Залози на Ръгби

Залози на Ръгби
Оценете тази статия

Ръгбито е спорт, наподобяващ европейския футбол, в който играчите си подават с ръце и крака продълговата топка, а целта е да достигнат до противниковото поле за да отбележат точка. Много популярен е в Европа, Южна Америка и Океания. Важно е да се каже, че ръгбито няма нищо общо с Американския футбол. Продължителността на мачовете е 80 минути, играят се две полувремена по 40 минути. Всеки отбор е съставен от 15 състезатели. Още в първите ръгби мачове е имало залози и това е един от типичните спортове за залози във Великобритания.

Различни видове залози за Ръгби мачове

  • Head to Head – най-обикновения залог, трябва да познаете кой ще спечели мача. Печелите дори и победата да е постигната след продължения. Повечето сайтове отменят залога, ако мачът завърши на равно, но е добре внимателно да прегледате за тази опция, за да не останете неприятно изненадани.

  • Двоен шанс – двоен знак или много популярното във футбола резултат от първо и второ полувреме. Имате 9 различни опции, коефициентите са много по-високи. Естествено, при прогнозиране на обръщалка печалбата е най-голяма.
  • Печеливша разлика – най-трудния за прогнозиране залог. Трябва правилно да познаете колко точки ще разделят двата отбора след последния съдийски сигнал. Триковото е, че във ръгбито се наблюдава много по-голям обем на възможните разлики. Възможно е отборите да завършат между 1-5 точки, но не рядко се стига и до разлики от рода на 40-50 точки.
  • Линия на Залог – познатия от футбола хендикап. Букмейкърите изчисляват разликата между двата отбора и дават линия на +- точки, която да бъде покрита. Тези линии трябва да се играят много внимателно, както и в другите спортове, основната цел на играчите е да спечелят мача и не намират мотивация да покриват различни линии. Този залог е подходящ при голям хендикап, ако прецените че букито е изчислило грешно силата на отборите, или в лайф залог, когато мачът не потръгне според предварителните очаквания.

Най-големите турнири в света на Ръгбито

  • Световно първенство по ръгби– най популярното състезание, нещо като олимпиада по ръгби. Провежда се веднъж на четири години. Участват само най-добрите национални отбори. За пръв път се провежда през 1987, когато домакини на събитието са Австралия и Нова Зеландия. Най-титулуваните отбори са Нова Зеландия с три титли, по две имат Австралия и ЮАР. На световното играят 20 отбора, разделени в 5 групи, за четвърт-финалите се класират първите два от всяка група. Последния победител е Нова Зеландия, който надделяха над Австралия в последния финал от 2015 година.

  • Олимпиада – Ръгбито е и олимпийски спорт от последната олимпиада през 2016 година. При мъжете спечели Фиджи, а женския победител бе Австралия.
  • Турнир на шестте нации – провежда се всяка година . В него участват само европейски отбори, а именно най-силните ръгби нации на стария континент- Англия, Франция, Ирландия, Италия, Шотландия и Уелс. Надпреварата се провежда от 1883-та година . Името „турнир на шестте нации“ е въведено през 2000-та година. През новия век единствено Шотландия и Италия не са печелили турнира. Последният победител от 2018 е Ирландия. Правилата са много прости, отборите играят всеки срещу всеки по една среща (домакинът от едната година гостува през следващата), за победа се дават два точки, а при равенство двата тима разделят по една. Печели отборът събрал най-много точки.
  • Турнир на трите нации – противно на наименованието му в него участват четири отбора. Първоначално са Нова Зеландия, Австралия и ЮАР. (Това са и най-титулуваните отбори от Световното първенство), а през 2012 към тях се присъединява и Аржентина. Този турнир е втори по сила, единствено световното първенство носи по голям престиж. Правилата са сходни с тези от турнира на шестте нации. Нова Зеландия е печелила надпреварата най-много пъти.

Къде може да залагате на ръгби

Противно на това, че ръгбито е един екзотичен спорт за България, то можете да го откриете в почти всички букмейкъри, които са лицензирани за нашата страна. Като по правило, на първо място по залози на ръгби е английската компания за онлайн залози Bet365, където дори ръгбито е разделено на Ръгби Лийг и Ръгби Юниън. Разбира се, родният лидер за спортни залози Efbet също е включил ръгбито в богатата секция от предложения. Другият български букмейкър Winbet също предлага този спорт, така че имате голям избор от букмейкъри, само трябва да влезете и да изберете точното за вас място.

Ръгбито е един от традиционните спортове за залагане. Трябва да сте много внимателни и добре да разузнаете материята преди да заложите. При ръгбито всеки турнир има свои собствени правила, а бруталността му води след себе си много контузии, и е трудно да се определи стартовия състав.