Залози на Конни надбягвания

Залози на Конни надбягвания
Оценете тази статия

Надбягванията с коне са една от най-старите форми на състезания, познати още от Древна Гърция и Рим. Традициите на конните надбягвания в съвременния им вид са поставени в Англия преди повече от 300 години. Някои от състезанията с коне имат няколко вековна история и се провеждат ежегодно на едни и същи хиподруми, по едно и също време на годината. Такива гонки са например Голд Къп в Челтнъм през март и едно от най-престижните и интересни за гледане конни състезания в света – Гранд Нешънъл в Ейнтри, което се провежда в края на април.

Конните надбягвания в наши дни

Традициите в отглеждането и развъждането на състезателни коне с родословие обаче отдавна са излезли извън границите на Обединеното кралство и Ирландия. Ежедневни конни състезания има във всички бивши английски колонии – Австралия, САЩ, Хонг Конг. В последните 10 години спортът набира огромна популярност и на Арабския полуостров, където са изградени няколко от най-модерните хиподруми в света в момента. В континатална Европа пък традиции в конните надбягвания имат Германия, Франция и Италия. Франция е домакин на състезанието с най-голям награден фонд в света – Арк де Триумф.

От гледна точка на залаганията на конни състезания обаче, в Европа безусловно най-популярни са гонките в Англия и Ирландия. Те се провеждат почти всекидневно, 362 пъти в годината. Единствено по коледните празници има три дена без конни надбягвания в календара.

Особености на конните надбягвания

В Англия има два основни вида състезания с коне – гладко бягане (Flat) и бягания с различни препятствия (National Hunt). Отделно има гонки, които са отворени само за коне, отговарящи на определени изисквания като възраст, пол, присъден хендикап рейтинг и т. н.

При флат състезанията дистанцията е между 5 фърлонга (или около 1000 метра) и 2 мили. Този тип надбявания се делят на гонки на трева, които са доминиращият вид конни надбягвания през лятото и есента. Целогодишно пък се провеждат гладки бягания на писти със синтетична настилка (All Weather), които съществуват главно с цел да осигурят възможности за залагания на конните фенове през зимата и пролетта.

Състезанията с препятствия са известни още и като „джъмп“ (jump) гонки и се делят също на два основни вида – хърдъл и чейз (hurdle and chase). При хърдълите конете прескачат сравнително ниски прегради с височина 1,40-1,50. Чейз състезанията симулират преследване на дивеч при лов и водят произхода си от времената на английската аристокрация. Затова и препятствията тук са доста по-високи, от 1,70 м и нагоре. Това прави някои от тези гонки изключително драматични и напрегнати, поради многото падания и сблъсъци между конете.

Най-важните неща, които следва да се вземат предвид при залагания на конни гонки са няколко. Много важен фактор е жокеят, който определя тактиката и стратегията по време на самата гонка, в съответствие с предварителните указания на треньорът на дадения кон и собствениците му. Логично, най-добрите и утвърдени треньори в Англия имат и най-добри резултати под формата на брой победи и спечелени пари от наградни фондове. Букмейкърите обаче прекрасно знаят това и не винаги залагането на конете-фаворити е печелившо в дългосрочен план. Друг много важен фактор е моментната форма на коня, етапът на подготовка за текущия сезон, като и присъдения му хендикап рейтинг и съответните тежести, с които е натоварен. Цялата информация за тези и много други фактори е напълно достъпна и безплатна за клиентите на почти всеки букмейкър, предлагащ в програмата си залагания на коне.

Видове залози при конните надбягвания

  • Победител – това е стандартен залог, при който трябва да прогнозирате победителят в дадена гонка. Фаворитите печелят около 33 % от всички гонки в Англия и Ирландия средно статистически, така че най-ниските коефициенти съвсем не гарантират лесна печалба в дългосрочен план.
  • Победа и място, или each-way залог – тук общият залог се дели на две части – за победа и място. Колко места са платени в дадена гонка зависи от вида й /хендикап или не/, както и от броя на участващите коне. Най-често в програмата се срещат гонки с три платени места. Всички онлайн букмейкъри предлагат подобрени условия на залагане за място за качествените гонки, в опит да привлекат клиентите да заложат именно при тях.
  • Залог за място – тук залагате конят да е в местата, без значение дали печели, или не.
  • Залагане без фаворита – на този пазар фаворитът в гонката /или първите два фаворита/ са изключени от залагането. Тоест, ако вашата селекция завърши втора след фаворита, вие печелите.
  • Един срещу друг – това е двуизходен пазар между два коня от съответната гонка, като печели конят с по-предна позиция.
  • Форкаст/трайкаст (forecast and tricast) – тук трябва правилно да предвидите първият и вторият кон /а също и третият кон при трайкаста/. При обърнат форкаст печелите, ако познаете първият и вторият кон в произволен ред.
  • Комбинации – както и при другите спортове, може да комбинирате до 10 или дори повече коня от различни гонки в различни системи и комбинации. Вашите селекции могат да бъдат само за победа, или победа и място.

Конните състезания са един от сравнително по-непопулярните спортове за залагания в България. Те обаче набират все по-голяма популярност, поради голямата си атрактивност и високите коефициенти. Вероятно в бъдеще все повече букмейкъри ще предлагат конни надбягвания в програмата си.

В момента често срещани са конните надбягвания в секцията за виртуални спортове в повечето букмейкъри с лиценз за България. В сайта на лидера Bet365 може да откриете голям избор от спортове, , сред които надбягвания с коне, както и гонки с хрътки. Другият единствен букмейкър с лиценз за България, който е включил в програмата си конни надбягвания е Betfair спортни залози. В бъдеще е напълно възможно още някой букмейкър да добави конните надбягвания, но на този етап това са двата букмейкъра, които предоставят възможност за залог на този вълнуващ спорт.