Какво представляват Стойностните Залози

Какво представляват Стойностните Залози
Оценете тази статия

Стойностните залози, или на английски value betting е термин в спортните залози, който обуславя разликата между коефициентите с процентната вероятност дадено събитие да се случи.

Какво точно представлява стойността в залозите?

Да прецениш стойността на залога означава да идентифицираш разликата между коефицициента, поставен от букмейкъра и вероятността прогнозата да се сбъдне.

Най-лесно можем да обясним всичко с пример. Хвърляте монета. При самото хвърляне имате 2 възможности – да се падне ези или тура. Всеки от тези варианти е еднакво възможен – тоест 50%. Когато има 50 процента шанс нещо да се случи – то тогава коефициентът е 2.00.

Проверяваме 2 букмейкъра и установяваме, че единият предлага 1.90 коефициент, a Bwin 2.10.

Тогава трябва да изчислите стойността. Формулата за нея е:

  • Вероятността х Коефициентът – 100%

Използвайки тази формула можем да установим, че букмейкърът, който ни предлага коефициент 2.10 предлага и по-висока стойност на залога.

Стойността при букмейкърите

За жалост няма да намерите пример като горния в букмейкърите. Тъй като това означава те да фалират, затова те се стараят да предлагат коефициенти, които да са по-ниски от стойността на залога. Това е наречено комисионна и ако в горният пример имахме 2.00 коефициент за 50% вероятност, в букмейкърите този коефициент ще бъде например 1.90.

Ще ви дадем и реален пример. Манчестър Юнайтед играят срещу Манчестър Сити. Коефициентът за победа на Юнайтед е 2,50. Този коефициент означава, че според букмейкъра вероятността за победа е около 40%. Но ние сме изчислили вероятност от 50%. 

По формулата дадена по-горе можем да заключим, че понякога и букмейкърите бъркат, като завишават коефициентите, без това да представлява реалният шанс нещо да се случи. Именно тук говорим за стойностен залог, който заслужава нашето внимание.

Как да намерим стойностни залози?

Ако букмейкърът се старае да предлага коефициенти, по-ниски от възможността, тогава означава, че такива случай като този с Манчестър Юнайтед са много редки. Възможностите  да намерите стойностни залози са много.

Като например:

Задайте свои собствени коефициенти – След като изчислите вероятността на събитията, трансформирайте получените цифри в коефициенти. Тогава сравнете стойностите с коефициентите на даден букмейкър и вижте къде има разминаване в положителна насока. Това е добър начин да намерите стойност в залога.

Мислете само за вероятностите, а не за фаворити и аутсайдери –Коефициентите на букмейкърите не се изчисляват само на база вероятностите, но и по количеството поставени залози. Това означава, че в един двубой, ако преобладават залози на фаворита, то неговият коефициент в Palmsbet ще падне. Такива мачове често предлагат добра възможност за вас, защото с падането на коефициента за даден пазар, можете да откриете друг такъв с висока стойност.

Заключение

След като знаете вече как да изчислявате вероятностите, единствено ви е необходима малко практика, за да започнете да намирате все повече и повече стойностни залози.

Ключът за успеха се крие именно в прецизният анализ на предоставените ви коефициенти, както и в това да сравнявате коефициентите между различните букмейкъри. Така ще откриете множество потенциални срещи, които да ви донесат печалба.