Как работи Cash Out (Кеш Аут) при букмейкърските къщи?

Как работи Cash Out (Кеш Аут) при букмейкърските къщи?
Оценете тази статия
 Кеш Аут залозите са сравнително ново явление в онлайн сайтовете за залозите. Те дават възможността на потребителите или да си гарантират сигурна печалба (при добър развой на залога), или да намалят загубите си. В миналото, когато поставяхме залог, нямахме друг избор, освен да чакаме края на мача/играта/турнира, когато за залогът ни вече имаше само два варианта – или е на 100% печеливш, или е на 100% губещ. Кеш Аут функцията дава на потребителите още една опция, която е някъде по средата.
 
В тази статия ще опишем как работи кеш аута, заедно с два примера за неговото използване. После ще разгледаме причините, поради които толкова много букмейкъри се решават да предложат тази функция, ще обсъдим предимствата и недостатъците на този вид залози и местата, където можем да ги намерим.

Как работи Cash Out?

Възможността за Кеш Аут се появява тогава, когато вече сте поставили залог. След като залогът вече е поставен, кеш аут услугата ще ви каже колко пари можете да вземете, ако затворите залога си на момента.
 
 
Ето два примера за Кеш Аут в действие:

Пример 1

Поставили сте 10 лв. залог на 1Х2 пазара на мач от Премиър лийг. Вашият залог е отборът-домакин да спечели при 2.10 коефициент – което означава, че ако вашият тим спечели мача, ще направите чиста печалба от 11 лв. Гледате мача по телевизията (или чрез лайв стрийминг услуга на Bet365) и сте щастливи да видите, че отборът ви повежда малко преди края на първото полувреме с 1:0. Поглеждате кеш аут функцията и виждате, че ако затворите сега залога си, можете да вземете 15,50 лв. Тоест, можете да вземете незабавно чиста печалба от 5,50 лв. и второто полувреме на мача вече няма да има никакво значение за вашия залог. Разбира се, не е нужно да затваряте сега – изборът е ваш.

Пример 2

Заложили сте 50 лв. на требъл (права колонка с три селекции) на три мача в събота вечер. Първите два мача излизат при 2.00 и 2.50 коефициент, а до началото на последния остават 10 минути. В този момент, кеш аут функцията ви предлага да затворите залога и да вземете 200 лв. на момента, докато, ако останете до края и ви излезе и третия мач, ще добавите 500 лв. към сметката си. И този път, всичко зависи от вас – ще рискувате ли или ще заложите на сигурното?

Защо букмейкърите предлагат Кеш Аут?

Има две основни причини, поради които букмейкърите и борсите за залози предлагат опцията Cash Out.
 
Първата причина е просто това, че потребителите я харесват! Опция като тази им дава повече гъвкавост и прави залагането по-интересно. Играчите, на които им е интересно, ще продължат да се връщат в сайта и да му правят оборот.
 
Втората причина е защото кеш аутът в действителност носи по-голяма печалба на букмейкъра. Нека да се върнем към първия пример и да видим как. В този пример, отборът води с 1:0 на полувремето. В този момент, букмейкърът вече е изчислил какви са реалните шансове на отбора да спечели – в този случай, на базата на коефициента, който предлагаха към момента, са изчислили, че вероятността домакинът да спечели е около 77%. Това означава, че в 77% от времето очакват да изплатят пълна печалба от 21 лв. и в 23% от случаите да не платят нищо. Бързата калкулация сочи, че 77% от 21 лв. е 16,17 лв. Така в този пример е очакват да платят средно по 16,17 на залог, но предлагат 15,50 лв. като възможност за кеш аут – тоест, плащат по-малко, отколкото биха платили след края на мача.

Предимства и недостатъци на Кеш Аут залозите

Най-голямото предимство на Кеш Аута се крие в това, че можете да си гарантирате печалба, без да чакате до края. Вероятно се чувствате леко (или не толкова леко) нервни в късните етапи на събитията от вашите залози, при които разликата е много малка и развръзката не е ясна до самия край. Може би сте видяли, че вашият отбор играе по-слабо от противника, въпреки че води в резултата. Също така, разбира се, можете да кеш аутвате и за да намалите загубите си. Представете си, че чакате футболен мач, който се развива по ужасен начин и отборът, за който сте заложили, губи с 2:0 на полувремето – тук можете да спасите поне малка част от парите си, използвайки кеш аут.
 
 
Основният недостатък на използването на тази опция е, че няма да спечелите толкова, колкото ако изчакате до края и залогът спечели. Със сигурност не е приятно чувството, когато затворите залога си и изпуснете евентуална много по-голяма печалба, а в действителност залогът си остане печеливш до края на събитието!

Къде да намерим тази функция?

Както казахме, повечето сайтове за залози вече предлагат Кеш Аут. Betfair бе първият, който въведе тази функция. Това се случи още през 2011 г. в тяхната Betfair борса за залози, а две години по-късно я пуснаха и в раздела си с фиксирани коефициенти.
 
Bet 365, освен че предлага  bonus bet365 при регистрация, както и много други атрактивни онлайн бонуси bet365 също не се забавиха с нейното въвеждане, като за тази функция в този английски букмейкър сме отделили отделна статия – Bet365 Кеш аут
 
Всички останали букмейкъри, препоръчани от нашия сайт –  Efbet и Bwin – също я поддържат.
 
Кеш Аутът е част от бъдещето на спортните залози и несъмнено ще го виждаме като възможност в сайтовете за залози дълги години напред. Може би ще видим и различни иновации покрай него, така че очакваме с нетърпение да видим какво още ще ни предложат операторите.