Видове футболни залози в букмейкърите

Видове футболни залози в букмейкърите
Оценете тази статия

 В залаганията на футбол, има буквално стотици различни възможности за залози. Някои от тях не са толкова лесни за разбиране. В този материал ще разгледаме най-често срещаните типове футболни залози.

1Х2 залози

1Х2 залозите е най-популярният вид залог. Те са известни също така и като „Залози на знак“. „1“ се отнася за победа на отбора-домакин, „2“ е за успех на отбора-гост и „Х“ е залог за равенство в мача.
Този залог се предлага и за полувремената на двубоите, когато прогнозирате дали в края на първата част ще води домакина, госта или никой няма да води.

Не забравяйте, че 1Х2 залозите се прилагат само за редовното игрово време – 90 минути плюс добавеното време. В турнирните двубои, където са възможни продължения и дузпи, се предлага и залог за „Отбор да се класира„, в който прогнозирате кой ще продължи към следващия кръг. В този случай, равенството не е възможно.

Общо: Под/Над

Общият брой на головете в редовното игрово време – комбинирано от попаденията и на двата отбора – е друг много популярен залог. Числата, които определят линията за покриване на залога, са с половинки, така че равенството (връщане на залога) да не е възможно.
Това означава, че можете, например, да залагате за повече (Над) или по-малко (Под) 2,5 гола в един мач. Естествено, големите букмейкъри предлагат и всякакви други линии – от 0,5 до 5,5 гола.

Под/Над залогът е достъпен също така и по отделно за двете полувремена, а често и не е ограничен само до головете. Топ букмейкърските къщи ще ви предложат да залагате с Под/Над и на броя на корнерите, картоните, фаловете, че дори и на тъчовете.

 

Двоен шанс

В този залог, вие залагате на два от трите възможни резултата в 1Х2 пазара. Възможностите са 1Х, 12 и Х2.

Ако заложите на „Двоен Шанс Х2“, например, ще спечелите ако срещата завърши с равенство или с победа за отбора-гост. Отново, можете да изберете залог двоен шанс и само за първото полувреме.

Равенство няма залог

Дроу но бет (Draw no bet) е едно сравнително ново предложение на букмейкърите, които ви позволяват да залагате за единия от двата отбора и ви връщат парите в случай на равенство. Дроу но бет можете да залагате и за първото полувреме.

ПП/КИ

Пазарът „Първо Полувреме / Краен изход“ е комбинация от два 1Х2 залога на една и съща игра – единият залог е за резултат на полувреме, а другият е за краен резултат. Например, ако заложите Х/1, вие залагате първата част да приключи при реми, а през втората – отборът-домакин да успее да стигне до победата.

Точен резултат

В този пазар се опитвате да предвидите какъв ще бъде точният резултат след редовното игрово време. Това определено не е лесно, поради което печалбите при този залог обикновено са доста големи. Можете да залагате и за точен резултат на полувремето.

Хендикап

Този вид залози е малко по-сложен. Има два вида хендикап – традиционен и азиатски. При традиционния хендикап, букмейкърът дава виртуален аванс на единия от двата отбора. Този резултат се добавя към истинския резултат и така се определят победителите от този пазар. Например, ако в мача Ювентус – Каляри е зададен 0:2 хендикап и „Старата госпожа“ спечели с 3:0, след добавянето на хендикапа крайният резултат ще стане 3:2. Тоест, залозите за победа на Ювентус при този хендикап ще са печеливши. Ако хендикапът беше 0:3, щяха да са печеливши залозите за Х.

Азиатският хендикап също дава виртуално предимство за единия отбор, само че той премахва опцията равенство. Има доста видове азиатски хендикап и затова сме отделили специална статия за него – „Азиатски хендикап„.

Голови пазари

Има много различни залози, които се въртят около това дали отборът или отборите ще успеят да отбележат гол. Повечето от тях нямат нужда от обяснение:
 • Кой тим ще вкара първия гол?
 • Време на първия гол
 • И двата отбора да отбележат – Да или Не
 • Домакинът (или гостът) да отбележи – Да или Не
 • Домакинът/Гостът да отбележи и в двете полувреме – Да или Не
 • Домакинът/Гостът да не допусне гол – Да или Не
 • Домакинът/Гостът да победи на нула

Четно/Нечетно

Освен Под/Над, можете да залагате дали броят на головете (корнерите, картоните и т.н.) ще бъде четно или нечетно число. От всички видове спортни залози, този идва най-близко до чистия хазарт.

Дузпи и червени картони

Букитата ви позволяват да правите прогнози дали във въпросната среща ще има дузпа или червен картон.

Специални залози за играчите

Има и цяла плеяда от залози, които са насочени към индивидуалното представяне на играчите, като например:
 • Кой играч ще вкара първото попадение
 • Кой играч ще вкара последното попадение
 • Играч Х да вкара – Да или Не
 • Играч Х да вкара поне 2 гола
 • Играч Х да вкара поне 3 гола
 • Играч Х да вкара с глава
 • Играч Х да получи жълт картон
 • Играч Х да бъде изгонен

„Един срещу друг“ залози

В специалните „Един срещу друг“ залози, двама играчи или два отбора се съпоставят и се определя кой е покрил определен показател.
 • Кой играч ще вкара повече голове през сезона?
 • Кой играч ще вкара първи през сезона?
 • Кой отбор ще финишира по-напред в първенството?

Залози за турнир или първенство

Можете да залагате за победител в първенство, за завършване в Топ 3 или Топ 5, за излизане от групата (на Шампионска лига, например), за изпадане, за голмайстор в първенството или турнира и т.н.

Залози на живо

Когато залагате на живо, има дори още повече възможности за залози. Няколко примера:
 • Кой отбор ще вкара следващия гол?
 • Кой отбор ще изпълни следващия корнер?
 • Кой отбор ще получи следващия картон?
 • Как ще бъде отбелязан следващия гол – автогол, дузпа, пряк свободен, удар с крак или удар с глава?

Изберете правилния букмейкър

Важно е да изберете онлайн букмейкър, в който ще имате колкото се може повече възможности за залог. Защото понякога е по-лесно да познаеш броя на корнерите, отколкото кой ще спечели мача.

В букмейкърската къща на Bet365 можете да сте сигурни, че ще намерите всички гореизброени видове залози – както преди мача, така и на живо или чрез bet365 mobile app. Също така, букмейкърът предлага страхотен bet365 бонус нов клиент и много други промоции и bet365 бонуси за 2024.

Ако искате да получите съвети как да печелите от футболните залози, прочетете „Залози на мачове съвети за печалби“.