Защо е по-изгодно да играем в борсата Betfair, отколкото в обикновените букмейкъри?

Защо е по-изгодно да играем в борсата Betfair, отколкото в обикновените букмейкъри?
Оценете тази статия
 За никого в средите на спортните залози не е изненада, че популярността на борсите за залози нараства както сред професионалните кръгове, така и сред играещите за удоволствие. Докато традиционните букмейкъри имат основната задача да съставят коефициентите в тяхна полза, борсите за залози дават на играчите възможност за много по-честен начин за поставяне на залози. Без съмнение, ако искате да правите сериозни печалби от вашите залози, борсите са задължителен избор поне като резервен сайт.
 
Ако не сте запознати какво представляват борсите залози и на какъв принцип работят те, прочетете „Как работят Betfair и останалите борси за залози?
 
В този материал ще разгледаме основните предимства на борсите за залози, както и техните недостатъци, за да бъде всичко честно.

Повече шансове за печалба

 
Възможността за поставяне на „Срещу“ залози дава на играчите повече шансове за печалба, особено при състезания с множество участници, каквито например са стартовете от Формула 1. Или пък да вземем за пример конно надбягване с 10 коня – можете да поставите залог „Срещу“ успеха на който и да е кон. Ако този кон не спечели, вашият залог ще бъде печеливш. Този тип гъвкавост не се предлага от стандартните букмейкъри. Разбира се, на някой пазар с два възможни изхода – например, победител във волейболен мач – „Срещу“ залозите са на практика възможни и в обикновените букмейкъри, залагайки просто за другия отбор, но в пазари с три или повече възможни изхода няма как да използвате тази функция в букмейкър.
Срещузалозите отварят вратите и за много интересни трейдинг стратегии за Betfair.

Без букмейкърско влияние

Когато букмейкърска компания отваря пазара за определено събитие, нейното намерение е да си гарантира печалба без значение какъв е изхода. В резултат на това, коефициентите се нагласят така, че да привлекат балансирана активност от играчите. Борсите за залози не се интересуват дали за единия отбор са поставени много повече залози, отколкото за другия, защото те няма да изгубят нищо от това. Това прави коефициентите в борсите за залози много по-реални и базирани на пазарна основа.
 
Поради тази причина често виждаме големи разлики в коефициентите между букмейкърите и борсите за залози. Затова ви препоръчваме, освен в борса за залози, да си направите регистрация и в поне един букмейкър с високи коефициенти, какъвто е Efbet България, за да можете винаги да намирате най-добрият коефициент за вашия залог.
 
По-добри коефициенти
 
Най-важното предимство за играчите са по-добрите коефициенти, които предлагат борсите за залози поради подобрения им модел на работа, при който печалбата им е гарантирана без да се интересуват от развитието и динамиката на пазара.
 
Борсите взимат минимална комисионна и то само от печелившите залози. Поради липсата на риск, те могат да си позволят да направят тази комисионна достатъчно малка, за да може крайната печалба да е по-голяма от тази при букмейкъра. Най-голямата борса в света Betfair се хвали, че предлага с до 20% по-добри коефициенти от традиционните букита.

Победителите са добре дошли

 
Букмейкърите не обичат много потребителите, които са на постоянна печалба и генерират голям доход от тях. Това е логично – все пак букмейкърите са търговски дружества, чиято цел е да печелят пари, и тези, които им взимат парите, не са особено добре дошли. Успешните играчи често виждат акаунтите си да бъдат ограничавани и да не им бъде позволявано да поставят залози над определена сума. Тази презирана практика няма как да се случи в борсите за залози, защото, както казахме, борсата не се интересува кой от играчите печели и кой не – тя прибира твърда комисионна от печелившите залози на всеки пазар. В борсите никога няма дискриминация сред играчите и това е една от най-хубавите им черти.

Недостатъци на борсите

Липса на ликвидност на малките пазари и ранни коефициенти

 
Ако искате да заложите на някой мач няколко дни преди провеждането му, най-добре е да го направите при някой букмейкър. Тъй като борсите за залози представляват peer-to-peer залози, повечето играчи не искат парите им да седят вързани на някой мач за няколко дни напред и поради тази причина пазарите не са достатъчно активни при отварянето им. Разбира се, можете да поставите непокрит залог при коефициент, който ви устройва, и да чакате той да бъде покрит от някой друг потребител на борсата, но винаги има риск да се случи някое събитие, което рязко да промени шансовете на вашия залог (контузия на ключов играч, например), и така този коефициент вече въобще да не ви устройва.
 
Също така, ако става въпрос за събитие от ниско ниво или от много слабо популярен спорт, отново е по-добре да се насочите към букмейкъра. Събитията с малко интерес към тях често не побеждават коефициентите в букмейкърите заради ниската активност на пазара.

Множествени залози

Ако сте любители на сложните системи за залози – Супер Хайнц, Янки, Голиат и така нататък – борсите не са за вас. В борсите за залози трябва да се придържате единствени към единичните залози (сингъли), а за всички видове множествени залози трябва да се насочите към букмейкъра.

Липса на избор

Факт е, че борсите за залози на пазара са много по-малко от букмейкърите, а за България изборът е ограничен до само една оперираща законно с лиценз борса – тази на Betfair. Това обаче не е голям проблем за потребителите, тъй като Betfair е без съмнение най-голямата и най-добрата борса за залози в света. Огромният брой играчи в тази борса е огромно предимство, защото така проблемът с липсата на ликвидност на някои пазари се свива драстично. Тенденцията при Betfair е потребителите да стават все повече и повече с времето, така че можете да очаквате ликвидността да става все по-голяма и по-голяма. Betfair е сайт, която съдържа в себе си всичко, което му е необходимо на една борса, така че не ви и трябват повече възможности за избор.

Заключение

Няма „правилен избор“ за сайт за поставяне на залози. Макар борсите за залози да имат своите очевидни предимства, не можем с твърда ръка да кажем, че трябва да забравите за букмейкърите и да залагате само в Betfair. Истината е да разпрострете залозите си в повече от един сайт и винаги да „пазарувате“ за най-добрия коефициент. Ще видите с практиката, че пак повечето от залозите си ще сте ги поставили в Betfair, но просто има ситуации, в които е по-добре да използвате букмейкър.

Вземи 100 евро Бонус от Betfair >>