Топ 5 най-често срещани футболни митове

Топ 5 най-често срещани футболни митове
Оценете тази статия

Във футбола много често ставаме свидетели на схващания, широко приети от залагащите. Често пъти обаче, тези схващания се оказват напълно погрешни. Едно от тези схващания е за определянето на коефициентите от букмейкърите, като bet365. Коефициентите, които вие виждате в букмейкърите реално не са базирани само на възможността изхода от мача да се окаже правилен. Промяна в коефициентите наблюдаваме и когато има голям интерес към събитието или конкретният пазар. Това от своя страна може да ви подведе, ако разчитате само на тях. В тази статия ще ви запознаем и с няколко митове във футбола, широко приети за истина.

Големите трансфери означават гаранция за успех

Ако вашият любим отбор направи обещаващ трансфер на млад играч, то това не означава автоматично успешен нов сезон, нито пък добро представяне. Футболът е отборна игра и най-важното е играчите да се напаснат и да се чувстват комфорно на терена. Дори при трансферите за десетки милиони, никой не е сигурен дали играчите ще се сработят на терена, особено при напрежението и високите очаквания, съпътстващи новите играчи.

Ефектът на треньора

Всички сме ставали свидетели на треньори, с които нещата просто не се получават. Изведнъж на хоризонта се появява нов треньор с впечатляваща кариера. Звучи добре, но ( винаги има едно „но“) нещата не винаги са толкова розови, колкото смятате. Точно както с новите играчи, така и тук задължително треньорът и играчите трябва да се напаснат. Не очаквайте треньорът да бъде ефективен от първият ден и още при дебюта си да оправи проблемите в отбора. Дори напротив, често пъти смяната на треньор е стрес за играчите, а процесът по встъпването му може да отнеме месеци. Това пък често води до неправилни треньорски решения или слаба игра. Така че, дори да сте свикнали да виждате отбори в блестяща форма, при смяна на треньора е винаги добре да имате едно наум.

Мита за мотивацията

Естествено, мотивацията е ключов фактор при един футболен мач. В зависимост от целта на отбора и влиянието на 3-те точки за двете страни, можете да прецените най-малкото стартовият състав на отбора. Мит е обаче, че ако отборът трябва да спечели, значи ще го направи. Причините да не вярваме в това твърдение са няколко. Първата от тях е, че при важни срещи голяма роля изиграва стреса. Не всеки успява да работи под напрежение и често това е причината отборът да не покаже пълният си потенциал.

Игра в Европа означава загуба в първенството

Ако отборът, на който ще заложите се състезава в европейските клубни турнири, то играчите ще са изморени и няма да намерят сили за победа в първенството. Нищо подобно. Не само, че това твърдение е из основи сбъркано, но статистиката показва точно обратното, а именно, че много често играчите се представят по-зле ПРЕДИ важно участие в Европа, тъй като треньорът се стреми да запази титулярите максимално свежи за тежките сблъсъци.

Фаворита и аутсайдера

Лидерът във временното класиране ще играе с последният в класацията? Звучи като рецепта за успех… Или не съвсем. Макар водещите отбори в някое първенство често да разполагат с качествени играчи, то не веднъж сме виждали случаи в които отбори от последните позиции в таблицата са взимали 3-те точки. Разбира се, както и в предишните точки това си има разумно обяснение. Една от причините да допуснем победа за аутсайдера е, че той има за какво да се бори, особено ако наистина е на някои от последните места, то оцеляването му в първенството далеч не е гарантирано. Ако пък противниковият отбор е по средата, тоест няма шансове за Европейските турнири, то няма особен смисъл да излезе на терена с титулярите и да смачка по-слабия.

Често пъти ни се е случвало да видим такива отбори, които просто чакат мача да свърши и вадят на терена юноши и резерви, които тепърва да се обиграват. Затова и тук няма гаранция за успех.  Можете да видите още и: Предимството на домакинския мач