Оказва ли влияние ефектът на времето за спортните залози

Оказва ли влияние ефектът на времето за спортните залози
Оценете тази статия
Времето има голямо влияние върху почти всеки спорт и трябва да бъде ключова променлива при анализа ви на събитията, на които искате да заложите. Професионалните залагащи знаят истинската важност на метеорологичните условия и как те могат да доведат до неочаквани резултати. Времето наистина може да повлияе на резултата на всеки мач или състезание, така че трябва да бъдете в състояние да намирате стойност в залозите, които ви се предоставят. Стойност може да бъде намерена тогава, когато коефициентите в букмейкърската къща не дават отражение на реалните шансове. А лошото време, например, може да промени шансовете на отборите или състезателите да спечелят мача/състезанието.
 
И така, как по-точно влияе времето на различните спортове?

Влияние на времето във футбола

Една от най-често срещаните ситуации на лошо време във футболните мачове е дъждовно време. Дъждът прави земята по-хлъзгава, което кара топката да се плъзва и движи по-бързо. Това прави условията перфектни за отбори, които обичат бързите движения с много къси пасове и тактики като „тики-така“.
 
 
Ако обаче дъждът продължава за дълго време или стане прекалено силен, терена ще бъде по-скоро наводнен с локви и не еднакъв навсякъде, което ще забави топката и ще попречи нейното водене и на успеваемостта на пасовете. Това е особено вярно за мачове на отбори от по-ниски дивизии и по-бедни първенства, които играят на терени с лош дренаж, неспособен да поддържа настилката в добро състояние. Такъв, например, често е случаят в българското първенство. В тези условия, отборът с по-добра физическа форма ще надделее в неизбежните тежки единоборства. Също така, подобни условия намаляват предимството на фаворита – често сме виждали да стават големи изненади в подобни ситуации.
 
Ето защо е важно не само да проверите дали ще вали, но и колко дъжд се очаква.
 
Вятърът е друг фактор, който може да се отрази на играта на всеки спорт, който включва летящи обекти във въздуха. Отбори, които предпочитат да играят с дълго пасове, ще се справят трудно в ситуация на силен вятър. Вятърът променя траекторията на коженото кълбо и футболистите трябва да се съобразяват с промяната на посоката му.
 
Ако времето е много горещо, характерно за някои африкански страни, срещата ще изисква много повече физическа издръжливост. Такива мачове са по-мъчителни за играчите и треньорите трябва да използват оптимално смените си, за да освежат състава.
 
През зимата, времето често не е подходящо за футбол, най-вече заради снега. Ако снегът е твърде силен и се натрупа върху терена, мачовете в голяма част от случаите се прекратяват. Ако обаче не се прекратят, те често придобиват непредвидим характер и, по подобие на условията на наводнен терен, предимството на фаворита намалява.
 
 
Според статистиката, в екстремни температурни условия – твърде горещо или твърде студено – падат по-малко попадения.

Влияние на времето във тениса

Залози на тенис мачове се повлияват по по-различен начин от метеорологичните условия. Честите превалявания водят до прекъсвания на мачовете. Те могат да дадат така необходимата почивка на губещия играч по средата на мача и да нарушат концентрацията на този, води в резултата и чиято игра е в инерция.
 
На кортовете с подвижен покрив, заваляването на дъжд кара организаторите да затворят покрива, което от своя страна се отразява върху отскока на топката и това дава предимство на специалистите в играта на закрито – като Роджър Федерер.
 
 
Вятърът е друг фактор, променящ условията за игра на тенис – дори още повече, отколкото във футбола, защото топката за тенис е много по-лека. Вятърът значително изменя посоката на топката и пречи на много на играчите, които обичат да се отбраняват от основната линия.

Влияние на времето в конните надбягвания

Резултатите от Конните надбягвания залози също са силно засегнати от времето и дъждът може да промени изцяло динамиката на състезанието. Някои коне се наслаждават на състезанията на бърза настилка, докато други обичат „тежкия“ терен. Един кон, който се справя изключително добре на суха земя, може да бъде крайно незадоволителен на мокра.
 
 
Да знаеш какво ще е времето е силен коз в ръкава на всеки сериозен залагащ и намирането на сериозен сайт за метеорологични прогнози е важен инструмент. Условията, при които ще се проведе една игра, няма как да не оказват влияние върху нейния развой.