Управление на парите в спортните залагания

Управление на парите в спортните залагания
Оценете тази статия
 Управлението на парите (банката) в спортните залози е често пренебрегвана тема от играчите, което е една от причините повечето залагащи да фалират бързо след първите си стъпки в букмейкърските къщи. Постигането на печалба в дългосрочен план е достатъчно трудно, дори и ако играчите управляват банката си правилно, но без разумно и стратегически насочено управление на парите дори и най-добрите типстъри са обречени на неуспех.

Процент на риск

Банката ви за спортни залози представляват кръвта на всеки един играч. Без нея, няма как да се правят пари. В залозите ни се опитваме да спечелим колкото се може повече пари от букмейкърите, но трябва в същото време да бъдем внимателни да не станем прекалено агресивни и да изгубим всичко заради необмислени рискове. Целта ни трябва да бъде да държим под контрол нашия бетинг капитал, да минимизираме риска от банкрут и устойчиво да увеличаваме парите си.
 
 
Жизнено важно е всички играчи да знаят, че спортните залози са дългосрочна инвестиция. На единичен залог, предимството, което имаме пред букмейкъра, няма как да е много голямо. Например, съставителите на коефициентите в букмейкърите може да са определили вероятността за определен изход на 50%, а тя всъщност да е 60%. Ако успеете да хванете тази разлика, това е страхотно. Но дори и когато имаме видимо и сигурно предимство пред букмейкъра, т.нар. вариация може да ни се отрази по брутален начин в краткосрочен план. Дори и с 60% вероятност, напълно възможно е пет поредни такива залога да не излязат и тогава би било фатално, ако сте заложили цялата си банка на тези пет залога.
 
Една от причините аматьорите в залозите толкова често да свършват парите си е липсата им на умения за правилно управление на парите. Те се опитват да „избиват“ загубите си или започват да залагат прекалено големи суми, защото са в „гореща серия“.

Определете каква ще е банката ви

Не е нужно да казваме, че не трябва да залагате повече, отколкото можете да си позволите да загубите. Преди да започнете да залагате, трябва да определите какъв ще е началният ви банкрол. Тези пари, специално отделени за залози, трябва да бъдат оставени настрана от останалите, като това е достатъчно лесно с навлизането на онлайн сайтовете за залози като Sportingbet Букмейкър, при които просто ги депозирате в сметката си и те остават там, докато не решите да ги изтеглите.
 
Много от тези, които обичат да залагат на повече спортове, си правят отделни банки за всеки един от спортовете. Така по-лесно могат да разберат дали залозите на някой от спортовете им носи повече пари от залозите на останалите дисциплини.
 
В действителност, залагащите не трябва да инвестират повече от 3% от цялостната си банка за залози на един залог. Дори и този процент се приема като агресивен подход. 1% от банката на залог би бил консервативната крайност, а 2% е златната среда между двете.
 
Това означава, че ако сте отделили 500 лв. за залози на спорт, не трябва да залагате повече от 15 лв. на един залог. Това може да ви се струва като прекомерно ограничение, но е наистина жизнено важно правило, ако искате да имате пари в сметката си и след една година. А ако успявате да увеличавате последователно банката си всяка седмица и всеки месец, бързо ще можете да си позволите да залагате по-големи суми, които пак да представляват същия процент от цялостната банка.

Фиксирани или променливи залози

 
В бетинг обществото има много дискусии по вечния спор дали трябва да се залага фиксирана сума на всеки залог или сумата трябва да е променлива в зависимост от коефициента и съответно нивото на риск.
 
Използването на подхода с фиксирана сума на всеки залог има своите предимства. От една страна, той прави нещата много по-прости. Според голяма част от играчите, този подход носи със себе си и по-малък риск. Затова е и най-добрият път за новаците в залаганията.
 
Променливите залози означават да залагате различни проценти от банката си на отделния залог според неговата вероятност за успех. Например, ако сте определили стандартния си залог на 3%, можете да поставяте по-сигурните си залози (тези с по-ниски коефициенти) с 5% от банката, а рисковите – с 1% или 2%.

Никога не преследвайте загубите си

Много хора започват успешно да следват съветите за правилно управление на парите, но след няколко поредни загуби се изнервят и решават да си върнат всичките загуби с един-единствен залог. Не правете така, защото това е най-прекият път към фалита. Не се отделяйте от предварително определения си план, независимо дали сте загубили последните няколко залога или пък сте ги спечелили, когато много играчи започват да се смятат за непобедими и отново слагат прекомерно големи суми.
 
Друг важен съвет е никога да не поставяте залози под въздействието на каквито и да било емоции. Когато психическото състояние не е добро, хората са склонни да взимат решения, които излизат далеч от здравия разум. Вижте още съвети в 22 начина за печалби от залози.

Водете си записки

 
Хубаво е да си водите записки да поставените залози. Това може да бъде направено по най-елементарния начин с един Excel файл, в който да въвеждате основните неща за всеки залог: при какъв коефициент е направен, на кой спорт, на какъв пазар, с какъв залог и, разбира се, дали е бил печеливш или губещ. Така ще можете да знаете колко добре се представяте на всеки спорт и на всеки пазар, както и ще знаете коефициентите в кой диапазон най-често ви излизат.

Заключение

Виждали сме много хора, които успяват да правят добри прогнози, но в същото време губят пари. Залагащите винаги искат да станат богати от своите залози за няколко дни, но истината е, че благодарение на тези залагащи букмейкърите са толкова богати. Приемете залозите като инвестиция и ще можете да сте от печелившата страна!