Esport Games 2024: Последните тенденции от света на електронните спортове

Esport Games 2024: Последните тенденции от света на електронните спортове
Оценете тази статия

Електронните спортове превземат света. Всяка година грандиозни турнири и рекордни наградни фондове предизвикват широк отзвук. И независимо дали гледате приходи, цифри или нещо друго, електронните спортове имат всички предпоставки да се превърнат в една от най-определящите черти на 21 век.

Как са се зародили електронните спортове?

Макар през годините да са пораждали редица спорове по темата, видеоигрите официално бяха признати за спорт. Макар мнозина да не бяха съгласни, в последните години наблюдава тенденцията, че интереса към тях стремглаво се покачва.

Събитието, поставило основите на това, което днес наричаме електронен спорт е турнира Red Annihilation Quake. Играта Quake е пусната през 1996г., а първият по рода си турнир донесе на победителя Ferrari 328. След това през годините игри като Dota, Starcraft и Warcraft III спомогнаха значително развитието на индустрията.

Как една игра бива категоризирана като електронен спорт?

Не е тайна, че игралната индустрия е пренаситена.  Десетки хиляди заглавия се пускат всяка година, но все пак списъкът от Електронни спортове остава сравнително малък. Това е така, тъй като за да бъде категоризирана за електронен спорт, една игра трябва да притежава 3 основни качества:

  • Умения – В основата си игрите са предназначени да бъдат забавни. Това подтикна много разработчици да произвеждат игри, които са максимално опростени и безпроблеми за играчите. Ако погледнем електронните спортове обаче, тенденцията съвсем не е такава. Макар да са също толкова приятни за игра, те не са толкова елементарни и винаги добрите играчи изпъкват със знания и умения.
  • Популярност – За да стане конкурентноспособна, една игра трябва да изради солидна база от последователи и играчи. Феновете трябва да се интересуват от геймплей на високо ниво, както и от последните тенденции и новости.
  • Зрителско преживяване – Дори да успееят да създадат заглавие, предизвикващо интерес, то трябва да бъде приятно и за зрителите. Не говорим само за графиката. Играта трябва да има силен акцент вирху динамиката, за да задържи зрителския интерес максимално дълго.

Жанрове

Multiplayer Online Battle Arena

Примери: Dota 2, League of Legends, Smite, Heroes of the Storm

Мултиплейър битките като League of Legends в момента доминират пазара и са от най-популярните в света. Играта е базирана на това, че всеки контролира един герой и го използва в отбор с други играчи. Игрите идват с с огромен избор от герои, така че професионалистите трябва да имат изумителни нива на синхрон, усет и умения.

Този тип игри са едни от най-популярните и в България, като много от родните букмейкъри са ги добавили в портфолиото си, като например Winbet.

First Person Shooter

Примери: CS:GO, Call of Duty, Overwatch

Шутърите също се радват на огромна популярност сред феновете на електронните спортове. FPS е един от жанровете, който има огромен избор от заглавия.

От професионалистите се изисква да имат синхрон, както и да взимат мигновени решения. Комбинирайте това с динамика и с непрекъснатите изненади и ще разберете защо мнозина букмейкъри са ги добавили в порфолиото си.

Бойни игри

Примери: Street Fighter, Super Smash Bros, Tekken

В повечето случаи бойните игри са индивидуални и техният геймплей се върти около 2-ма противници. Големият изборр на уникални герои, някои от които имат индивидуални умения, превръщат ринга в истинско зрелище. Нивата на концентрация и способността за взимане на бързи решения тук са от ключово значение, тъй като ако изпуснете от поглед вашият противник дори за стотна от секундата, това може да ви коства целия мач.

Real-Time Strategy

Примери: Starcraft:Brood War, Warcraft III, Starcraft II

Ще бъдем откровени, стратегиите в реално време са нещо рядко в наши дни. Това е така, тъй като те са един от най-сложните жанрове в електронните игри. Обикновено играта се изразява в това да ръководиш армия, да издигаш сгради и да развиваш икономиката си. Съблюдаването на десетки неща едновременно заслужи RTS игрите да бъдат наричани шах на стероиди. За съжаление, често наблюдаваме, че толкова сложен геймплей не се нрави на всеки и затова този жанр рядко се радва на такава популярност.

Спортни игри

Примери: FIFA, NBA 2K, Rocket League

Беше въпрос на време спортните събития да се пренесат и върху компютърният екран. Жанрът, откакто е създаден се стреми да подражава на традиционните спортове максимално, като съществената разлика е, че тук фокусът пада главно върху индивидуалните умения, а не отборната игра.

Battle Royale

Примери: PUBG, Fortnite, Apex Legends

Battle Royale игрите са най-новото попълнение. Концепцията на целия жанр се крепи на голям брой играчи, борещи се за оцеляване на карта, която постоянно се свива. Целта е вие, или вашият отбор да остане посленият оцелял. Единствената негативна черта е, че зрителите трудно могат да проследят действието, тъй като има твърде много индивидуални играчи или отбори, но пък за сметка на това динамиката ена ниво, а изненадите никога не са изключени.

Как ще се променят електронните спортове през 2024г.?

Във връзка с постоянното разрастване на индустрията се очаква букмейкърите да влязат в крак с тези промени и да имат по-добро покритие от всякога.  Както досега, MOBA и FPS игрите ще доминират пазара. Събитията и турнирите ще се радват на значително по-високи наградни фондове, както и на още по-голям интерес от страна на фенове и залагащи.

През настоящата година, залаганията на електронни спортове за поредна година да отбележат рекорден растеж, а броят на турнирите Street Fighter, Super Smash Bros и Rocket Leaguе се очава да нарастнат и все повече букмейкъри да ги добавят към своето портфолио.

Бойните игри от типа на Street Fighter и Super Smash Bros отново са в светлината на прожекторите, измествайки жанрът Battle Royale. Макар значителен ръст през изминалата година, дължащ се главно на турнирите на PUBG и Fortnite, геймплеят на този тип игри ги прави не особено подходящи за електронните спортове.

Capcom за сметка на това обяви преструктуриран формат на турнира Street Fighter, с по-голям награден фонд и още повече участници, за да сме сигурни, че esport екшъна ще бъде гарантиран.