Закон на Парето в спортните залози

Закон на Парето в спортните залози
Оценете тази статия

Това правило намира потвърждение навсякъде около нас. Законът на Парето, наричан още Правилото 80-20 или Законът на елита, е широко приложим в икономическата наука, но и в социалния живот. А оказва се, че може да бъде използван успешно и в сферата на онлайн залозите – както в спортните прогнози, така и за игра на покер и в казиното.

Какво гласи Законът на Парето

Италианският инженер и икономист Вилфредо Парето дава дефиницията преди повече от сто години. Той установява, че около 20 процента от хората в Италия притежават поне 80 процента от всички земи. Парето формулира своята постановка по следния начин: „20 на сто от хората във всяко общество произвеждат и генерират 80 процента от благата и печалбите“. Има и друга трактовка, която гласи, че 80% от постигнатите резултатие се дължат на едва 20% от вложените ресурси.

Правилото 80-20 се наблюдава и в социалните отношения. 80 процента от комуникациите и реакциите в социалните мрежи или от разговорите и съобщенията в мобилния телефон се осъществяват от не повече от 1/5 от контактите ни. В политиката също може да се твърди, че често около 20 на сто от населението има решаващо влияние за вземане на 4 от всеки 5 решения, които засягат цялото общество.

А когато говорим за залози, то законът на Парето ни отвежда в още една посока. Със сигурност не повече от 20 процента от всички играчи могат да се похвалят с положителен баланс. Дори и това число е високо, но може да се приеме, ако включим и тези, които се въртят около нулата и дори имат малък плюс в общата равносметка. Но по-важното за успех в бетинга е да знаеш и да правиш повече от това, което правят 80 процента от хората, които си опитват късмета с прогнозите.

Търсете винаги повече информация

Ако действате така, както действат повечето любители на спортните предвиждания, то няма да имате по-голям успех от основната маса, освен ако не говорим за инцидентна проява на късмет. А какво правят най-често играчите, когато се опитват да си съставят мнение за даден мач или състезание, преди да сложат парите си на съответното събитие? Всеки гледа класиране, форма, директни двубои, отсъстващи футболисти (контузии, наказания). Но това е сравнително лесна и бързо достъпна информация. За да имате предимство пред останалите и най-вече – за да увеличите шансовете срещу букмейкъра, трябва да намерите допълнителни данни или да имате сериозни натрупвания в съответна област, спорт, първенство и т.н.

Когато говорим за правилото на Парето, както при спортните залози, така и във всяка друга сфера става дума период от време, който не е много кратък. Със сигурност е по-дълъг от ден, седмица или месец – за да е ясно дали сте част от водещите 20%, трябва да съберете солидна база данни за вашата игра. С три, пет или десет прогнози е несериозно да се говори за достатъчно емпиричен материал. А натрупването на история води и до трупане на опит – това само по себе си повишава познанието ви за играта, познаването на начина, по който работят букмейкърите и вникването в тяхната логика, както и специализиране в определени ниши при онлайн бетинга.

Има и едно друго правило – това за 10-те хиляди часа. То гласи, че за да станеш наистина добър в дадена област (спорт, музика, наука, работа), трябва да си отделил поне 10 хиляди часа в учене и практика на съответното занятие. Е, при спортните залози не е необходимо да измине толкова дълго време, за да се издигнете по кривата на успеха. Все пак това са 1250 8-часови работни дни – ако приемем, че толкова се отделят по 5 дни в седмицата за проучване и залагане, то говорим за цели 5 години! А вие искате да станете успешни по-бързо, нали? Възможно е, но не и мълниеносно.

Детайлно изучаване на статистическите данни може да ви даде този аванс пред останалите, който да ви позволи да стигнете до търсеното ниво. Мнозина си мислят, че трупат познание за отборите само с гледане на мачове, но често това е заблуда. Да, живото впечатление от играта също играе роля, но подробното вникване в числата и зависимостите между могат да дадат доста повече.

Най-трудно е да се постигне успех в топ първенствата

При най-големите и популярни шампионати и турнири на планетата, независимо дали говорим за английската Висша лига или испанската Примера дивисион във футбола, за баскетболните НБА и Евролига, за турнирите от Големия шлем в тениса – винаги има изобилие от информация. И това е проблем, защото тази информация е лесно достъпна за всеки. А това означава, че няма да знаете повече от останалите, освен ако не се заровите по-надълбоко от прочитане на няколко новини и бързи статистики преди мач.

Освен това колкото е по-голяма базата данни за дадена лига, толкова повече козове в ръцете си имат букмейкърите. Те използват всяка информация за по-прецизен анализ, така че да ограничат рисковете и да оставят на залагащите възможности, които да предполагат повече късмет, отколкото мисъл и умение да направляват своите предвиждания. Колкото повече се насочвате към фаворитите, към дербитата, толкова по-орязани са шансовете за сериозен пробив.

Това означава ли, че е по-удачно да се търси слабо популярно първенство, за което да натрупате информация с течение на времето и да започнете да черпите от това си усилие след някоя друга седмица или месец? Със сигурност може да се разсъждава по този начин. При по-малко търсените лиги и турнири е по-вероятно да влезете сред тези 20% на върха на пирамидата.

Насочване на усилията към конкретно първенство, отбор или спортист

Вече стана дума за специализирането в определена посока. Ако се стесни хоризонта на възможностите и си изберете няколко, които да следите изкъсо и които да следвате със своите залози, то постепенно ще изградите и по-добро умение да предвиждате и да „надушвате” добрите коефициенти. Дори и при големите лиги е възможно да се профилирате в някаква ниша, която да носи висока възвръщаемост (например резултатност над 3 гола или отбелязан гол в първите 10-20 минути). А когато се спрете на конкретен отбор или спортист, натрупвайки постепенно информация за поведението и възможностите му, то можете да се научите да прогнозирате по-прецизно и по-доходно.

Не следвайте на сляпо съветите на другите

Мнозина се опитват да надхитрят системата, като вземат назаем директно прогнозите, давани от автори в сайтове за залози. Типстърите наистина могат да дадат доста добри насоки, но откъде да знаем всъщност кои са те, когато в онлайн пространството е пълно с пишещи прогнози хора (и аватари), претендиращи, че са специалисти? Така че и намирането на надежден източник за съвети в бетинга също изисква усилия и проучване. Не се доверявайте сляпо, а проверявайте каква част от съветите на съответния сайт или типстър водят към печалба.

Ако са около 80% – бинго, това е вашият източник! Но и други много бързо ще го надушат, пък и е малко вероятно който и да е специалист в онлайн залозите да задържи толкова висока успеваемост за дълго време. Така че, ако искате да постигане 80% от резултатите с 20% от средствата, трябва да намерите своя опит и своите умения да го правите. Дори и в игрите на късмета се изискват усилие и труд, за да се постигне успех.