Залози на Хрътки

Залози на Хрътки
Оценете тази статия

 Надбягванията с хрътки (Greyhound races) са доста популярни в някои страни, макар че не могат да се сравняват с популярността на масовостта на залозите на конни надбягвания. Меката на гонките с хрътки е Англия, където всекидневно има поне по 5-6 и повече дневни срещи на дадена писта за кучешки надбягвания. Спортът е много популярен и в съседната Ирландия, както и в Австралия. Надбягвания с хрътки се правят и в някои американски щати, макар че природозащитните организации там постоянно лобират за тоталната забрана на този вид гонки като нехуманни по отношение на кучетата.

Особености при надбягванията с хрътки

Развъждането на породисти кучета за надбягвания, най-вече хрътки, също се е зародило в Англия. Дълга история и традиция имат много от престижните състезания, които се провеждат ежегодно на различин писти, приблизително по едно и също време. Някои от най-известните гонки за кучета в Англия и Ирландия са Грейхаунд Дерби, Айриш Дерби, Кент Сейнт Леджър, Кент Дерби, Грейхаунд Голд Къп и много други.

Типичната гонка с хрътки почти винаги има по 6 участващи кучета. Повече участници се допускат само в някои от знаковите състезания за годината /по 8 или 12/. Всяко куче има свой коридор за бягане. Хрътките са обучени да преследват изкуствена примамка, наподобяваща заек, която се движи механично по релса. В Англия и Ирландия има около 20 писти за надбягвания с кучета. Всяка от тях си има своите специфики и особености. Някои треньори и собственици на хрътки се концентрират върху само няколко писти, а други изпращат своите кучета да се състезават навсякъде. Важно е да се вземат под внимание особеностите на дедената писта по отношение на позицията на коридорите за бягане, остротата на завоите и т. н.

Видове залози на хрътки

Видовете залози на кучешките рейсове са почти еднотипни с тези при конните надбягвания. Най-съществената разлика е, че при типичната кучешка гонка с 6 участника, платените места са само 2.

Основните видове залози в гонките с кучета са:

  • Победител – това е стандартен залог, при който трябва да прогнозирате кучето-победител в дадена гонка. Фаворитите печелят около 32-33 % от всички гонки в Англия и Ирландия, но тук се наблюдават съществени различия между отделните писти, за разлика от конните надбягвания.
  • Победа и място, или each-way залог – тук общият залог се дели на две части – за победа и място. Както беше споменато по-горе, платените места при кучешките надбягвания са две в повечето случаи.
  • Залог за място – това е залог на дадена селекция да заеме някои от платените места. Този пазар обикновено се предлага само за по.значимите гонки обаче.
  • Залагане без фаворита – на този пазар фаворитът в гонката е изключен от залагането. Тоест, ако вашата селекция завърши втора след фаворита, вие печелите. Този пазар също се предлага само за знаковите рейсове.
  • Един срещу друг – това е двуизходен пазар между две кучета от съответната гонка, като печели участникът с по-предна позиция. Отново се предлага за големите гонки.
  • Форкаст/трайкаст (forecast and tricast) – при форкаста трябва правилно да предвидите първото и второто куче в дадена гонка. Можете да направите това в прав форкаст (straight forecast), където важи точният ред на завършване, или в „обърнат“ форкаст (reverse forecast), където вашите селекции ви носят печалба при завършване в произволен ред едно спрямо друго. Същите принципи се прилагат и при трайкаста, като трябав да предвидите първите три кучета в строг или произволен ред.
  • Комбинации – както и при другите спортове, може да комбинирате до 10 или дори повече кучета от различни гонки в различни системи и комбинации. Вашите селекции могат да бъдат само за победа, или победа и място.

Като цяло кучешките гонки са доста по-трудни за предвиждане и анализ от конните надбягвания. Главната причина е, че тук животните се състезават сами, а няма жокей като при конете. Тоест, водещи фактори са родословието на кучето, респективно бързината и издръжливостта му, както и качеството на тренировъчния процес, през който е преминало. Затова е добре при залагане на кучета да се има предвид кой е треньорът на хрътката и какъв е неговия рекорд на дадената писта. Друг важен показатели при анализа може да бъде възрастта на кучето, и миналите му резултати на дадената писта, или на друга писта със сходен тип уклон на завоите /ляв или десен/.

Къде да залагам на хрътки

Букмейкърските къщи действат по-предпазливо при надбягванията с хрътки, като пускат коефициентите доста по-късно от тези при конните надбягвания. Лимитите за залагания също са намалени, освен за много големите рейсове. Едва ли би учудило някого, но най-големият букмейкър Bet365 предлага залози на гонките с хрътки, а и не само. Гигантът предоставя директен лайвстрийм от гонките в Англия, Ирландия и Австралия, така че да следите всичко случващо се. Като типичен британски букмейкър Betfair също ви предлага залози на гонките с хрътки, а в този случай имате и различни видове залози, което вдига адреналина още повече.

Надбягванията с хрътки имат своя чар и определено носят много адреналин поради бързината на протичане на състезанието. Те не са за всеки, но пък нищо не пречи да погледате няколко бързи гонки през услугата за лайв стрийминг, преди да решите дали това е един от вашите предпочитани пазари за залагане, или не.