История на спортните залози

История на спортните залози
Оценете тази статия
 Историята на спортните залози може да бъде проследена много, много назад във времето. Още преди хиляди години, римляните са залагали на изхода от циркови събития и състезания с колесници. В действителност, тази форма на хазарт е била един от любимите начини за запълване на свободното време на много римски владетели, включително и на император Август.
 
В древна Гърция залозите са били особено популярни. Дисциплини като борба, битки в свободен стил, бокс, надбягвания и хвърляния на дискове и копия са били изключително популярни и гледаеми, което се е дължало не само на интересните състезания, а и на залозите, които са се вихрили в трибуните. Някои от зрителите са били толкова запалени в тях, че понякога са залагали дори и имотите си.

На колкото и много спортове да приемат залози съвременните големи букмейкърски къщи като Залози на спорт Sportingbet, някои от спортовете, на които се е залагало през вековете, ще ви учудят със своята странност. Например, в Италия е било масова практика да се залага на спорта „Бочия“, който наподобява съвременната игра на боулинг, а в Германия са залагали парите си на игри с кегли и обръчи.
 
Може да се каже, че залозите са били косвена причина за не една и две спечелени военни битки. Пръв намира начин чрез залози да подобри уменията на войниците си чрез залози Ричард II, който стимулирал залаганията в състезания по стрелба с лък между тях.
 
Залозите на съвременните спортове започват буквално с първите създадени първенства и турнири. В историята са записани случаи на организирани залози още при първите официални мачове от създадената през 70-те години на XIX век Английска футболна асоциация.

В началото на ХХ век се организират първите игри със спортни залози в лотариен стил, подобни на добре известната от близкото минало българска игра Тото 1. От подобна игра в Англия, работник във фабрика в Касълфорд печели 152 000 паунда през 1962 г., което се равнява на около 5 млн. паунда в днешни пари.
 
Корените на активните и днес гиганти в индустрията на спортните залози могат да бъдат проследени до края на XIX и началото XX век. Тогава стартират компании като William Hill and Ladbrokes, които и днес продължават да са сред лидерите в индустрията.

Какво представлява индустрията на спортните залози днес?

Днес залозите на спорт са световен феномен, който носи приходи от стотици милиарди годишно. Текущите изчисления, които включват както легалните пазари, така и нелегалните, предполагат, че тази индустрия е на стойност някъде между $700 млн. и $1 млрд. на година.
 
Около 70% от тази сума идва от залози на футбол.
 
Сериозен проблем днес са уговорените мачове. Sportradar, компания за проследяване на активността в букмейкърските къщи, има договори да следи приблизително 55 000 мача на година, които покриват около 250 глобални букмейкъри. Целият смисъл в това следене се крие в намирането на съмнителна активност на някои пазари, която може да говори за потенциално уговорен мач. Съмнения възникват за около 1% от следените двубои.
 
Това може да не ви звучи като много голям процент, но все пак става въпрос за около 500 мача на година, които има голям шанс да бъдат уговорени, а печалбата от някои от тези мачове може да достигне до милиони.

Нещо ново ли са уговорените мачове с цел залози?

Отговорът на този въпрос е прост – уговорените мачове с цел залози по никакъв начин не са ново явление. Още през 1915 г. възниква първият голям скандал, когато се спират правата на седем играчи след победа на Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул на „Олд Трафорд“.

Разследването е било започнато след оплаквания на няколко букмейкъра за серия от огромни залози на точен резултат и за по едно попадение в двете полувреме (точно по колкото и падат за победата на Манчестър с 2:0).
 
Около 50 години по-късно, осем играчи са вкарани в затвора по обвинение за уговорен мач – победата на Шефийлд Уед. с 2:0 срещу Ипсуич през 1964 г.

История на онлайн спортните залози

Първите интернет сайтове за спортни залози стартират в средата на 90-те години на ХХ век и са били доста успешни за времето си, но трябва да се подчертае, че бонусите и услугите, които са предлагали те, трудно могат да бъдат сравнени с това, което получаваме днес. Последните постижения в областта на технологиите позволи на операторите на онлайн спортни залагания да започнат да предлагал залози в реално време по време на провеждането на събитията, както и преки предавания на много от тях.
 
Друго ключово развитие в света на залозите е въвеждането на първите съвременни мобилни приложения, които бяха започнати да бъдат създавани още с първата генерация на смартфоните. Много експерти прогнозират, че мобилните приложения ще започнат да доминират пазара през следващите няколко години, но и сега имат доста внушителен дял от приетите залози.

Не можем да пропуснем да отбележим и огромния скок във възможностите за залози, който може да се види като се направи сравнение между предложенията на днешните букмейкърски къщи и тези от преди 15-20 години, например. Докато тогава опциите бяха ограничени до залози за победител, точен резултат и още няколко вида в добрия случай, днес лицензираните букмейкъри предлагат до 200 различни пазара.
 
Можете да залагате за първи голмастор, брой на головете, дали ще има играч с червен картон, дали играч ще отбележи хеттрик, дали ще има дузпа, колко ще са спечелените корнери и много други. С всички видове залози в модерните букмейкъри можете да се запознаете от „Видове залози на футбол„.
 
През 2000 г., станахме свидетели на една от най-големите иновации не само в света на онлайн букмейкърите, но и в спортните залози като цяло. Тогава бе отворен един сайт на име Betfair.com. За разлика от всички останали онлайн и физически букмейкъри по това време, Betfair не приемаше лично залози от клиентите, а им позволяваше да залагат един срещу друг. P2P залозите станаха моментално изключително популярни и така си останаха и до днес. Още няколко компании отвориха борси за залози впоследствие, но Betfair борса така и не спря да доминира в този пазар.
 
Две години по-късно, през 2002 г., дойде и едно друго ключово нововъведение, за което ви споменахме по-горе – тогава за първи път бе възможно да заложиш на спортно събитие по време на провеждането му. Залозите на живо още повече промениха индустрията на спортните залози.
 
Така днес почти няма човек, който да обича спорта и който никога да не е залагал на изхода от някой мач. Стотици хиляди са играчите в България, които редовно поставят залози. Един от фаворитите при букмейкърите е bet365. Компанията предлага безброй възможности за залози и live streaming достъпни и през мобилното приложение  bet365 app iOS & Android, както и bet365 бонус регистрация. Точно за тях направихме този сайт – да се запознаят с всички тънкости на спортните залози и възможностите, които предлагат те.