Как работят Betfair и останалите борси за залози?

Как работят Betfair и останалите борси за залози?
Оценете тази статия
Интересът към борсите за залози се увеличи експоненциално през последните 10 години, а най-голямата борса за залози в света, Betfair сайт за залози, в момента е компания на стойност няколко милиарда долара.
 
Всеки ден нови и нови хора избират да поставят залозите си в Betfair, вместо в някоя традиционна букмейкърска къща. Ако и вие обмисляте да приемете предизвикателството на борсите, прочетете тази статия до край!
 
Опитахме се да направим това ръководство едновременно просто, но и в същото време да ви въведе напълно в борсите за залагания. Няма да се впускаме в дълги сложни примери, но ще ви дадем необходимите знания.

Какво представляват борсите за залози?

 
Борсата за залози представлява един пазар, който събира хора, които искат да заложат „За“ даден изход, и хора, които искат да заложат „Срещу“ него.
 
Това означава, че когато поставяте залог в борса за залози, вие на практика залагате срещу други играчи, вместо срещу сайта.
 
Организаторът на борсата, Betfair например, прави своята печалба като взима фиксирана комисионна от печалбите. По това се различава от традиционните букмейкъри, които печелят приходите си от разликата между събраните залози и изплатените печалби на един пазар.
 
Благодарение на това, че при борсата няма риск изплатените печалби да са повече от събраните залози, тя може да си позволи да взима достатъчно малка комисионна, за да бъдат печалбите от нея чувствително по-големи от тези от букмейкърите.
 
Като недостатък на борсите за залози може се определи това, че една борса наистина работи само тогава, когато има достатъчно потребители и ликвидност (пари) на един пазар. Ако няма достатъчно играчи, няма да има много оферти на пазарите и става трудно да намерите кой да покрие вашия залог. Именно затова горещо ви препоръчваме да изберете безспорно най-голямата борса – Betfair – в която има в пъти повече играчи в сравнение с която и да е от останалите борси. Но дори и в Betfair има пазари, които страдат от ниска ликвидност. Мачовете от аматьорските футболни дивизии и турнирите от ниските нива в тенис йерархията, например, често остават без достатъчно играчи. Букмейкърите нямат този проблем.
 
Този проблем обаче може да бъде решен с много просто лекарство – освен в Betfair, можете да се регистрирате и в някоя букмейкърска къща като Bet365 и така да поставяте залозите си на слабо популярните пазари в букито, а останалите в Betfair.

Обяснение на „За“ и „Срещу“ залозите

„За“ залогът е точно същия залог, който сте поставяли в обикновените букмейкъри. Залагате за случването на избрания изход.
 
„Срещу“ залогът е залог срещу случването на резултата. Това е по същество това, което прави букмейкъра всеки път, когато приема залог от играчите си.
 
Например, да кажем, че сте заложили 100 лв. за Отбор А при 4.00 коефициент в Bet365. Приемайки този залог, Bet365 на практика прави „Срещу“ залог с възможността да спечели 100 лв. и потенциална отговорност (парите, които ще трябва да плати при сбъдване на резултата) в размер на 300 лв.

Един обикновен пазар в борсите за залози

За да заложите на определен резултат в борсата, залогът трябва да бъде покрит от някой друг. Ако заложите „За“ даден резултат, някой трябва да се е съгласил на въпросния коефициент, поставяйки „Срещу“ залог (и обратното).
 
Нега да погледнем към един 1Х2 пазар в Betfair:
 
 
По този начин изглежда един стандартен пазар в Betfair и в повечето останали борси. Пазарът обаче може да ви се струва малко сложен, ако нямате опит в този тип залози.
 
Най-добрият начин за обяснение е като погледнем на двете му страни по отделно:

Синята „За“ половина на пазара

Тази страна на пазара съдържа всичките възможни залози, които можете да направите моментално, тоест които вече са покрити от други играчи.
 
В случая, ако искате да заложите за Манчестър Сити, максималният коефициент, който вече е покрит, е 1.51. Под него виждате сума в евро – това е максималната сума, която можете да заложите за Сити при този коефициент. Ако искате да заложите по-голяма сума от тази, която е достъпна на максималния коефициент (при по-малко популярните пазари сумата обикновено е доста по-малка), ще трябва да направите останалата част от залога си при по-ниския коефициент.
 
В този пример, ако искате да заложите €1000 за Манчестър Сити, можете да поставите €587 залог при 1.51 ставка и останалата сума до €1000 при 1.50.
 
Имате възможност и да поискате да заложите при по-голям коефициент, само че тогава ще трябва да изчакате някой да покрие залога ви.

Червената „Срещу“ половина на пазара

„Срещу“ частта на пазара е точно обратната на „За“ половината. Виждате, че има играчи, които са поискали да поставят „За“ залог при 1.52, 1.53 и 1.54 коефициент.
 
Ако искате да заложите „Срещу“ успеха на Манчестър Сити, можете да приемете предложения от тях коефициент или вие да предложите по-нисък коефициент и да чакате той да бъде покрит от някой от останалите играчи.

Поставяне на залози

Поставянето на „За“ залози е много подобно на залозите при традиционните букита. Натискате върху синия коефициент и въвеждате сумата на залога. Единствената разлика е, полето за коефициента може да бъде редактирано, тоест можете да напишете по-голям коефициент от максимално покрития към този момент и да чакате някой да го покрие.
 
По-объркващо може да бъде поставянето на „Срещу“ залози.
 
Освен, че отново можете да редактирате коефициента, има и няколко други неща, които често остават неразбрани от новаците.
 
 
Както виждате, до коефициента има поле „Сума на залог ЗА“. Това е сумата на залога, който сте готови да приемете от друг играч. В случая сме избрали 10 евро. Поставянето на такъв залог означава, че ако Манчестър Сити НЕ спечели, ние ще спечелим 10 евро. Вдясно е задължението – тоест, сумата, която ще трябва да платим, ако Сити спечели.
 
Има два възможни изхода от така поставения залог:
 
  • Манчестър Сити печели – губим нетно €5.20
  • Манчестър Сити не печели (равен или загуба) – печелим нетно €10.00

Обяснение на комисионната на Betfair

За разлика от традиционните букита, борсите правят пари като взимат комисионна само от печелившите залози.
 
Комисионната за играчите е различна в зависимост от държавата, от която идват. За играчите от България, стандартната комисионна е 6,5%, което е някъде по средата – страни като Великобритания и Италия имат по-ниска начална комисионна, а Албания, Армения, Хърватия, Сърбия и други държави имат по-висока.
 
Хубавото за играчите е, че с времето тази комисионна ще намалее в зависимост от активността ви. Максимално тя може да бъде свалена с 60%. Още по-хубавото е, че колкото повече печелите, толкова повече ще намалее комисионната, защото нивото на отстъпка зависи от събраните Betfair точки, които пък се събират от плащането на комисионни.
 
Важно е да се знае също така и че комисионната се взима само от нетната печалба. Например, ако сте заложили 10 евро на 1.50 коефициент и спечелите, нетната печалба е €5. Комисионната, ако тя все още е 6%, се изчислява така: 6% от €5 = €0,30

Заключение

Надяваме се да сме ви обяснили как работят борсите и да се чувствате комфортно при използването им. В друга статия сме ви обяснили как да правите депозити и тегления от Betfair – Betfair депозити и тегления.
 
От Betfair стратегии за трейдване можете да прочетете и популярни стратегии за трейдване в Betfair.
 
Борсите за залози имат много потенциал благодарение на предимствата си пред традиционните си букмейкъри и определено трябва поне да ги опитате. Може да направите Betfair регистрация