Как да Печелим от Залози на Мачове?

Как да Печелим от Залози на Мачове?
Оценете тази статия

Искате да залагате на футболни мачове? Всъщност, щом четете това, значи най-вероятно вече залагате на футбол.

Как се представихте през изминалия сезон? Водите ли си статистика? Ако си водите, можем да предположим, че като теглите чертата накрая ще видите, че получилото се число започва с минус.

Вероятно имате някоя и друга силна прогноза?

Чудите се защо се случва така? Обикновено защото когато залагате не оценявате правилно ситуацията, действате прекалено рисковано или въобще не знаете на какво залагате. Предлагаме ви няколко съвета, за да спрете да губите парите си на футболни залози.

Никога не залагайте сума, която не можете да си позволите да изгубите

 
Това е най-простото правило, но и най-трудното за придържане. На почти всеки му се е случвало да направи залог със сума, която не може да си позволи да изгуби. Не го правете!

Много е лесно да попаднете в капана на емоциите си – когато сте в дълга серия от успешни залози, съзнанието ви се замъглява от адреналина и започвате да се считате за безгрешни, а когато сте в другия полюс и сте претърпяли редица губещи залози, нервите взимат връх и се опитвате да избиете всичките загуби с един огромен залог. Не го правете!

Това е проклятието на комарджията. Големите залози след навлизането в печеливша серия са сигурен начин да върнете на букмейкъра всяка спечелена стотинка.

Най-безопасният начин да се наслаждавате на пребиваването си в онлайн букмейкърите е да си направите много добре сметката колко можете да си позволите да загубите. Не залагайте парите, които са отделени за плащането на наема или за покупката на храна през седмицата.

 Винаги преди да поставите залог се замислете как бихте се почувствали, ако залогът не излезе – ако чувството е много неприятно, значи трябва да свалите залога.


Придържайте се към стандартните залози

Ако някой приятел ви убеждава, че единственият начин да победите букмейкърите е да използвате някоя от предлаганите странни и сложни комбинации за множествени залози, не му вярвайте. Букмейкърите не са ги добавили, за да им вземете парите, а точно обратното – за да вземат те вашите.

Чували сте сигурно старата китайска поговорка „всяко пътешествие започва с една малка стъпка“. Приложете я във футболните си залози – започнете с единични залози. Малката печалба е по-добрият вариант от която и да е загуба.

Залагайте на това, което познавате

Достатъчно трудно е да познаеш изхода от един футболен мач на позната лига, че да се опитвате на отбори, за които не знаете абсолютно нищо. Не се изкушавайте да инвестирате сериозни суми на мексиканската или перуанската лига, само защото сте прочели някоя статия за тях.

Само като приемем замесените хора в един мач (т.е. играчи, треньори и съдии), виждаме повече от 30 променливи (с резервите). Това дори не включва всички останали променливи като състояние на терена, контузии, трансфери, морал на отборите и т.н.

Екзотичните мачове изглеждат вълнуващи – докато залогът не загуби. И след като разберете (след края на мача), че на топ реализатора на вашия отбор му е била дадена почивка или че вратарят е бил контузен, ще се почувствате глупаво. Букмейкърите знаят – затова и са предложили такъв примамлив коефициент.

Големите коефициенти са толкова големи с причина

50.00 коефициент не се дава случайно. Щом букмейкърът е готов да ви даде 49 лв. за всяко заложено левче, значи този футболен отбор най-меко казано не се намира в изгодна позиция.
 
Разбира се, това не означава, че големите коефициенти никога не излизат. Пример за обратното е шампионската титла на Лестър от сезон 2015/16. Просто те не се случват достатъчно често.

Като включим печалбата на букмейкъра и факта, че колкото по-голям е един коефициент, толкова по-голям е „vig“-ът на къщата, шансът този коефициент 50.00 да излезе става около 1%.

Винаги залагайте със стойност 

Как да изчислим в кой мач има стойност?
 
  • Направете оценка на вероятността за сбъдването на харесаното събитие
  •  Вижте какъв е коефициентът за него
  • Умножете процентът вероятност по коефициента.
  • Когато резултат е 1.00 или по-голям, значи имаме стойност в залога!

Факторът домакинство

 
Прието е, че около половината от всички мачове приключват с победа за домакина, една четвърт завършват с равенство и последната една четвърт е на сметката на гостуващия отбор. Това се отнася за почти всички професионални лиги. Домакинското предимство е сериозен фактор във футбола.

Можем да погледнем към последния сезон от испанската Примера Дивисион, за да онагледим казаното:

  • Шампионът Барселона спечели 16 от 19-те си домакинства
  • Дори и последният Леванте загуби по-малко от половината си срещи като домакин
  • 12 отбора имат 8 или повече победи като домакин, само 4 тима имат 8 или повече победи като гост
Като кръстосаме „домакинската форма“ на домакина и „гостуващата форма“, можем да направим приблизително разпределение на силите – например:

– Формата на домакина е 7-2-1, а формата на госта 1-3-6.

Какви биха шансовете за всеки един резултат на базата на тази статистика:
 

  • Домакин = 7 + 6 = 13 от 20 мача = 65%
  • Равен = 2 + 3 = 5 от 20 мача = 25%
  • Гост = 1 + 1 = 2 от 20 мача = 10%
Така справедливите коефициенти могат да бъдат изчислени на 1.53 – 4.00 – 10.00

Разбира се, че не е толкова лесно. Както споменахме по-горе, има много други фактори, които оказват влияние върху футболните сблъсъци. 

Скорошна форма

Друг популярен метод е да се вгледате в скорошната форма на отборите, а не във формата за целия сезон. Идеята е, че отбор, който побеждава в последно време, е влязъл в игрови ритъм и е придобил увереност… докато при губещите отбори очевидно нещо куца.

Това е донякъде вярно – но съществуват и други модели – особено от отбори от средата на класирането, които са по дефиниция непостоянни. Така че ако един средняк е в добра или лоша серия, няма да бъде изненада ако изведнъж ги видите да се обръщат в противоположната посока.

Контузии/наказания

Контузиите и наказанията могат да имат голямо влияние върху една игра. Някои играчи са по-важни от други и като общо правило е, че отсъстващите играчи в защита оказват по-голямо влияние от отсъстващите играчи в нападение, защото в дефанза синхронът е много важен и се разваля рязко с излизането на титуляр, докато при нападателите е по-лесно позицията да бъде запълнена от друг играч.

Дерби мачове

Друг усложняващ фактор са местните дербита. Мачовете между ожесточени противници са по-различни от другите мачове и при тях често не побеждава по-добрият отбор. Арсенал vs Тотнъм, Рома vs Лацио, Милан vs Интер, Цска vs Левски, Ботев – Локомотив – само мъничка част от многото подобни дербита.

Други фактори

Може да има и много други фактори, които да наклонят везните в едната или другата посока. Например, може би единият отбор е играл в Европа през седмицата и е имал дълго пътуване, застрашен е от изпадане, дадена е почивка на част от титулярите и т.н.

Новинарските сайтове също могат да ви помогнат в залозите. Треньорът е бил уволнен? Звезден играч е напуснал? Отборът изпитва финансови затруднения?

Ще бъде ли мотивиран отбора от новината или точно обратното? Всички тези фактори може и трябва да бъдат оценявани. 

Избор на правилната букмейкърска къща

Къде ще поставите залога си определено не е без значение. Някои букмейкъри предлагат много по-добри коефициенти от други. Bet365 България, например, се определят като един от букмейкърите с най-високи коефициенти. От раздела „Букмейкъри“ в нашия сайт можете да прочетете всичко най-интересно за четири от най-добрите букмейкърски къщи в света. Вижте още и офертите за бонус от efbet и уинбет

Ако искате да разберете кои са най-успешните стратегии за футболни залози, можете да прочетете статията ни „Най-печелившите стратегии за футболни залози“. Вижте още: всички бонуси от bet365 и poker бонус лоялност bet365.