Какво е азиатски хендикап? – Правила, таблица и съвети

Какво е азиатски хендикап? – Правила, таблица и съвети
Оценете тази статия
Хендикап Изход
+1.5 Отборът на който сте заложил да загуби най-много с един гол.
+1.0;+1.5 Половината от парите са заложени на горното, а другата половина на долното.
+1.0

Ако отбора на който те заложил падне с 1 гол, връщат ви залога. Ако направи Х или по-добро, вие печелите.

+0.5 Същото като двоен шанс. Отборът на който залагате да бие или да свърши на равно.
0.0 Отборът на който залагате да бие. Ако мача свърши равно, връщат ви залога. 
0.0;-0.5 Половината от парите са заложени на горното, другата половина на долното.
-0.5 Отборът на който залагате да победи.
-0.5;-1.0

Половината от парите са заложени на горното, другата половина на долното.

-1.0

Отборът на който заложите да бие с 2+ голове. Ако бие с 1, връщат ви залога. 

-1.0;-1.5

Половината от парите са заложени на горното, другата половина на долното.

-1.5

Отборът на който заложихте да бие с 2+ голове, всичко друго е загуба.

Започвайки с най-краткото и просто обяснение, азиатския хендикап (АХ) е популярен начин да се залага на изхода на футболни мачове (и не само), в който опциите, от които можете да избирате, са намалени от 3 на 2 (залог за домакин или гост). Много сайтове казват в описанията си на азиатския хендикап, че при него равенството е  елиминирано“, което всъщност не е точно така
– не е възможно да заложите точно и само на равенство, но равенството може да ви донесе загуба или печалба в зависимост от вида азиатски хендикап. По много причини азиатският хендикап се счита за най-добрият и най-добре платеният начин да се залага на футболни мачове, защото:
 
  • Очевидно е по-лесно да избере от две опции, отколкото от три.
  • По-добри печалби. При фиксираните коефициенти (1X2) стандартното изплащане в букмейкърите  е някъде около 92-95% от направените залози в най-добрите случаи, докато при азиатския хендикап стига до 97-98%. Това е много голяма разлика, която ви дава шанса да откривате залози със стойност много по-лесно и да си докарате по-добра възвращаемост в дългосрочен план.
  •  Азиатският хендикап води до по-гъвкави и балансирани залагания. При залозите с фиксирани коефициенти на 1Х2 пазара, играчите често са принудени да залагат на големите фаворити при ниски коефициенти или да опитват трудно успеваемите залози за големи аутсайдери. Когато използвате този вид залози, имате шанса да залагате при достатъчно прилични коефициенти и за двата тима и да имате приблизително 50% шанс да спечелите, което улеснява много управлението на парите.

Как работи?

„Хендикапът“ означава фиктивна начална преднина, която се дава на един от отборите (в повечето случаи на аутсайдера) – виртуалната преднина в азиатския хендикап може да бъде 0.25, 0,5, 0.75, 1, 1.25, 1,5 гола и т.н. Играчът има право да избира дали фаворитът ще победи този хендикап или аутсайдерът ще успее да задържи виртуалната си преднина. Също така, азиатският хендикап може да бъде и 0 гола, тоест да не се дава предимство за нито един от двата отбора. Нещата може да ви изглеждат малко сложни на пръв поглед, но в действителност не е трудно да бъдат разбрани.

Залозите с азиатски хендикап се уреждат като се добави хендикапа към реалния резултат от срещата. Например, ако отборът на Борнемут е получил 0.5 гола виртуална преднина срещу Лестър (Борнемут +0.5) и срещата приключи с равенство, залогът за Уигън ще бъде печеливш с половин гол. Залозите за Лестър ще са печеливши, ако Лестър победи без значение с какъв резултат, толкова е просто. Когато имаме -1,5 хендикап, фаворитът трябва да успее да спечели с поне две попадения разлика, така че да победи хендикапа (при истински резултат 2:0, от гледна точка на залога резултатът става 2:1.5). При 0, 1 и 2 азиатските хендикапи, резултатът от гледна точка на залога може да представлява виртуално равенство и в този случай залозите се връщат и не реализирате нито печалба, нито загуба. Например, ако сте заложили за Манчестър Юнайтед с АХ -1 гол и „Червените дяволи“ спечелят с точно един гол разлика, резултатът от залога е равенство и залогът ви ще бъде върнат.
 
В действителност, много от линиите на азиатския хендикап правят залога еднакъв с други видове залози – АХ -0.5 е равносилен на залог за победа на дадения отбор, АХ 0 е равносилен на залога „Равенство няма залог“, АХ +0.5 е равносилно на това да заложите за отбора с „Двоен шанс“, а -1.5 АХ е равносилен на залог за победа с традиционен хендикап 0:1. Повече за тези и много други видове залози можете да разберете от статията ни „Видове футболни залози в букмейкърите„. Макар и да означават едно и също, ако изберете да поставите залога с азиатския хендикап, ще получите по-добър коефициент, което е едно от основните му предимства.
 
Преди да продължим нататък, много е важно да отбележим, че залозите с азиатски хендикап в залозите на живо обикновено важат само за оставащото време, а не за целите 90 минути на двубоя. Не забравяйте да проверите правилата на букмейкъра по този въпрос.

АХ с четвъртинки (разделени на две залози)

Преминахме вече през основите на залозите с азиатски хендикап, които със сигурност не е трудно да бъдат асимилирани. Единственото предизвикателство за ума идва, когато видите азиатски хендикап, който не е цяло число или с половинки, а с четвъртинки. Линиите -0,25 или +1.75 вероятно ви изглеждат малко странни и объркващи.
 
Не случайно ги определихме като разделени на две залози. Когато залагате на линия с четвъртинка, -0.75, например, залогът се разделя на две между двете най-близки линии с половинка или цяло число – в случая -0,5 и -1. Много от букмейкърите дават подсказка на играчите си и визуализират -0,75 коефициента като „-0.5, -1“. Например, ако заложите 10 лв. на -0.75 (-0.5, -1) гола азиатски хендикап, реално погледнато вие залагате 5 лв. на -0.5 АХ и 5 лв. на -1 АХ. Ако отборът, за който сте заложили, победи с 2:1, 1/2 от залога (5 лв.) е печеливша, докато другата 1/2 от него ще ви бъде върната.

Още един пример, за да го разберете още по-ясно – да кажем, че сте заложили 50 лв. на Торино +0.25 (0, +0.5) срещу Сасуоло при коефициент 1.80. Ако Торино спечели, очевидно е, че целият залог е печеливш и ще вземете 90 лв. Ако срещата приключи с равенство, едната половина от залога е печеливша (25 лв. x 1.80 = 45 лв.), а останалите 25 лв. от залога ще ви бъдат върнати, така че като цяло от залога ще спечелите 70 лв. От друга страна, ако бяхме заложили за Сасуоло -0.25 (0, -0.5), половината от залога щеше да е губеща (-0.5 хендикапа), докато другата половина ще бъде върната (0 хендикапа).

Залози за голове с азиатски хендикап

Залозите за голове с азиатски хендикап (залозите за общия брой на отбелязаните попадения в мача) са подобни на класическите Под/Над залози, но имате много по-голям избор от линии като Под/Над 1.75 гола, Под/Над 2.25 гола и т.н. Принципът е същият – залогът се разделя на две. Например, ако заложите за Под 2.75 гола и мачът завърши с резултат 2:1, ще получите обратно половината от залога си; ако заложите за Под 2.25 гола и резултатът от срещата е 1:1, половината от залога ви е печеливша, а парите от другата половина се връщат.
При залозите на живо, обикновено се взимат под внимание пълните 90 минути, а не само оставащите минути до края.

Къде да залагаме с азиатски хендикап?

Определено азиатските букмейкъри предлагат най-добрите ставки за залози с азиатски хендикап, но и всички големи европейските букмейкъри като Bet365 и Efbet предлагат такива залози. Коефициентите са съвсем малко по-ниски от тези в азиатските букмейкъри, но пък предлагат много повече опции за залози (често стигат до 200) и много по-добри бонуси от азиатските им събратя.