Залози на пазарите първи голмайстор и голмайстор по всяко време на мача

Залози на пазарите първи голмайстор и голмайстор по всяко време на мача
Оценете тази статия

Без съмнение най-широк спектър от възможности за любителите на спортните залози дават индивидуалните категории в рамките на отборен спорт какъвто е футболът. Крайният изход на един мач се ограничава до трите добре познати възможности (1, Х, 2). При точния резултат на теория няма ограничения, но реалните изходи са около 10-12. А при голмайсторите в един двубой, дори и да изключим вратарите (а и те бележат в съвременния футбол), остават още поне 26 варианта – по 10 полеви титуляра и 3 резерви от всеки тим. А ако предвиждане за това кой ще отбележи в дадена среща се прави ден-два предварително, когато още не е обявена групата, то списъкът с играчи може да бъде и по-дълъг.

Видове залози за голмайстори

Повечето букмейкъри предлагат три основни пазара за голмайсторите в един мач:

  • Първи голмайстор
  • Последен голмайстор
  • Голмайстор по всяко време

Предизвикателство за позначавите на футболната реалност е да предвидят кой ще открие резултата в даден двубой. Не по-малко сложно е да се предвиди кой играч ще реализира последното попадение. А понякога авторът на първия и последния гол може да бъде един и същ – при резултат 1:0, но не само. В сравнение с тези варианти опцията „Голмайстор по всяко време” е сравнително по-лесна за прогнозиране, особено в случаи, в които имаме изявен реализатор (реализатори), участващи в конкретната среща.

Да вземем за пример произволна домакинска среща на Ювентус например. След като е счупил не малко стрелкови рекорди, то е нормално да се очаква Кристиано Роналдо да бъде сред фаворитите за отбелязване на гол. Коефициентите за гол по всяко време от страна на португалеца в двубои, в които „Старата госпожа” е домакин, няма да са много високи – около 1.50-1.60, а ако противникът е по-слаб, ставките ще паднат дори по-ниско. Прогнозата за първи голмайстор обаче обикновено се отплаща поне двойно на тази Роналдо да се разпише по всяко време на мача.

Същите примери можем да открием и при Барселона и Лео Меси или пък при Ливърпул и Мохамед Салах. Не е трудно да се обясни защо коефициентите за гол по всяко време са по-ниски – защото един избор може да бъде печеливш в рамките на 90 минути или поне докато футболистът, на който сме се спрели, е на терена. В момента, в който той бъде заменен, ако е стартирал като титуляр, а не е реализирал, залогът става губещ. Докато при залог за първи голмайстор в мача въпросът се решава от точно определено събитие – а именно първото попадение. То дава директен отговор на въпроса дали даден залог е печеливш или не. Или сме се спрели на точния човек, или не сме го уцелили. А този отговор може да бъде даден както в 15-ата секунда на двубоя, така и в четвъртата минута на добавените след 90-ата. А може и да няма печеливша прогноза, ако срещата завърши 0:0 или пък стартира с автогол.

Залогът за последен голмайстор в мача обикновено се търсят най-рядко. Коефициентите при тези прогнози обикновено са равни или близки на тези за първи реализатор. Специфично е, че успехът на това предвиждане може да бъде ясен едва след края на двубоя или приключване на редовното време, тъй като само тогава вече е сигурно, че няма да бъде отбелязано следващо попадение.

По-висока печалба за Голмайстор по всяко време

И този избор може да донесе добра печалба, ако залогът е насочен към футболист, който не е сред най-изявените реализатори на даден отбор. Препоръчително е все пак избраникът да бъде редовен титуляр в мачовете на съответния клуб, за да е сигурно, че поне ще присъства на терена от първата минута. Какви опции могат да бъдат печеливши?

  • Централни защитници. Ангажиментът на тези играчи е свързан най-вече със сигурността в отбрана. В съвременния футбол обаче бранителите редовно се включват в атака при изпълнение на статични положения – ъглов удар или центриране от свободен удар. Върджил ван Дайк за Ливърпул, Жерард Пике за Барселона, Серхио Рамос за Реал Мадрид са сред най-ярките примери.
  • Футболисти, които играят силно във въздуха. Голяма част от головете се бележат с глава, било то при статична ситуация или след центриране при отворена игра. Познаването на играчите, които са силни в този компонент (но не са водещи стрелци на отборите си), дава още една добра възможност.
  • Щатни „дузпаджии”. Когато при наказателните удари титулярен изпълнител е играч, различен от водещия реализатор, това не е лоша опция, особено ако не говорим за офанзиве футболист. Още веднъж споменаваме Серхио Рамос, който изпълнява от бялата точка за Реал Мадрид. Би могъл да е Дани Парехо от Валенсия, Санти Касорла от Виляреал, Жоржиньо от Челси, Марко Манкосу от Лече, Вилан Сиприен от Ница. При всеки от изброените футболисти реализаторският актив поне на 50% се дължи на точни изпълнения от бялата точка.
  • Майстори на прекия свободен удар. Необходимо е малко по-добро познаване на качествата на футболисти, които умеят да пратят топката в мрежата от статично положение, като се справят едновременно със стената и вратаря. Като цяло този фактор е по-трудно да се предиди, тъй като не е ясно и колко пъти в рамките на един мач изобщо ще има реален шанс за отбелязване на попадение от свободен удар.
  • Резерва с добър актив. Може да се заложи и на „жокер” – човек, който по-често бележи, когато се появи като смяна. При такава ситуации рискът също е малко по-висок, тъй като развоят на срещата може и изобщо да не доведе до влизане на терена на нашия избраник. Но коефициентът в повечето случаи обещава добра възвръщаемост.

    Вижте още пълното ревю на Bwin един от водещите букмейкъри в България

Като цяло пазарите за Голмайстор по всяко време и още повече за Първи голмайстор са сред по-трудните прогнози за повечето любители на спортните залози. Тъй като възможностите са повече, неизвестните и вариациите също са значителни. Но предвиждания, свързани с тези индивидуални постижения, носят добра отплата, която при описаните случаи на алтернативен реализатор по всяко време може да надскочи и съотношението 5 към 1. При всички случаи е добре да се познава играта на отбора (отборите), футболисти от които ще бъдат избирани за този вид прогнози.