Видове коефициенти в букмейкърските къщи

Видове коефициенти в букмейкърските къщи
Оценете тази статия
Има няколко неща, които трябва да бъдат добре овладяни, за да се превърнете в добър играч. Всъщност, списъкът е доста дълъг, тъй като спортните залагания са едно сериозно занимание, но някои точки са от наистина решаващо значение.
Може би най-съществената от тях е да разберете какво означават коефициентите в букмейкърските коефициенти, в каква връзка са с вероятностите и какви са видовете коефициенти.
На първо място е важно да разберете какво представляват коефициентите и каква е ролята, която играят те в процеса по залаганията. Ето защо ще започнем тази статия с определение на това понятие. Най-общо казано, коефициентите отразяват вероятността или шансът едно нещо да се случи. Ако погледнем на коефициентите от гледна точка на хазартната дейност, коефициентът представлява определено съотношение между сумата на парите, която ще заложите, и сумата на парите, която ще спечелите, ако залогът ви е успешен.

Когато се чудите дали да поставите залог на изхода на даден мач или друго спортно събитие, коефициентите са един от основните фактори, които трябва да бъдат взети предвид. Ето защо не трябва да се подценява значението на коефициентите; и ако имате някакви проблеми с разчитането им, трябва незабавно да поправите този пропуск.

Равносилни ли са коефициентите в букитата на реалните вероятности?

Простият отговор на този въпрос е не. Ако с някой ваш приятел решите да се обзаложите на по 10 лв. на победителя от някой баскетболен мач довечера, за който сте преценили, че двата отбора имат абсолютно равни шансове за успех, един от вас ще спечели 20 лв., а другият ще остане с празни ръце. Тоест, двамата залагате при коефициент 2.00, изразен в десетичен формат. Ако обаче влезете в която и да е онлайн букмейкърска къща (например, Букмейкърът Sportingbet), ще видите коефициенти за двата отбора около 1.85-1.90.

Разликата отива за печалбата на букмейкъра. Дори и Bet365 България, които се хвалят с най-добрите коефициенти на пазара, имат някаква комисионна и няма да ви предложат 2.00 коефициент за един изход с 50 процента вероятност.
Също така, понякога (макар и рядко) букмейкърите допускат грешки при определянето на коефициентите и е възможно да дадат по-високи ставки за отбора или играча с по-голям шанс за победа.

Затова трябва да запомните, че от гледна точка на залозите коефициентите означават само едно – отношение между заложената сума и потенциалната печалба.

Какво означават десетичните коефициенти?

За разлика от англичаните, ние, българите, сме свикнали да използваме десетичния формат на коефициентите. И не сме само ние – десетичният формат в момента е най-използваният в света, особено в Европа. Форматът се използва също така в Канада и Австралия.

Масовостта на десетичните коефициенти не е случайна – повечето играчи отбелязват, че този формат е най-лесно разбираемият от всички. Всички пресмятания са много лесни с десетичните коефициенти, защото те показват колко пари ще спечелите от една единица залог. За да разберете колко евентуално бихте спечелили, просто трябва да умножите коефициента по размера на залога си.

Ето един пример, който ще илюстрира използването на десетични коефициенти. Нека си представим, че коефициентът е 3.50 и вие сте заложили 10 лв. Ако спечелите, ще получите 35 лв. (3.5 Х 10 лв.).

Имайте предвид, че в тези 35 лв. се включва е направения залог. Тоест, 25 лв. от тази сума е чистата ви печалба, а 10 лв. е направения залог.

Какво означават дробните коефициенти?
Макар всички букита в нашия сайт да ви позволяват сами да си избирате в какъв формат да ви се показват коефициентите, ще ви разкажем и за другите видове представяне на ставките, тъй като някога може да ви се случи да попаднете на място, където се предлага само един формат. А може би пък някой от тези формати ще ви се стори по-удобен или любопитен, въпреки че, както казахме, десетичният формат е най-лесният за пресмятане.

Започваме с любимия на британците дробен коефициент. Това е най-старата форма на показване на коефициентите, позната още от Средновековието. Основната й разлика с десетичните коефициенти е, че показва единствено чистата печалба, без направения залог. Разбира се, другата основна разлика е, че ставката е представена в дробно число.

Най-просто казано, първото число в коефициента показва колко ще е чистата ви печалба, ако заложите второто число. Например, ако имате 4/1 коефициент и заложите 1 лв., ще спечелите 4 лв. Тоест, по сметката ви ще бъдат преведени 5 лв., от които едно левче е направеният залог.
Когато виждате второто число да е по-голямо от първото, процедирате по същия начин. Например, 2/7 коефициент означава, че ако заложите 7 лв., ще имате 2 лв. чиста печалба.

Прието е при устното изразяване на тези коефициенти да се слага думичката „към“ между двете числа. Тоест, 2/7 се изрича като „две към седем“.

Какво означават американските коефициенти?

Американските коефициенти, както предполага и името им, се радват на най-голяма популярност и са най-често срещани отвъд Атлантическия океан. В Америка, на тези коефициенти им се казва още и „money line“.

Ще забележите, че американските коефициенти имат знак плюс или минус пред числото. Ако коефициентът е предшестван от плюс, числото индикира колко бихте спечелили със 100 лв. залог (като не броим залога). Т.нар. отрицателни коефициенти пък показват колко трябва да заложите, за да вземете 100 лв.

Например, ако шансовете на Борусия Дортмунд да спечели Бундеслигата са оценени с 11.00 (или 10/1 в дробен коефициент), американският коефициент би бил +1000. А ако Байерн Дортмунд получават 1.32 коефициент за същото, числото може да се конвертира в -320 американски коефициент.

Други видове коефициенти

В някои места по света (и по-конкретно в Азия) можете да срещнете букмейкъри, които не предлагат нито един от горните видове коефициенти, а залагат единствено на местния начин за представяне на ставките. Спорно е до колко е безопасно да залагате в такава букмейкърска къща, но ако се изкушите от високите коефициенти там или просто искате да обогатите общата си култура, трябва да се запознаете и с другите видове коефициенти.

Малайзийски коефициенти

Малайзийските коефициенти показват връзката между залога залога и потенциалната ви печалба за конкретен залог. Малайзийските коефициенти се представяте в десетично число, но не ги бъркайте с десетичните коефициенти! Ако коефициентът е 0.00, значи става въпрос за залог, равносилен на 2.00 коефициент в европейските букита. Също като американския мънилайн, малайзийските коефициенти имат знак плюс или минус. Ако виждате коефициент със знак плюс, трябва да умножите залога си по коефициента. Ако той е със знак минус, трябва да умножите залога си по 1/коефициента.

Хонгконгски коефициенти

Тези коефициенти са много подобни на десетичните с единствената разлика, че не включват залога. Така например, ако коефициентът е 2.50 в Европа, в Хонг Конг би бил 1.50.
Едни от най-добрите коефициенти у нас предлага bet365. Освен множество пазари, букмейкърът осигурява и солиден bet365 bonus нов клиент, както и множесто възможности за печалба – вижте кои са всички bet365 бонуси от 2024. Клиентите на британската компания могат да залагат по всяко едно време чрез bet365 mobile.