Защо се променят коефициентите при онлайн залозите ?

Защо се променят коефициентите при онлайн залозите ?
Оценете тази статия
 Без съмнение на всеки един от вас му се е случвало много пъти да види коефициент, който му харесва, но точно когато тръгне да постави залога си, коефициентът да се промени и така да изпусне добрата възможност. Тази статия ще ви обясни различните причини, поради които се случват тези движения в коефициентите. След като вече знаете тези причини, ще можете да ги използвате в своя полза по време на залаганията си.

Начални коефициенти

В зависимост от това на какъв спорт и на какво събитие залагате, в някакъв момент преди началния час на събитието букмейкърът ще предложи своите начални коефициенти за него. За някой по-малко популярен спорт предложението може да дойде на сутринта в деня на провеждането на срещата, за тенис мачовете коефициентите обикновено се появяват няколко дни преди провеждането им, а ставките за футболните двубои се пускат седмици или дори месеци преди началния им час – например, сега е декември, а вече повечето букмейкъри са обявили ставките си за мачовете от Шампионската лига и Лига Европа през февруари. Различните букмейкъри се славят с различно време за пускането на началните коефициенти – Bwin България и  Bet365 спортни залози почти винаги са едни от първите, пускащи своите ставки.
 
 
Тези ставки се определят от екип от съставители на коефициенти и са базират около вероятностите за всеки един възможен изход. Като пример, два дни преди един тенис сблъсък съставителите на коефициентите могат да не успеят да дадат каквото и да е предимство на един от двамата състезатели и следователно пускат равни начални коефициенти от 1.91 и за двамата. В един идеален свят, букмейкърът ще получи една и съща обща сума на залозите и за двамата тенисисти и по този начин ще си гарантира сигурна печалба който и да спечели. В този случай, ако приемат по 1 000 лв. в залози за всеки един от играчите, те ще получат общо 2 000 лв. и ще изплатят в печалби 1 909 лв. – тоест, гарантирана печалба от 91 лв. без никакъв риск. В някои случаи точно това се и случва, страхотна и относително проста ситуация за букмейкъра. Ако при всеки залог се случваше това нещо, работата на букмейкърите, освен много печеливша, щеше да бъде и много лесна.

Причини за промяна на коефициентите

Сега се пренасяме един час преди започването на въпросния тенис мач и коефициентите в букито вече изглеждат по напълно различен начин – единият играч е поставен на 1.66 коефициент, а за другия ставката се е вдигнала на 2.10. Каква може да бъде причината за това? Има в действителност две възможни обяснения.
 
Първото е, че нещо се е случило с един от играчите в промеждутъка между публикуването на началните коефициенти и сегашния момент. Може би играчът е получил болки по време на тренировка. Подобни информации променят шансовете на двамата играчи и букмейкърите отразяват това в коефициентите.
 
В отборните спортове, и особено във футбола, може да има и други обективни причини за промяна на коефициентите, като например: Ако един отбор претърпи тежко поражение през седмицата, може би в европейски клубен турнир, това ще увреди неговата увереност и ще намали вероятността му за спечелване на двубоя през уикенда. Обратното важи с пълна сила.
 
 
Второто възможно обяснение е, че за един от двамата играчи са се заложили много пари – много повече пари, отколкото за другия играч. Когато букмейкърът има голям дисбаланс в получените суми за различните залози, той би имал голяма печалба при победа на единия играч, но и голяма загуба при успех на другия. Букмейкърските къщи не обичат този риск и се опитват да изравнят парите, които трябва да пратят, така че да бъдат равни при всякакъв развой на събитието. Най-добрият начин да стимулират играчите си да залагат предимно за единия играч е като увеличат неговия коефициент.
 
Тук идва следващият важен въпрос – защо има такъв дисбаланс? Една от възможните причини е, че букмейкърът е допуснал грешка в началните си коефициенти и залагащите са открили добра възможност в залозите за единия играч – често такъв е случаят, особено в по-малко популярните пазари. Другият възможен сценарий е просто единият играч да е по-популярен и заради това повечето залагащи да са инвестирали парите си за негова победа. Когато казваме популярен, нямаме предвид само очевидният смисъл на думата – може, например, големи сайтове да се дали прогноза за негова победа и заради това повечето да са се насочили в тази посока.

Възползване от променящите се коефициенти

Вече знаем защо коефициентите може да са се променили, но как можем да се възползваме от тези движения?
 
Първият начин е да се опитате да се информирате преди другите. Например, знаете, че двама тенисисти са поставени на 1.91 коефициент два дни преди мача и видите новина във водещ уебсайт, казваща „Играч А е под въпрос заради травма на китката“ (в други спортове новините могат да бъдат малко по-различни, например „Гарет Бейл е аут за утрешния мач на Реал“ или „Леброн Джеймс ще получи почивка тази вечер„). Можете бързо да се насочите към вашия букмейкър и, ако коефициентите все още са непроменени, да заложите за получилия предимство играч или отбор.
 
Вторият начин е като не попадате в капана на „фалшивите“ промени в коефициентите. Съгласявате се с началните коефициенти, играчите са наистина равностойни. Въпреки това, както бе посочено по-рано, за единият играч коефициентът вече е 1.66, а за противника му – 2.10. Този път обаче не виждате обективна причина за тази промяна – няма информация за контузии, няма абсолютно нищо. Във вашите очи, двамата противници остават с равни шансове за успех. В този случай, получавате добра стойност в залога за играча с увеличения коефициент – 2.10 ставка при 50/50 шансове.

Разпознаване на разликата

Да познаеш точната причина за промяната на коефициентите за едно спортно събитие не е лесно умение, но в днешни дни, благодарение на интернет технологиите, имате достъп до не по-малко информация, отколкото разполагат букмейкърите. Това е силно оръжие във вашите ръце, което нашите предшественици го нямаха – тогава букмейкърите винаги бяха с няколко крачки напред в сравнение с клиентите си. Бъдете бързи, когато видите нещо, което ще промени коефициентите, защото няма да бъдете единствените, които ще го забележите. А ако ставките се променят без да виждате обективна причина за това, обмислете дали не е добра идея да се доверите на играча или отбора, чиято ставка вече е по-висока от реалната.