Футболните залози в огромната си част се фокусират върху мачовете, които се играят, и събитията, които могат да произтекат в тях и съответно могат да бъдат прогнозирани. В платформите на букмейкърите акцентът е върху това, което се случва в момента, или пък върху най-важното в календара на предстоящите двубои, а класиранията в отделните лиги не излизат на преден план. Само че именно подрежданията в първенствата са фундаментален фактор за определяне на коефициентите, които получават потребителите.


Естествено е, когато лидерът в Италия например приема отбор от долната половина на таблицата, ставката е в полза на домакините. Така че на база на класиранията се оформя и потенциалната възвръщаемост при основните варианти за краен изход на двубоя. Но подреждането само по себе си също може да бъде обект на прогнозиране и този сегмент също присъства в букмейкърските сайтове. Дългосрочните залози също са неизменна част от менюто на всеки оператор на ниво, като именно при тях има възможност да се предвижда на каква позиция ще завърши даден отбор.


Така че класиранията на футболните първенства имат двояко значение в сферата на залозите. От една страна показват кой е в по-добра форма и съответно има преобладаващи шансове да спечели, а от друга мястото в таблицата може да тема на прогнозите. А има и други детайли, които могат да се вземат предвид в подрежданията на националните първенства.

Какво се гледа във футбол класиране

Да започнем с азбучната истина, която е в самата основа на спортната надпревара. Класирането на футболното първенство определя кой е шампион, кой печели медали, кой се класира за международните клубни турнири и кой изпада от съответната дивизия. Така че всеки отбор на професионално ниво се стреми да заеме възможно най-висока позиция. А любителите на залозите се стремят да познаят кой къде ще завърши или кой как ще се представи на база на моментната ситуация.


Разбира се, актуалната позиция в класирането не винаги има голямата тежест за калкулиране на шансовете за победа в конкретен мач, тъй като е възможно смятаният за по-класен и по-реномиран отбор в съответния момент да се намира на по-ниска позиция от своя съперник. Като цяло е логично за този тим, който се намира по-високо в подреждането, да бъде предоставен и по-нисък коефициент от букмейкъра. Но домакинският фактор също има значение, като при равностойни отбори той натежава по-осезаемо.


Редом с конкретната позиция на замесените в дадена среща клубове под внимание трябва да се вземе и конкретният момент от сезона. В началото на кампанията със сигурност ситуацията в таблицата няма толкова определяща стойност както за сравнение между съперниците. Все пак като база за дългосрочните залози дори и минималните промени в подреждането седмица за седмица могат да послужат като основания за амплитуди при коефициентите. А колкото повече приближава краят на сезона, толкова повече и мястото на отборите има отражение върху това, което букмейкърите предлагат на своите клиенти.

Какви спортни залози се правят за класиране по футбол

Вече обяснихме как позицията в таблицата служи като основание за определяне на коефициентите в сблъсък между два съперника в първенствата на Англия, Испания, Германия или България, ако щете. Често отборът на по-високо позиция получава по-ниския коефициент, което подсказва, че има и по-добри шансове да спечели.


А какви прогнози могат да се правят конкретно за класиране във футболно първенство? Това са част от дългосрочните залози, които присъстват в менюто на всеки популярен лицензиран букмейкър. Ето какви пазари се предлагат в бетинг платформите за подрежданията в най-търсените от потребителите лиги в Европа:


 • Кой ще заеме първото място? Кой ще спечели титлата?
 • Кой ще заеме място в челната тройка
 • Кой ще влезе в Топ 4 на водещите първенства, респективно ще се класира в Шампионската лига?
 • Кой ще завърши на позиция за класиране на Шампионска лига или други турнири на УЕФА.
 • Кой ще се спаси и кой ще изпадне от дадена дивизия?

Тези маркети обикновено са отворени още преди старта на всеки сезон. Посочените опции за залог обикновено са налични до последните кръгове на първенството. Все пак е възможно пазарът за шампион на лигата да отпадне, ако има ясно изразен лидер, който е натрупал сериозна преднина пред останалите. Другият вариант е самата тема за предвиждане да продължи да присъства в менюто, но вече да не се приемат залози за очевидния фаворит.


Същото може да се случи също така, ако един или повече отбори вече изостават безнадеждно в дъното на класирането. Ако вече не е налице теоретичен шанс за спасение, то съответният тим вече отпада от маркетите за класиране.


Но повечето посочени теми могат да са актуални буквално до последния кръг. Важното в случая е да има ситуация в таблицата, която все още не е решена. Много често преди заключителните мачове още не са ясни всички отбори, които ще влязат в Топ 4, ще се класират за участие в Европа или ще запазят мястото си в първа дивизия.


А като тенденции сред самите потребители прогнозите за класиране обикновено се правят преди сезона или в начален етап от него. По средата на първенството или дори в късните фази от него пък се търсят най-вече изненадите, при които специалистите в прогнозите се опитват да открият изненадите и възможните обрати.

Какви детайли можем да гледаме в класирането

Има още някои тънкости, на които специалистите в прогнозите обръщат внимание преди да поставят залози. Освен конкретната позиция, която дава очевидни индикации, може да се обърне внимание и на други факти, видни от статистиката на отборите:


 • Спечелени точки като домакин
 • Спечелени точки като гост
 • Отбелязани и допуснати голове от даден отбор
 • Разлика в точките между замесените отбори
 • Тенденция в представянето от последните кръгове

При точковия актив, който определен тим постига на свой или на чужд терен могат да се извадят още факти. Колко често например печели или какъв е процентът на равните мачове. Последното може да се вземе под внимание и от общите показатели в класиране футбол, като често при среща на противници, които имат по-голям дял ремита при резултатите си това е и насока за търсене на знак Х.


Поглед върху общия брой реализирани и допуснати попадения пък дава насоки в прогнозите за резултатност. Не е трудно да се види кои отбори бележат най-много или най-малко, съответно да се отчете и кои реализират най-трудно. Силна защита или слаба атака например са индикация за предвиждания на пазара Двата отбора да отбележат гол. А за пресмятане на средната резултатност за залози от типа Повече/По-малко все пак може да се използва и калкулатор. Но тези сметки често отстъпват на актуалната форма на участниците в мача, ако тя е видна от таблицата.


Кои са топ първенствата във класиране по футбол


Кои са най-силните лиги на света, което ги прави съответно и водещи като по аудитория? Обикновено говорим за европейския топ 5 - в него влизат първите дивизии на Англия, Испания, Италия, Германия и Франция. Интерес сред голяма част от публиката будят и шампионатите на следващата група по класа - Португалия, Нидерландия, Турция, Белгия, доскоро и Русия. Извън Европа няма първенства, които да се мерят с нивото на интерес на дори на второто ниво на Стария континент. Не може да се отрече, че първите ешелони на Бразилия и Аржентина, както и MLS в САЩ също предлагат качество, но часовата разлика е възпрепятства европейската публика, включително и българската. В последно време пък наблюдаваме опити на лигата на Саудитска Арабия да настигне с интензивни темпове и мултимилионни разходи Топ 5 на Европа, но засега е рано да се каже дали това ще се случи.


А въпреки че качеството на футбола в България сериозно отстъпва на европейския елит, то Efbet лига все така се радва на топ интерес от страна на аудиторията у нас. Затова ще обърнем внимание и на местното първенство, като класирането в него е особено интересно за любителите на прогнозите.


Класиране на Висша лига на Англия

Няма никакво съмнение кое първенство е №1 по интерес сред публиката по цялата планета - това е английската Висша лига. Този шампионат безспорно е и най-комерсиалният, като превъзхожда чувствително като бюджети и разходи останалите от Топ 5 на Европа. Премиър лийг привлича някои от най-големите звезди в световния футбол благодарение на своята атрактивност и високи финансови възможности. А освен това и вариантите за залози в мачове от Албиона са повече от всяка друга страна и шампионат.

Ако насочим поглед конкретно към класирането в Англия, то основно фокусът пада върху три аспекта:


 • Кой е лидер и кои са претенденти за титлата
 • Кои отбори се борят за място в Топ 4
 • Кои отбори се борят за оцеляване

В последните години свикнахме все Манчестър Сити да завършва на първо място, затова и дългосрочните залози за титла на “гражданите” не предлагат висока възвръщаемост. Но ако се търси изненада с прогноза в полза на Ливърпул и Манчестър Юнайтед, или пък както можеше да се случи през сезон 2022/23 - Арсенал, то тогава коефициентите са значително по-високи.


Много по-оспорвана е битката за място в челната четворка. Класиране в карето на върха има много висока стойност, тъй като дава билет за Шампионската лига, където всеки клуб вече попада в друго измерение - и като игра, и като финансови параметри. А кандидатите за Топ 4 всеки сезон са двойно повече от квотите, затова и анте бетовете в тази посока са особено интересни. Петата позиция също е от значение за класиране в Европа, а за турнирите на УЕФА право на участие се печели и през двете купи - FA Cup и Купата на Лигата.


В най-долната част на таблицата също е много интригуващо. Предвижданията кой ще остане над чертата и кой ще поеме към второто ниво на английския футбол са също толкова трудни, колкото и тези за Топ 4. От 20-те тима във Висшата лига директно изпадат последните три в таблицата.


А когато говорим за английски и изобщо британски футбол, то не всичко започва и свършва с Премиър лийг. Силен е интересът на публиката и към Чемпиъншип, включително и сред почитателите на залаганията, които следят и следващите две дивизии - Лига 1 и Лига 2. Шотландците не обичат да ги слагат под един знаменател с Англия, но е факт, че феновете на начина на игра във Висшата лига са и тези, които най-много се вълнуват от това, което се случва в северната част на остров Британия, където доминират Селтик и Глазгоу Рейнджърс.

Класиране Испания

Ако има първенство в Топ 5 на Европа, което може да съперничи на Premier League, това е испанското. Като финансови възможности Ла Лига трудно се мери с клубовете от Англия, като изключим грандовете Реал Мадрид, Барселона и донякъде Атлетико Мадрид. Но като глобална популярност на футболния продукт можем да твърдим, че Примера дивисион стои най-близо до флагмана от Албиона. Вярно е, че интересът поспадна, след като супермените на съвременния футбол Лео Меси и Кристиано Роналдо поеха в други посоки, но пък вечното съперничество между Барселона и Реал Мадрид продължава с право да се възприема от мнозина за най-големия мач на планетата.

А какво да гледаме в класирането на Ла Лига? Важните аспекти са:


 • Битката за първото място
 • Битката за Топ 4
 • Надпревара за местата в Европа
 • Борбата за оцеляване

Когато говорим за Испания, то сме свикнали с двуполюсния модел - шампион става или Реал, или Барса. Във второто десетилетие на този век по-успешни в битката за титлата бяха каталунците, но напоследък “Лос Бланкос” отново си върнаха водещата роля. След 2004 г. само Атлетико успява да разбие двуполюсното противопоставяне, като стана шампион на два пъти под ръководството на Диего Симеоне.


А под ръководството на аржентинеца “дюшекчиите” пък са неизменно в тройката, така че в битката за Топ 4 фактически остава само едно свободно място. Но пък в последните няколко сезона като цяло се наблюдава много интересна надпревара за останалите европейски квоти - това не само е още един плюс за зрителите, които обичат испанския футбол, но и допълнителен адреналин за почитателите на залозите. Класиране в първата шестица носи международно участие, а кандидатите обикновено са повече.


Но особено свирепа е битката за оцеляване в Испания - към Сегунда дивисион поемат последните 3 от 20-те отбора в елита. За доказателство можем да приведем факта, че през сезон 2022/23 в последния кръг 6 отбора все още бяха застрашени поне на теория от изпадане и трябва да се борят до последните минути на кампанията за своето място в елита. И това дава още една интересна перспектива на любителите на прогнозите. Трябва обаче да кажем, че следващите нива на испанския футбол далеч не привличат така вниманието, както това се случва с Чемпиъншип и дивизиите под него в Англия.

Класиране Италия

“Калчото” е вечната любов на много почитатели на футбола у нас, но и по целия свят. В последните години Серия А по-трудно успява да се пребори за зрителски интерес в конкуренцията на Премиър лийг и Ла Лига. Но пък трябва да отбележим, че след доминацията на Ювентус (9 поредни титли) италианското първенство стана най-непредвидимо по отношение на основния въпрос, свързан с класиране Серия А:


 • Кой ще вземе титлата в Серия А?

Няма друга лига от европейския Топ 5, която в рамките на четири последователни сезона да е излъчила четири различни шампиона - след последния триумф на Юве със “скудетото” триумфираха Интер, Милан и Наполи. Затова и дългосрочните прогнози за носителя на титлата в “калчото” се търсят от специалистите в предвижданията, защото няма ясно изразен фаворит, а това допринася и за по-високи коефициенти.


Освен това, както и при другите първенства от Топ 5 на Европа, Серия А трябва да даде отговор на още неизвестни:


 • Кои отбори ще се класират в Шампионската лига?
 • Кои ще играят в Европа?
 • Кои ще се запътят към Серия Б?

Битката за европейските квоти - както за Шампионската лига, така и за класиране в другите два турнира на УЕФА, също държи жив интереса към италианското първенство. Първите 4 тима в него отиват в надпреварата на богатите, а по една квота през шампионата остава за Лига Европа и Лигата на конференциите.


В най-долната част на класирането напоследък често има изявени аутсайдери, което не говори за достатъчно силна конкуренция сред 20-те отбора в италианския елит. Но пък специфично правила, което се отнася само до класирането в Серия А, създаде прецедент в края на сезон 2022/23. Ако първият и вторият в класирането или 17-ият и 18-ият завършат с равен точков актив, то не се гледат другите показатели като директни мачове, голова разлика и т.н. При подобен паритет се играе шампионски плейоф или бараж за оцеляване.

Класиране Германия - Бундеслига

В Германия положението продължава да бъде Байерн и всички останали. Продължителната хегемония на мюнхенския гранд, който спечели 11 поредни титли, лишава от интрига дългосрочен залог за шампион в Бундеслигата. Вярно е, че Борусия Дортмунд не беше далеч от това да сложи край на серията, а преди това и РБ Лайпциг мечтаеше за триумф, но до промяна на статуквото не стигна.

Затова и основните въпроси в Германия, свързани с класирането в елита, са:


 • Кой ще влезе в четворката?
 • Кой ще се класира в Европа?
 • Кой ще изпадне директно?

От няколко години насам немският футбол има 4 отбора, които го представят в Шампионската лига. Така че битката за другите три квоти (освен тази, за която Байерн е абониран) поражда сериозна интрига. А като добавим и това, че Бундеслигата е най-резултатното първенство в европейския Топ 5, то феновете на футбола определено има какво да видят от това първенство, макар и спорът за първото място да изглежда решен отрано.


Интересно е и на дъното в Германия - елитът се състои от 18 отбора, като само последните два изпадат директно. 16-ият в таблицата на Първа Бундеслига обаче все още не е спасен след последния кръг, тъй като трябва да играе два мача на разменено гостуване с третия от Втора Бундеслига. Долните нива на немския футбол също предлагат качествена игра, но определено не са толкова популярни сред любителите на залозите.

Лига 1 Класиране

Френското първенство определено отстъпва на всички останали от Топ 5 на Европа. Вярно е, че Лига 1 е сред първенствата, които създават най-много таланти, захранващи и другите елитни шампионати. В същото време спорът за титлата също като в Германия изглежда предрешен. Е, тук ПСЖ поне не печели абсолютно всяка година, така че познавачите, които търсят изненади, могат да имат късмет, посочвайки Лил, Монако или някой друг отбор.


Иначе битката за първата четворка е интригуваща и във Франция. По-особеното тук е, че само медалистите в Лига 1 вземат квота за групите на Шампионската лига, докато четвъртият в таблицата трябва да мине през квалификациите на най-силния клубен турнир.


Френското първенство е и последното, което предприе промяна във формата на надпреварата. Преди старта на сезон 2023/24 отборите в елита бяха намалени от 20 на 18, за да се засили конкуренцията. След тази редукция на участниците вече само последните два тима изпадат директно, а 16-ият играе бараж за оцеляване.

Класиране А група

Българското първенство може и да отстъпва сериозно от водещите футболни сили, но все така продължава да е популярно сред почитателите на играта в нашата страна. Откакто в ефира може да се гледа на живо практически всеки мач от ефбет лига класиране, това повиши и възможностите за наблюдение на ситуацията в шампионата.


А броят на пазарите за срещи от някогашната “А” група нараства непрекъснато и в това отношение нашият елит не отстъпва като предлагане към любителите на прогнозите. Те пък имат възможности да правят разнообразни дългосрочни залози в първа лига класиране благодарение и на специфичния формат на първенството. Бихме могли да открием маркети като:


 • Кой ще стане шампион?
 • Кой ще завърши първи редовния сезон?
 • Кой ще стане втори или трети?
 • Кой ще влезе в първата шестица на плейофите?
 • Кой ще спечели баража за Европа?
 • Кой ще изпадне директно?
 • Кой ще играе и спечели плейофа за оцеляване?

Виждаме, че тази схема с разделяне на първенството на два етапа позволява креативна мисъл за голям брой пазари и за непрекъснатото им увеличаване. А интересни вариант в лигата, наследила “А” група, не липсват. Прогнозите за шампион са обречени, освен ако в последните 12 години не са свързани с името на Лудогорец, но пък това сваля стойността на такова предвиждане до ниска възвръщаемост. Докато за отговорите на останалите въпроси вече можем да говорим и за по-висока потенциална печалба.

Заключение

Дори и да не са обект на конкретни прогнози, класиранията на футболните първенства имат своята неизменна тежест за потребителите на платформите за спортни залози. Мястото в таблицата може да показва както класата на даден отбор, така и моментното му състояние, а двете невинаги кореспондират помежду си. Що се отнася до дългосрочните залози, предвижданията за това каква позиция в таблицата би заел определен отбор, те са отворени през по-голямата част от сезона, като са предназначени за по-търпеливите играчи. Не всеки е склонен да чака, за да разбере дали избраният от него тим ще стане шампион или ще изпадне от дивизията. Затова и прогнозите на класирания са по-специфични, но и в настоящата високо динамична среда все така има почитатели на този начин на игра.