Прави колонки – може ли да се печели от тях?

Прави колонки – може ли да се печели от тях?
Оценете тази статия
Не е тайна за никого, че акумулаторните залози, които в България са по-известни като „права колонка“, са изключително популярни сред играчите. В действителност, на футболните акумулатори се залагат повече пари всеки ден, отколкото на който и да е индивидуален пазар.
 
Макар букмейкърите да признават, че най-големите им печалби идват от залозите на акумулатори, но все още има няколко начина, чрез които можете да ги използвате във ваша полза. В това ръководство ще ви разкажем всичко за акумулаторните залози и ще ви дадем няколко съвета как да ги прилагате правилно.

Какво представлява акумулаторния залог и как работи той?

Най-просто казано, акумулаторният залог представлява сбор от няколко единични залога. Оттам идва и терминът „акумулатор“, защото се акумулират печалбите от индивидуалните залози в един по-голям залог.
 
И така, как работи той? Нека да ви дадем един пример. Представяме ви един 4-кратен акумулаторен залог:
 • 1. Челси да победи Лестър
 • 2. Манчестър Сити да победи Евертън
 • 3. Арсенал да победи Суонзи
 • 4. Тотнъм да победи Уест Бромич
В този пример имаме четири отделни залога, които са комбинирани в един общ залог.
 
За да спечели акумулаторният залог, трябва всяка една от отделните селекции да бъде печеливша. Ако само един от тези отбори не победи, целият залог е губещ.
 
Имайте предвид, че не можете да включвате във фиша мачове от свързани пазари. Под свързани пазари разбирайте залози за два изхода, които са свързани помежду си.
 
Например, не можете да включите във фиша си залози за повече от едно от следните събития:
 • Челси да отбележи първия гол
 • Челси да спечели първото полувреме
 • Челси да спечели мача

Как се пресмятат коефициентите в акумулаторните залози?

Както виждате от снимката, коефициентите са както следва:
 • 1. Челси да победи Лестър – 1.60
 • 2. Манчестър Сити да победи Евертън – 1.50
 • 3. Арсенал да победи Суонзи – 1.28
 • 4. Тотнъм да победи Уест Бромич – 1.72
Пресмятането на коефициентите е особено лесно, особено когато използваме добре познатите ни десетични коефициенти.
 
В нашия пример, пресмятането трябва да стане по следния начин: 1.60 х 1.50 х 1.28 х 1.72 = 5.28.
 
Да, точно толкова е просто. Коефициентът на акумулаторния залог е 5.28, което означава, че ако заложим 10 лв. на него, потенциалната ни печалба ще бъде 52,80 лв.

Как се поставя акумулаторен залог

Поставянето на акумулаторен залог е проста процедура, но тя се различава малко или много в различните букмейкъри.
 
Ние сме отделили цяла статия, за да ви разкажем как се поставят акумулаторни залози в Bet365 – Как се поставят акумулаторни залози (права колонка) в Bet365?.

Защо да използваме акумулаторните залози и как да печелим от тях?

Да, вярно е, че да се печели постоянно от акумулаторни залози е трудно. Основната мотивация, която води хората към тях, е възможността за големи печалби с малка инвестиция. Същата мотивация, която ги кара да пускат тото, макар и да знаят, че шансовете им да хванат шестица са малки до степен почти до невъзможност.
 
За да печелите от акумулаторите е важно на първо място да започнете да ги приемате като едни напълно обикновени залози. Не е важно колко акумулатори хванете, важно е колко печеливши са те. Това, което ви интересува най-много, е дали печалбите от печелившите ви залози надвишават сумата, която сте заложили.
 
В общи линии, няма някаква тайна за печалбите, която да важи само за акумулаторните залози. Ако успявате да избирате добри мачове с положителна очаквана стойност, ще можете да печелите, независимо дали ги комбинирате в акумулаторни фишове или залагате на сингълите.
 
Хубавото на правите колонки е, че можете да си позволите да печелите сравнително малък процент от общите залози и пак да сте на добра печалба, благодарение на големите формирани коефициенти.

Не попадайте в капана на малките коефициенти

Много новаци в залозите често попадат в капана на привлекателната идея да съставят акумулаторен фиш със залози на много големи фаворити.
 
Сега, ако наистина вярвате, че във всяка една от селекциите коефициентът е по-голям от т.нар. „справедлив коефициент“, е едно, но много играчи поради някаква странна логика вярват, че понеже правата колонка е съставена от фаворити с ниски коефициенти, тя има по-висока вероятност за успех.
 
Наскоро бе направена следната симулация: акумулаторни залози за мачовете на Топ 10 европейските отбори всеки уикенд за два сезона назад. Резултатите показаха, че само в два уикенда за последните два сезона всички топ 10 фаворити в Европа са печелили мачовете си. Това трябва да ви е достатъчно показателно колко малък е шансът да успеете с акумулаторен залог с 10 мача в него. Дори и залагайки за най-добрите отбори, все ще се намери някой, който да не успее да спечели. Далеч по-умно ще бъде да заложите на няколко мача с по-високи коефициенти и така да формирате същата обща ставка.

Кеш аут и Acca Insurance на акумулатори

Много букмейкъри вече предлагат да затворите залога си преди неговия край – т.нар. функция „Cash Out„, която бе въведена за първи път от Betfair Борса за залози.
 
 
Кеш аутът е много полезен инструмент за любителите на акумулаторите, защото ви позволява да затворите залога си, ако, например, са ви излязли няколко мача от фиша и ви остава само един, за който не сте сигурни.
 
Борсата за залози Betfair е иноватор също така и във функцията Acca Insurance, която за момента само тя предлага на българския пазар. С тази функция, сайтът ви предлага да ви върне сумата на залога, ако само един мач от акумулаторния залог не излезе.
 
Естествено, безплатен обяд няма, и за да можете да се възползвате от тази функция трябва да се откажете от малка част от евентуалната си печалба при успех на всички мачове, но въпреки това смятаме, че опцията си струва поне да бъде разгледана като възможност.
 
Bet365 футболни залози пък предлагат бонус за акумулаторните залози, който сме описали по-подробно в Bet365 Промоции за футбол.
 
Този бонус от bet365 ви позволява да удвоите печалбата си от всички акумулаторни залози на големите първенства в Европа. Бонусът започва от 5% при акумулаторен залог с три мача и стига до 100% при залог с 14 селекции.