Кои статистически данни да следваме във футбола

Кои статистически данни да следваме във футбола
Оценете тази статия

Всеки мач е съпроводен с купища статистика, чакаща да бъде анализирана. Този анализ отнема изключително много време и енергия, затова много от вас често пропускат тази стъпка. Истината е по средата. Има изключително много статистически данни, които е добре да пропуснете ако не искате да си губите времето. Но въпреки всичко статистиката е нещото, което дава ясна представа какъв двубой ви очаква. Затова днес ще разгледаме факторите, които трябва да прегледате, за да направите правилен избор.

Основни статистически данни

Най-важното, основата на всяка статистика е да прегледаме актуалната форма на двата отбора. Това можем да направим като прегледаме последните мачове на даденият отбор. За правилната преценка може да ви помогне и статистиката от преките сблъсъци между отборите. Например Съндерланд е спечелила само 3 мача от 31 сблъсъка с Манчестър Юнайтед. Евертън пък например е записал 9 победи от 49 мача срещу Ливърпул и осем победи от същия брой мачове срещу Манчестър Юнайтед.

Средните попадения за даден отбор също е много важен фактор, когато се опитваме да прогнозираме изхода от дадено събитие. Например Манчестър Сити отбелязват 1,87 гола на мач и допускат 1,08.

Ключовите фактори включват и среден брой очаквани голове и удари към вратата. Тези данни са сравнително трудни за определяне. За да получите сравнително точен резултат трябва да вземете предвид колко удари към вратата и колко гола средно имат отборите, както и дали битките между тях са оспорвани. Можете да се насочите и към стила на треньора и играчите, дали те са агресивни и търсят попадение. Добър избор е да се обърнете и към средният брой корнери, тъй като често това обуславя и бърза и динамична игра, близка до наказателното поле.

Статистика, която да избягваме

Започваме с притежанието на топката. Притежанието на топката е нещо, което не ви е необходимо. За да не говорим празни приказки ще ви дадем и пример. Лестър Сити в сезон 2015/2016 е демонстрирал притежание на топката от по-малко от 45%, като това е в топ 3 на най-ниските резултати за сезона. Както виждате това не е нещо, което би придало значение на представянето. Дори да имате притежание над 60% това не дава никаква гаранция. Просто отборите нямат нужда от висок процент притежание на топката, ако имат бързо темпо и успяват да печелят единоборствата.

Тук ще споменем и корнерите, които можем да намерим в bet365. Макар по-горе да ги нарекохме едни от важните фактори, тук ще кажем обратното. И не, не си противоречим. По високият брой корнери можем да съдим за бърза и динамична игра, но те не са от пряко значение към головете. Така че, ако се опитвате да прецените броят голове по броят на корнерите трябва да знаете, че от корнери гол рядко се отбелязва. Така че, при тях е въпрос на избор дали ще ги включите в сметките.

Индивидуалните качества на играчите също не са релевантни към общата картина. Понякога влиянието на някой играч може да бъде подценено, особено ако е от редовните титуляри в състава, но за сметка на това липсата му не разваля статистистическите данни, като например подавнията и ударите към вратата. И все пак, ако играч липсва, бъдете внимателни с преценката как точно може да повлияе на играта.

Заключение

Помнете, че не всички данни които четем могат да бъдат поставени под общ знаменател като важни или маловажни. Понякога е изключително важно да преценяме в движение някои на пръв поглед дребни неща, като например нова формация. Понякога с нов треньор пък, нещата могат да потръгнат, като преди това отборът е бил в лоша форма. Имайте предвид, че за всяка среща статистиката е напълно индивидуална и се изисква усет, за да прецените обективно какво точно ще ви трябва, за да прогнозирате успешно.