Футболните прогнози отдавна не са просто едно продължение на най-обичаната игра в световен мащаб - те сами по себе си са се превърнали в една огромна индустрия за милиарди в световен мащаб. Спокойно можем да твърдим, че при наличието на 30-40 спорта в менюто на всеки лицензиран букмейкър вероятно 70-80 процента от предвижданията се правят за двубои от футбола.


А предлагането на операторите към потребителите се увеличава непрекъснато. Значителен път е изминат от това, което представляваха безплатните футболни прогнози преди 30 години, когато се играеше единствено на хартия, а вариантите бяха много по-ограничени. В днешно време един-единствен мач от първенствата на Англия или Испания отваря пред почитателите на прогнозите десетки и дори стотици врати. Въпрос на избор и на коефициент е към какво ще посегне самият потребител.


Естествено, голяма част от бонусите на хазартните оператори също са насочени към спортните залози. А наличието на функции като Bet Builder и Cash Out вече се възприема едва ли не за даденост от страна на потребителите. Възможностите за игра се увеличават непрекъснато, но принципът на успеха не се променя - трябва да се предприеме риск с предвиждане и да се чака развоят на събитията, за да стане ясно има ли печалба или не.

Какво представляват футболните прогнози?

Едва ли има нужда от пространни обяснения - играчите трябва да направят залог за изхода на мача или за събитие, свързано с него. Ако познаят - печелят, ако не - стандартно губят, но при съвременните онлайн платформи това може да се избегне. Ще обясним как малко по-късно.


Топ футболни прогнози могат да се правят на базата на пазарите, присъстващи в менюто на даден мач. Също така има вариант да се поставят залози и за изхода на цели шампионати и турнири. В някои периоди от годината се отварят или увеличават възможностите и за предвиждане на трансфери. Това са основните направления на футболните прогнози, които разгръщат един хоризонт с наистина неизброими възможности.

На колко събития (мачове) могат да се поставят прогнози?

Това зависи от самия потребител. Броят на селекциите в един фиш е избор на залагащия. Основните видове предвиждания са:


 • Единични (сингъл) залози
 • Множествени залози (колонки)

При първия вариант се избира само една опция, независимо дали говорим за крайния изход на мача или за друг тип предвиждане - резултатност, разлика в мача, голмайстори, картони и т.н. При колонките се комбинират поне два пазара от различни мачове, като коефициентите им се акумулират помежду си и постигат по-висока обща стойност.

Кои са най-важните термини при футболните прогнози?

Някои от тях вече споменахме, но ще повторим. За други даваме разяснения сега, защото ще ги споменем нееднократно.


 • Коефициент - това е стойността, която дава букмейкърът за съответната селекция.
 • Размер на залога - това е сумата, която потребителят рискува за дадено предвиждане. Когато се умножи по коефициента, тогава се образува и потенциалната печалба.
 • Фиш - това е електронният талон, върху който се оформя съответната футболна прогноза с избора на коефициент, на сума за залог и с визуализация на потенциалната печалба.
 • Пазар (маркет) - това е темата на конкретното футболно предвиждане. Най-популярният пазар е крайният изход на мача, като има три варианта - победа за домакина, равенство или победа за госта. Но при футболните прогнози за днес и утре има и още десетки други видове пазари, за които ще стане дума след малко.
 • Селекция - това пък вече е конкретният избор от даден пазар. Да речем, за пазара “Двата отбора да отбележат гол” са дадени две селекции - Да и Не. А за някои маркети опциите са много повече.

Най-популярните футболни пазари

Вече казахме, че практически всеки мач, особено от големите 5 първенства на Европа + евротурнирите, съдържа буквално десетки възможности за игра. Няма съмнение, че водещ и досега си остава базовият маркет - краен изход на мача. Той има три варианта:


 • 1 - Победа за домакина
 • Х - Равенство
 • 2 - Победа за госта

Това е най-традиционният тип прогнози футболни, което беше едва ли не без алтернатива в по-ранните, изцяло аналогови варианти на бетинт развлечението. Сега вече не е така, като в менюто на един футболен двубой присъстват и много други опции. Ето какви са те:


 • Първо полувреме / Краен резултат - отново се посочват знаци, само че и за двете части
 • Двоен шанс - избират се две от трите възможности, с което се намалява значително и рискът
 • Точен резултат. Освен със знак може да се прави и предвиждане с конкретно цифрово изражение. А коефициентите при такива прогнози са значително по-високи.
 • Двата отбора да отбележат гол - тук има само две опции.
 • Резултатност в мача. Обикновено се използват линии на принципа повече/по-малко - стандартът всъщност е под/над 2,5 гола. Има възможност да се постави предвиждане на точен брой попадения. Прогнозите за резултатност могат да се отнасят както за целия мач, за някое от полувремената, така и конкретно само за единия отбор.
 • Брой картони - на същия принцип, като може да се избира между различни линии.
 • Брой корнери - казаното за картоните важи и за ъгловите удари.
 • Индивидуално представяне - най-общо, можем да предвиждаме дали даден футболист ще вкара гол (първи, последен, по всяко време), ще направи асистенция или ще получи картон.
 • Залози за полувреме. Пак важи за някои от споменатите пазари тук.
 • Хендикап. Тези предвиждания, характерни още за времената на букмейкърските пунктове, се правят така, че изкуствено се дава условно предимство на единия отбор. Обикновено това означава да се добавя гол или повече в полза на смятания за аутсайдер отбор, за да се вдигне коефициентът за победа на фаворита, която при такива условия трябва да бъде постигната с по-висока разлика. Освен стандартния хендикап съществуват и вариации като азиатския хендикап.

За какъв период важат футболните прогнози?

Стандартно се приема, че което и да е предвиждане за футболен мач се отнася само за редовното време - 90-те минути и добавеното към тях време. За повечето двубои дотук приключва срещата, но при елиминации има вариант да продължи и след това. Ако обаче използват пазари за продължения, това е категорично споменато в селекцията или пък е отделена дори специална категория за такива прогнози.

Кога могат да се правят топ футболни прогнози?

Още един въпрос, който изглежда на пръв поглед излишен. Предвиждания се поставят, преди да е ясен изходът на дадено събитие - мач, първенство, сделка. Именно в това е хазартният момент - потребителят рискува пари, за да се опита да познае и евентуално да постигне някаква възвръщаемост.


Но въпросът всъщност не е толкова глупав. Защото при модерните онлайн платформи вече могат да се правят не само предварителни предвиждания, т.е. преди старта на мач или първенство. При всеки солиден букмейкър има и меню с Live залози, което дава възможност да се играе на мачове, които се развиват в настоящия момент. А именно футболните прогнози за деня са аспект, който особено се харесва на потребителите в бетинг сайтовете.


И все пак в основното търсене преобладават предпочитания към предварителните предвиждания. А и често такъв тип залози служат като възможност за получаване на бонус за игра в лайв режим. Обратното няма как да се случи, така че прогнозите преди начало на мач продължават да са водещата опция. Но алтернативата е също така привлекателна.

Залози на живо

Лицензираните оператори практически без изключение предлагат и възможност да се правят прогнози на събития, които вече са в ход. Това означава да се осъществи залог на мач, който вече е започнал. В зависимост от времето на конкретния бет може да варира диапазонът на валидните пазари и селекции.


Обикновено секцията с Live залози се намира на видно място в една модерна онлайн платформа. По-голямата част от двубоите, за които се приемат предварителни предвиждания, присъстват и в менюто за игра на живо. И това се отнася далеч не само за водещите първенства, но и за шампионати от по-екзотични дестинации в Азия, Африка или Латинска Америка например.


Тук динамиката е по-сериозна, тъй като коефициентите за различните пазари се променят непрекъснато и всяка секунда има значение.


Особено популярни при Live залозите са следните пазари:


 • Следващ гол - за отбор или играч
 • Какво ще стане в следващите 5/10/15/30 минути?
 • Какво ще бъде следващото събитие - включително и подробности като тъч или смяна

Естествено, селекции, които вече е невъзможно да се реализират, отпадат от менюто на живите залози. Но пък често се появяват такива, които не са били налични в началото на двубоя.

Множествени залози

Този тип залагания бяха стандартът при наземния бетинг, като продължават да са любими на много потребители и в онлайн среда. Говорим за добре познатите колонки, в които се комбинират две или повече селекции от различни мачове, първенства и събития. А възможно ли е да се комбинират пазари от един и същ мач? Тази опция е налице при повечето лицензирани букмейкъри у нас, но за да се отключи, трябва да се активира функцията Създаване на залог (Bet Builder), за която ще стане дума след малко.


Защо този тип залагания продължават да са фаворити на голям процент от играчите? Лесно е да се обясни - защото дават възможност за натрупване на големи коефициенти. Ставките на селекциите в колонката се умножават една по друга преди да бъде приложена съответната сума за залога. Така например три избора на потребителя с нисък коефициент от рода на 1.40 при натрупване дават акумулиран коефициент над 2.75. Т.е. Комбинирането на три нискорискови селекции отваря вратите към потенциална печалба с добра възвръщаемост.


Колко селекции могат да присъстват в един множествен залог?

Обикновено две са достатъчно, за да образуват колонка (някога в наземните пунктове трябваше да се пуснат поне 3 знака). Таван няма или се поставя много рядко, и то на равнище, което не се достига от 99% от потребителите - 20 или повече селекции. Малцина играят с толкова много пазари в множествения залог, защото колкото е по-голям броят им, толкова нараства и рискът от неуспех. А само една грешка в колонката е достатъчна, за да я направи губеща.


Всъщност, и това невинаги е така. Някои букмейкъри предлагат комбо бонуси, при които се задейства своеобразна застраховка - при само едно неправилно предвиждане залогът се възстановява. Освен това при множествените залози има вариант да се използват системи, на които също ще обърнем внимание.

Системи

Това са възможности за съставяне на различни конфигурации между селекциите, участващи в множествен залог. Има две категории системи - с пълно и с непълно комбиниране. При пълното комбиниране са включени всички възможни варианти, по които се съчетават отделните селекции. При непълното комбиниране някои вариации не влизат в системата. Като цяло вторият тип конфигурации се използват значително по-рядко при спортните залози.


Затова обръщаме внимание преимуществено на системите с пълно комбиниране. При тях е важно в какви групи ще бъдат подредени отделните залози, като от това зависи и какъв ще е броят на колонките, участващи в системата. Така например, ако са избрани 5 коефициента от различни мачове, но се групират по 3, то това оформя общо 10 колонки по следния начин:


 • 1-2-3
 • 1-2-4
 • 1-2-5
 • 1-3-4
 • 1-3-5
 • 1-4-5
 • 2-3-4
 • 2-3-5
 • 2-4-5
 • 3-4-5

При такава конфигурация при една и дори две допуснати грешки при прогнозите играчът пак ще има печеливша колонка. Ако например са сбъркани предвижданията при селекции 2 и 4, то все пак колонката със залози 1, 3 и 5 носи възвръщаемост. При само една грешка печалба носят 6 от 10-те групи.


Това е основното предимство на играта със системи - едно неуспешно предвиждане не срива всичко. От друга страна обаче колкото повече селекции участват в пълното комбиниране и най-вече колкото повече групи има вътре в него, толкова по-голям става общият залог. Прогнозите със системи изискват повече финансов ресурс, ако се търси по-съществена печалба. При описания пример, ако за всяка група от 3 селекции се постави 1 лев, това прави 10 лева. Дори и всички прогнози да са верни, то възвръщаемостта може да се окаже по-малка от тази, която би се постигнала при залог на една колонка за 10 лева със същите 5 селекции. Но още веднъж подчертаваме, че за потребителите има толеранс да се допусне грешка, докато при стандартния множествен залог не е така.

Създаване на залог (Bet Builder)

Възможно ли е да се образува своеобразен множествен залог, ако се комбинират селекции от един и същ мач? Да, има такава опция и тя е валидна при голяма част от лицензираните букмейкъри у нас. Това е възможно при наличие на функцията Създай залог или Build a Bet. Наименованието варира при различните оператори, но в общи линии се върти около един от двата варианта.


Принципът на действие е подобен на този при колонките - избират се два или повече коефициента от менюто на един двубой, за да се акумулира по-висока възвръщаемост. Обикновено се поставя някакъв таван на броя на пазарите, които се използват - може да бъде 10, 12 или 15, но със сигурност е достатъчно голям, за да се натрупа желания коефициент. При Bet Builder могат да се комбинират селекции от различен тип, но не може да има такива, които да си противоречат взаимно.


При използване на функцията Създаване на залог не се предвижда конфигурирането на системи. Както и при други залози тук също в много случаи е валидна възможността за кешаут.

Дългосрочни прогнози

Лицензираните букмейкъри предоставят на своите потребители и възможност за предвиждания с по-далечен хоризонт. Дългосрочните прогнози стандартно са свързани с развоя на конкретно първенство или турнир, със съдбата на даден отбор (участник) в него или пък с представянето на конкретен футболист. Като тип игра се наричат още Ante Bet, но това не трябва да се бърка с покера, където също срещаме този термин. Между двете има общо, разбира се, и то е свързано с това, че се прави предвиждане на ранен етап, когато има много неизвестни.

Какви са най-популярните пазари при дългосрочните прогнози:
 • Шампион/Носител на трофея)
 • Финалист - в турнир на елиминации
 • Място в Топ 4 на големите първенства или в тройката на по-малките, включително и българското
 • Кой ще изпадне/Кой ще запази мястото си в дивизията
 • Достигане до определена фаза в турнир - това включва преодоляване на груповата фаза (или отпадане на този етап), класиране за осминафинал, четвъртфинал или полуфинал
 • Голмайстор на първенство (турнир)

Вероятно сами сте забелязали, че когато говорим за дългосрочни прогнози, нямаме предвид това да познаем знака на мача Борнемут - Нюкасъл със залог, направен един месец преди тази среща (ако са налични коефициенти толкова рано). Анте бетовете се фокусират върху класирания на отбори и индивидуални класации, като могат да се простират върху много широк времеви диапазон. Можем да направим предвиждане за следващия носител на трофея в Шампионската лига веднага след финала на сезона, т.е. имаме хоризонт от близо една година. Но ако 2-3 или повече отбора се борят за оцеляване в Серия А, да речем, и до последния кръг не е ясно кой ще изпадне, то за такива пазари залози се приемат и ден-два преди мачовете.


Какви са плюсовете на дългосрочните предвиждания? Те обикновено вървят с по-високи коефициенти, тъй като и рискът е по-висок. В същото време обаче този тип игра не е за всеки потребител, тъй като се “затваря” определена сума пари, докато не стане ясен изходът от съответното първенство или турнир (или поне докато букмейкърът не даде възможност за Cash Out за направената селекция). При анте бетове няма и особен смисъл да се играе с минимални суми, защото просто не си струва чакане седмици или месеци за няколко лева печалба.

Функции и бонуси при футболните залози

Вече обяснихме как действа една от основните функции при спортните, респективно футболните залози - Създаване на залог. Активирането на Bet Builder позволява да се комбинират селекции от един и същ мач за постигане на по-висок коефициент. Освен това букмейкърите дават и други инструменти в ръцете на своите клиенти, а и предвиждат специално комплименти за конкретни ситуации.


 • Затваряне на залог. Тази функция е добре позната - едва ли има залагащ в интернет, който да не е използвал поне веднъж бутона Cash Out. Със затваряне на залог потребителят може да “излезе” от прогнозата, която е направо. Има шанс да реализира дори и известна печалба, ако съответният двубой или шампионат се развива с реалистични шансове прогнозата да се сбъдне. В повечето случаи не се дава кешаут на пълната печалба, но в някои ситуации тя се изплаща, без да е ясен крайният изход.
 • Частично затваряне на залог. При него се изтегля само част от сумата, а остатъкът продължава да е активен, като пропорционално пада и потенциалната печалба.
 • Промяна на залог. Този инструмент е валиден най-вече за предварителните прогнози, като може да означава или модификация на заложената сума, или изобщо избор на други пазари и коефициенти.
 • Ранно изплащане. Ето това е споменатата преди малко опция за получаване на пълна печалба преди края на събитието. За футбола ранното изплащане се активира тогава, когато е дадено предвиждане за победител, а избраният отбор поведе с два гола разлика. При такива ситуации букмейкърът изплаща печалбата в пълния ѝ размер. А дори крайният резултат да е различен, това не променя нещата и не отнема от средствата на потребителя.
 • Връщане на залог при 0:0. Това е още един бонус за сигурни футболни прогнози, като обикновено важи при пазари като Точен резултат (стига да не е нулево реми), Първо полувреме/Краен резултат, Голмайстор (първи, последен, по всяко време). Ако мачът завърши без голове, средствата от залога се връщат по сметката на играча.
 • Комбо бонус. Стандартна опция при легалните оператори е да добавят някакъв процент към печалбата при успешни множествени залози. Обикновено е необходимо в колонката да участват поне три селекции, като над определено ниво възвръщаемостта се удвоява, но само при познаване на всичко.
 • Комбо застраховка. Има го и това при футболните залози - някои букмейкъри връщат парите на потребителя, ако при множествения залог е направена само една грешка. Все пак не се среща при всички, а и трябва да се спазят определени условия - например поне 5 селекции и избор на мачове от конкретно посочени първенства и турнири.

Има и други типове комплименти, които потребителите могат да получат от компаниите за залози. Това е едно от обясненията за увеличения интерес към букмейкърските платформи, което говори за мащаба, до който се е разраснала индустрията на спортните залози.


Какво е състоянието и какви са перспективите


Едва ли някой би оспорил, че като форма на хазартно развлечение футболните прогнози за днес и утре се намират на възможно най-високия връх на своето развитие. Сигурно е, че никога преди не е било така, както е сега - потребителите получават огромно разнообразие от мачове, пазари, функции и промоции. Това печели трайни клиенти на платформите за залози, което, разбира се, има и своите негативни последици при някои от тях. Но тези, които умеят да се забавляват разумно, ще признаят, че е достигнат пик в развитието на 100 процентови футболни прогнози. Като че ли не се вижда как той може да бъде надхвърлен, но този бизнес винаги може да ни изненада.