Стратегия за залози Против Тълпата

Оценете тази статия
Не е тайна за никого, че повечето от играчите губят от своите залози. През последното десетилетие, рентабилността на стратегията „Против тълпата“, което означава да се върви срещу популярното мнение за конкретно събитие сред останалите играчи, е предмет на разгорещени спорове.
 
Изглежда очевидно, че сляпото залагане на „контра“ на останалите играчи в абсолютно всеки случай няма да доведе до печеливши резултати. В края на краищата, ако този метод работи безотказно във всяка ситуация, тогава всеки щеше да го използва и да печели в дългосрочен план. Затова е важно да преценявате дали останалите играчи не залагат масово за един отбор с някаква основателна причина, или просто защото „Първият отбор съм го чувал, а вторият не, значи първият трябва да победи„.
 
В днешно време играчите са много по-информирани в сравнение с колегите си от 70-те и 80-те години на 20 век. Тогава, играчите си съставяха мнението предимно на базата на мненията на своите приятели, телевизионни анализатори и спортните журналисти във вестниците. По този начин, тълпата лесно се повеждаше в една или друга посока, понякога без да има никакво основание за това. Количеството информация, която днешните залагащи имат на един клик разстояние, е несравнимо предимство с това, което бе на разположение в миналото.
 
 
Разбира се, това, че има много повече информация на разположение в интернет не означава, че голяма част от хората я използват. Преобладаващата част от играчите в букмейкърските къщи залагат само и единствено за забавление, в което няма нищо лошо, разбира се. Те не се интересуват толкова дали ще спечелят или ще загубят, те залагат просто, за да има „какво да следят„. Поради тази причина обаче те не влагат необходимите усилия за анализ на своите прогнози и ги правят на базата на общоприети схващания или на свои предишни наблюдения върху отборите. Манчестър Юнайтед няма как да не спечели срещу Саутхямптън, нали? Попитайте 10 свои приятели и познати за прогноза за мача и вероятно всичките ще ви кажат, че Юнайтед ще спечели. Те не знаят в какво състояние са двата отбора, но знаят, че Юнайтед е голям отбор с традиции и много успехи в миналото, затова и предполагат, че той трябва да спечели. На същата логика са базирани и залозите на огромен дял от клиентите в букмейкърските къщи.

Какво означава да се залага „против тълпата

Залагането против тенденцията на тълпата е доста проста концепция. Когато залагате на един мач, независимо от кой спорт, направете залога си срещу отбора, за който са заложили всички останали. Ок, дори и да не са всички останали, то поне големият фаворит на обществото. Всяка игра си има фаворит и аутсайдер, а повечето игри си имат и фаворит на тълпата и аутсайдер на тълпата.

Причини защо да използваме метода

Има направени професионални изследвания, които показват, че методът носи успехи на играчи в близо 65% от времето. Което е логично, защото, ако тълпата бе винаги права, онлайн букмейкърските къщи щяха да губят много. Тълпата обича симпатичния избор, а не рационалния такъв. Тълпата винаги залага за най-добрите тимове, създавайки си лъжливото усещане, че най-добрите отбори имат способността да бият всеки противник, всеки път.
 
Както сме ви обяснили в статията Защо коефициентите в букмейкърите се променят, когато голяма част от залозите са насочени към едната страна, букмейкърите се принуждават да намалят коефициента за фаворита на тълпата и да увеличат този за аутсайдера на тълпата, в опит да балансират приетите си залози и така да си гарантират сигурна печалба при всеки развой. По този начин, залагайки против тълпата, ще можете да се радвате на по-добри коефициенти от справедливите коефициенти„, което със сигурност е печелившо в дългосрочен план.
 
 
Добра стратегия е също да залагате срещу отборите с най-много фенове по света. Хората са склонни да залагат за любимите си отбори, дори и когато знаят, че не се намират в никак добра форма и е малко вероятно да загубят. Всъщност това е една от най-добрите стратегии, защото тези играчи залагат за любимите си отбори без никаква рационална причина и просто ви подаряват по-добри коефициенти за противника им. Все пак, добре е да знаете и колко анти-фенове има този отбор, защото, както мнозина обичащи отбора са готови да заложат на сляпо за него, така и мнозина мразещи го биха заложили на драго сърце срещу него във всеки момент.
 
Но, разбира се, тълпата не винаги греши. Понякога морето от играчи започва масово да залага за единия отбор поради някаква причина. Причина, която променя шансовете на двата отбора/състезателя, като например контузия на важен играч. Тогава коефициентите отново се променят в посока надолу за новосъздадения фаворит на тълпата, но тогава новите коефициенти са реално отражение на новите вероятности за краен изход на събитието. За това е важно винаги да си давате отговор на въпроса каква е причината тълпата да тръгне в една посока – обективна или субективна.
 
Тук идва и въпросът как да разберем на какво залагат най-много останалите играчи. В интернет има сайтове, които дават информация за това, а букмейкъри като Bwin и Sportingbet сами показват на сайта си данни на какво се е залагало най-много в рамките на техните платформи.
 
Стратегията за залози против тълпата се е утвърдила като доходоносна през годините. Опитайте я и вие!