Математическа стратегия за Под / Над залози

Математическа стратегия за Под / Над залози
5/5 - (1 vote)

Тъй като все по-голям брой любители на футболните залагания търсят пазари с повече възможности, отколкото разполага традиционния 1Х2 пазар за победител в мача, където липсата на голове или евентуален късен изравнителен гол може да превърне дори и най-добрите прогнози в губещи залози, ние написахме за вас едно ръководство на тема как можем да победим букмейкърите в пазарите с „Под“ и „Над“ определен брой голове в букмейкърските къщи, използвайки силата на статистиката. Задължително четиво за всички, които обичат да залагат на футболни мачове.

 

В сравнение с повечето спортове, отбелязването на гол във футбола е по-рядко случващо се събитие, което може да направи един мач силно непредвидим. Затова е може би добра идея по-често да се насочвате към залозите за брой голове, където статистиката играе важна роля и може да ви каже много и където факторът „късмет“ има по-малко влияние (но не и никакво във всеки случай).

 

Когато става въпрос за залози на голове, средният брой на головете на лигата и най-вече на двата отбора е нещото, което както букмейкърите, така и играчите гледат под лупа, когато оценяват шансовете за Под / Над пазарите.

 

Макар да има по-малко значение, може би ще ви е интересно да разберете по колко гола средно се вкарват като цяло в мачовете от големите европейски лиги. До момента на написването на тази статия, най-много попадения сред Топ 5 първенствата са отбелязани в това на Испания, докато с най-малко голове средно на мач за изненада на никого е Франция. Любопитното е, че средният брой на головете в българското първенство е под нивото на всяко едно от Топ 5 първенствата – 2.51. Ето и цифрите за големите първенства:

  • Франция – 2.54
  • Германия – 2.72
  • Англия – 2.81
  • Италия – 2.81
  • Испания – 2.94

 

И така, ако видим, че в букмейкърската къща Sportingbet е определен коефициент за Над 2,5 гола в мач от Английската висша лига, как може да знаем дали си заслужава да заложите парите си на този пазар?

 

Ето едно просто „стъпка по стъпка“ ръководство как да изчислявате вероятностите за очаквания брой голове в един мач и как да ги преобръщате в коефициенти, така че да знаете при какъв коефициент би било изгодно да заложите и под каква граница залогът вече би носил „отрицателна очаквана стойност“.

Стъпка 1 – Намерете средния брой на голове на мач

Фактът, че във Филипинската висша лига се вкарват средно по повече от 5 гола на мач, докато в третото ниво на испанският футбол средният брой на попаденията е около 1.70, ни показва колко широк може да бъде диапазонът на резултатността в зависимост от лигата.

 

Докато цялостните данни за една лига могат да бъдат малко или много изкривени от определени обстоятелства – например, не може да се отрече, че испанското първенство е водещо по брой отбелязани голове на мач не и без помощта на факта, че Реал и Барселона са с класи над повечето от останалите отбори и често мачовете им с тяхно участие се превръщат в голови фиести – статистиката по отделно на двата отбора може да ви говори много повече за шансовете за резултатен мач.

 

Поради тази причина, най-добрият начин да започнете е като намерите средният брой на головете на двата отбора, които ще участват в предстоящия мач. Тези статистически данни могат да бъдат открити много лесно онлайн.

Стъпка 2 – Изчислете вероятностите

Случайният характер на отбелязването на голове във футбола е причината, която позволява на статистиката да използва Поасоновото разпределение като прост модел за предсказване на Под/Над залозите. Нека видим какво означава това на практика.

 

В книгата си „Използване на шансовете„, Джон Хей изготвя таблица, която изчислява вероятността на един отбор да отбележи 0, 1, 2, 3, 4 или повече гола на базата на средният му брой вкарани голове на игра:

Голове
0
1
2
3
4 или повече
Средно = 0.8
45%
36%
14%
4%
1%
Средно = 1.2
30%
36%
22%
9%
3%
Средно = 1.6
20%
32%
26%
14%
8%
Средно = 2.00
14%
27%
27%
18%
14%

В един мач, в който домакините се очаква да вкарат средно 1,2 гола (на базата на отбелязаните голове от тяхна страна в домакинските им срещи до този момент през сезона), а гостите – 0,8, става много лесно да се изчислят вероятностите за Под 2,5 гола на базата на горната таблица.

 

Първо, трябва да видим кои са точните резултати, които биха довели до спечелването на залог за Под 2,5 гола (0-0, 1-0, 0-1. 1-1, 2-0, 0-2), да открием съответните вероятности спрямо таблицата и след това да изчислим вероятността за всеки един точен резултат чрез мултиплициране.

 

Точен резултат
Среден брой голове, очаквани от домакина (1,2)
Среден брой голове, очаквани от госта (0,8)
Вероятност за точен резултат
0-0
30%
45%
(30%) * (45%) = 13.5%
1-0
36%
45%
(36%) * (45%) = 16.2%
0-1
30%
36%
(30%) * (36%) = 10.8%
1-1
36%
36%
(36%) * (36%) = 12.96%
2-0
22%
45%
(22%) * (45%) = 9.9%
0-2
30%
14%
(30%) * (14%) =  4.2%
Вероятност за Под 2,5 гола
67.56%

След като имаме вероятността за всеки един потенциален резултат, който може да доведе до Под 2,5 гола, просто трябва да съберем вероятността за всеки един от тях и ще получим общата вероятност за мач с 0, 1 или 2 гола. В горния пример, това би било:

13.5% + 16.2% + 10.8% + 12.96% + 9.9% +4.2% = 67.56%

 

Стъпка 3 – Определете какъв коефициент ви трябва, за да е изгоден залогът

Сега, след като сме изчислили статистическата вероятност мачът да приключи с по-малко от три гола, единствени ни остава да видим какъв коефициент ни трябва, за да бъде залогът изгоден в дългосрочен план.

 

За да превърнем вероятността в десетичен коефициент (Какво представляват десетичните коефициенти и какви са останалите видове ставки можете да разберете от Видове коефициенти в спортните залози), трябва да използваме следната проста формула:

 

Десетичен коефициент – 100 / вероятността

 

В горния пример, коефициентът би бил 100 / 67,56 = 1,48.

 

Това означава, че трябва да инвестирате парите си, само ако намерите букмейкър, предлагащ ви по-висок от този коефициент. А означава ли това, че сте открили формула, гарантираща печеливш залог? Краткият отговор е не. Но пък за сметка на това вече имате лесно приложима стратегия за залагания с положителна очаквана стойност, която обещава дългосрочни печалби.

 

Така че направете си проучването за мачовете през уикенда, намерете залозите със стойност и седнете удобно на дивана си, наблюдавайки екшъна.

Други съвети и съображения при Под/Над залозите

1. Миналата седмица не е толкова важна

Да, моментната форма има значение. Но в отношение на очакванията за отбелязани голове, тя няма чак такова значение, каквото някои играчи й отдават. Отново и отново виждаме играчи, които се осланят само на това какво е направил отборът в последните три или четири седмици.

 

Да, един клуб може да е отбелязал много голове в последните си срещи. Но дали това отразява истинският потенциал на отбора да вкарва голове?

 

За да получите истинска оценка за потенциала на отбора, трябва да погледнете по-дълбоко в статистиката и да отправите по-дългосрочен поглед над нещата. Ето защо е важно да гледате статистиката на отборите за целия сезон, а, ако кампанията е в началото си, можете да се насочите и към резултатите от миналия сезон.

 

Да, моментната форма е много важна при вземането на решения за други видове залози, включително и за 1Х2 залозите. Но и тя е също така сигурен начин последователно да попадате от грешната страна на Под/Над залозите, тъй като можете лесно да бъдете заблудени от скорошна серия от високо или ниско резултатни игри.

2. Не търсете екзотичното

Не се опитвайте да се правите на много умни. Придържайте се към базовите Под/Над 2,5 гола залози и избягвайте другите голови линии. Точно в пазара за Под/Над 2,5 гола се намира стойността в този тип залози.

 

Разбира се, букмейкърът може да ви предлага 5.00 коефициент за Над 4,5 гола, но като цяло букмейкърите взимат по-голяма комисионна от тези не толкова конвенционални пазари. Ако искате да знаете как се изчислява букмейкърската комисионна.

 

Това, естествено, е един по-общ съвет. Стойността е там, където можете да я намерите. Ако сте си направили сметките и сте открили по-висока стойност в по-висока или по-ниска от типичната голова линия, не се притеснявайте да се възползвате. Букмейкърите са се погрижили да имате широк избор – бет365 например, започват от 0,5 голова линия и стигат до 6,5 или 7,5 гола.

3. Вземете предвид ситуацията

Освен чистите цифри, анализът на ситуацията също е важен при Под/Над залаганията. Вижте как двата отбора са се представяли в подобни ситуации.

 

Когато един отбор е тежък аутсайдер в мач далеч от дома, дали по-често се забелязват мачове с много или малко голове? Когато играе срещу по-слаб отбор, дали има тенденцията да вкарва гол след гол или просто прави това, което е достатъчно за победата?

 

Също така, дали в мачовете на клуба или в лигата като цяло се забелязва тенденция в началото или в края на сезона да се вкарват повече попадения от обикновено?

 

Нещата от този сорт трябва да бъдат включени в цялостния ви анализ, за да бъде той напълно завършен.

Футболни прогнози от Betindex>>