Залози на Американски футбол

Залози на Американски футбол
Оценете тази статия

Американският футбол е най-популярният колективен спорт в САЩ, като изпреварва бейзбола, баскетбола и хокея на лед. Произходът на играта е хибрид между ръгби и европейски футбол, но с някои съществени изменения в правилата. В САЩ се нарича футбол, защото на европейския футбол му казват сокър. Този традиционен спорт има големи традиции и милиони хора се забавляват с него, като това е част от националното самосъзнание на американците, както може да се досетите и по името на спорта.

Историческа извадка на този спорт

Основните правила са въведени в края на 19-и век от Уолтър Камп, който се счита за „бащата“ на този атрактивен спорт. Същността на американския футбол е печеленето на терен от противниковото поле, с крайна цел пресичането на гол линията от играч с топка в ръце. Това символизира постепенното заселване и култивиране на западната част на САЩ в исторически план.

Съвременният вариант на американския футбол води началото си от 1932-а година, когато е проведен първият модерен плейофен двубой. Впоследствие се формират две основни асоциации в този спорт – НФЛ и АФЛ. През 1966-а година двете организации се обединяват, създавайки по този начин финалния мач – Супербоул, който по традиция е телевизионното предаване с най-висок рейтинг в САЩ всяка година.

Големи турнири в американския футбол

Професионалната лига и до днес носи названието NFL (НФЛ/Национална футболна лига). Тя се състои от 32 отбора, разделени в 8 дивизии. Всеки отбор играе по 16 мача в редовния сезон, 8 като домакин и 8 като гост. Плейофната фаза е разделена на два потока, като двата най-добри отбора се срещат в Супербоул – мач за титлата.

Сезонът при колежанското първенство (NCAAF) също е сравнително кратък, но пък в тази лига има повече от 100 отбора. Много от престижните университети в САЩ отделят значими бюджети за отборите си по футбол и колежанското първенство също се радва на изключителна популярност сред зрителите, а и сред любителите на залозите.

Видове залози на американски футбол

Основните видове залози в американския футбол са типичните за професионалните американски спортове:

  • Мъни-лайн (money-line) – победител в мача. Макар и много рядко, при този спорт равенството все пак е възможно в мачовете от редовния сезон, след равенство в точките след един допълнителен период от 10 минути. Плейофните елеминационни двубои обаче винаги излъчват победител.
  • Спред линии /хендикап/ – това е едино от най-популярните видове залози в американските спортове. По-слабият отбор получава предимство под формата на даден брой точки, които се добавят към реалния резултат от мача, и така се осчетоводяват залозите.
  • Общ брой отбелязани точки в мача Под/Над – Резултатите при футбола варират доста, като един мач може да свърши с точки в диапазона 10 до 60. Средният брой точки е около 40-45. Най-важните фактори за резултатността са стилът и моментната форма на отборите, но метеорологичните условия също оказват много голямо влияние.
  • Залози за полувреме – мъни-лайн, спред линия и общ брой точки.
  • Залози за първата четвърт в мача.
  • Печеливша разлика – тук опциите са разделени на интервали от разлика, за всеки един от двата отбора в мача.

  • Специални залози за отбор – този вид залози са добър избор, ако познавате в детайли формата и стила само на единия съперник в мача. Имате възможността да заложите на линия отбелязани точки от отбора, кой от двата отбора ще отбележи първите точки в мача, кой отбор първи ще достигне даден резултат, кой първи ще отбележи тъчдаун, кой отбор ще отбележи последните точки в мача, кой отбор ще има повече пробягана дистанция от играчите си и други.
  • Специални залози за играч – тези пазари се предлагат предимно за звездите на отборите. Те включват варианти като Отбелязване на тъчдаун от играча, Брой отбелязани тъчдауни, Отбелязан фийлдгол от играча, Общо пробягана дистанция в ярдове от играча Под/Над и др.
  • Бъдещи залози – отбор победител в дадена дивизия, конференция, и разбира се – носител на Супербоул.

Къде може да залагате на американски футболАмериканският футбол добива все по-голяма популярност в Европа. Все повече мачове се излъчват на живо по телевизиите, а също така има ежегоден мач от редовния сезон в Лондон. Като цяло за този спорт все повече се говори и пише и в България. Английската компания Bet365 е включила този спорт в портфолиото си, като дори е предвидила и специален 50% парлей бонус. Друг известен букмейкър Efbet предлага залози на големите първенства на САЩ и Канада по американския футбол. Можете да залагате на точки, полувреме и хендикап, което не е малко като видове залог.

Изненадващо или не, един от водещите букмейкъри в този спорт е Winbet със своите около 200 залога, които са предложени на клиентите на компанията. Това е една интересна политика на българския букмейкър, който набира клиенти и за този спорт. Не пропускайта да погледате някой мач или поне репортаж от НФЛ, може би ще откриете един нов любим спорт.