виртуалните спортове са хоствани от сървър, а не трябва да бъдат предавани от физическо местоположение и проблемите, които могат да възникнат с това. Дори хората с бавна скорост на интернета ще открият, че повечето виртуални спортове се излъчват с прилично качество, тъй като използват малко честотна лента.

По отношение на действителното качество на състезанията, повечето букмейкъри предлагат видео с висока разделителна способност, което означава, че качеството е отлично. Нищо чудно, като се има предвид, че производителите на виртуални спортове сега разполагат с невероятни технологии.

Кой създава виртуални състезания?

Някои от по-големите букмейкъри имат свои собствени отдели, които могат да създават виртуални състезателни събития, на които хората могат да залагат. Важно е да се отбележи, че те все още ще трябва да спазват правилата около генератора на случайни числа, които решават резултата и няма да могат да се намесват по никакъв начин в резултата от събитието. Всички игри са независимо регулирани и тествани, независимо кой ги създава.

Има платформи за залагания на трети страни като SBtech и BetConstruct, които предлагат на букмейкърите пълни игрови платформи, в които могат да се включат, ако желаят да го направят. В рамките на различните пакети има виртуални състезателни събития, което означава, че букмейкърите, които получават съдържанието, предоставено от външна компания, ще могат да предлагат виртуални състезания в зависимост от пакета, за който плащат.

Освен това най-големите софтуерни компании в бранша създават пакети, които букмейкърите могат да купуват от тях. Един такъв пример е Playtech, който е един от водещите доставчици на виртуални спортове за индустрията на залагания. По същия начин Betradar разполагат с пакет за виртуални решения за игри, който се плаща от над 180 букмейкъри по целия свят. Един от най-добрите доставчици е Inspired, чието качество на графиката е изключително.

Очевидно зависи от различните букмейкъри да решат с коя компания искат да работят, за да осигурят своето виртуално спортно предлагане, като имат предвид цена и качество като решаващ фактор. Най-добрите в бизнеса използват най-новата технология за заснемане на движение и 3D графика, за да създадат виртуални състезания, които са максимално близки до реалистичните, доколкото е възможно това да се получи.

На пазара има безброй различни производители на виртуални игри, всички предлагащи нещо различно за букмейкърите и други доставчици, които биха искали да се възползват от своите продукти. Докато научаването на повече за тях и това, което предлагат няма да ви помогне да спечелите залозите си в състезанията, то без съмнение ще ви помогне да вземете решения относно това,при кои букмейкъри да залагат.