Система 60%

Система 60%
Оценете тази статия

Стратегията, която ще опишем в следващите редове, може да бъде както една от най-доходоносните по отношение на чистата печалба от залози, така и същевременно една от най-рисковите. Нарича се условно „Система 60%” или по сходни начини, тъй като в дългосрочен план при успешна игра генерира около 60 на сто печалба над заложените суми. Но успехът на тази стратегия в много по-голяма степен от други зависи от това да не се влиза в продължителна серия от загуби.

Поне един на 5 залога трябва да печели

От една страна, не звучи зле – да се реализира успеваемост от 20-30% при прогнозите, а същевременно да се акумулира чиста печалба приблизително 60%. Само че самата стратегия е по-агресивна от Мартингейл, при която имаме удвояване на залога при всяка следваща загуба и която на теория рано или късно ни отвежда до печеливш изход дори и при катастрофално дълга неуспешна поредица, ако имаме голям бюджет. При Система 60% нещата не стоят по този начин – имаме конкретен бюджет за игра и стъпки, които трябва да следваме и в рамките на които трябва да запишем печелившо предвиждане.

Банката се определя предварително

При повечето стратегии е желателно да си определим предварително сумата, която сме склонни да рискуваме (или която можем да си позволим да загубим). Но при тази система бюджетът трябва да се определи стриктно и да се изразходва пропорционално с всеки следващ ход. При отделни теоретици се наблодюват вариации на това какъв точно дял от банката да има всяка една стъпка, но разликите не са големи.

 • 1. Първи залог 1% от банката
 • 2. Втори залог 3.5% – 4% от банката
 • 3. Трети залог – 9% – 9,5% от банката
 • 4. Четвърти залог – 24-25% от банката
 • 5. Пети залог 60-62% от банката

 

Шести залог няма. Това означава, че ако се спрем на тази стратегия, не трябва да записваме повече от 4 загуби. От посочените стъпки се вижда, че прогресията на увеличаване на залога следва по-големи скокове, като при всяка следваща стъпка сумата за игра е повече от двойно по-висока. Но пък от друга страна, при Система 60% може да се спираме на по-ниски коефициенти, при които рискът от неуспех не е толкова висок. И все пак за стратегията не е рентабилно да се играе със селекции под 1.70.

Да се върнем на посочените 5 стъпки. Определяме си общо бюджет от 100 лв. Тогава за всеки ход трябва да заложим съответните суми:

 • 1. Първи залог – 1% – 1лв. 
 • 2. Втори залог – 4% – 3,50лв.
 • 3. Трети залог – 9% – 9,50лв.
 • 4. Четвърти залог – 24% – 24лв.
 • 5. Пети залог – 62% – 62лв.

Общото със стратегии като Мартингейл е това, че при успешна прогноза се връщаме на първа стъпка, независимо дали сме познали при първия, третия или петия залог. Но понеже системата не предвижда шести залог, това означава, че при 5 поредни загуби цялата банка „фалира”. Именно затова се избират малко по-ниски коефициенти от 2.00, за да има по-голяма вероятност някой от тях не само да ни върне парите от предишните неуспешни залози, но и да запишем печалба.

Печалбата е налице

Стига да не загубим цялата банка, при успех на който и да е етап от тази стратегия ще запишем приход, който да надхвърля всички вложения, направени до момента, като ни оставя и доста прилична горница.

Вариант 1:

 • Първи залог – Морейрензе – Порто – И двата отбора да отбележат (Г/Г) при коефициент 1.80. Заложената сума е 1 лев. Успешна прогноза.

Вариант 2:

 • Първи залог  Аякс – Спарта Ротердам – И двата отбора да отбележат (Г/Г) при коефициент 1.80. Заложената сума е 1 лев. Неуспешна прогноза.
 • Втори залог – Тулуза – Брест – Над 2,5 гола при коефициент 1.90. Заложената сума е 4лв. Успешна прогноза.

Приходът при тази успешна втора стъпка е 7.60 лв., т.е. чистата печалба е 3.10 лв. При общо заложена сума на първа и втора стъпка от 4.50 лв. това се равнява на приблизително 69% печалба.

Вариант 3:

 • Първи залог: Евертън – брайтън – 1 при коефициент 1.85. Заложената сума е 1 лев. Неуспешна прогноза.
 • Втори залог: Каляри – Милан – И двата отбора да отбележат (Г/Г) при коефициент 1.70. Заложената сума е 4 лв. Неуспешна прогноза. 
 • Трети залог: Атлетик Билбао – Селта Виго – Под 2,5 гола при коефициент 1.70. Заложената сума е 9 лв. Неуспешна прогноза.
 • Четвърти залог:  Кьолн – Волфсбург – Над 2,5 гола при коефициент 1.90. Заложената сума е 24 лв. Успешна прогноза. 

Приходът при успех на четвъртия залог е 45.60 лева. Чистата печалба е 7.60 лв., като процентът вече пада до около 20% при посочения пример.

Вариант 4:

 • Първи залог: Еупен – Шарльороа – Под 2,5 гола при коефициент 1,75. Заложената сума е 1 лв. Неуспешна прогноза.
 • Втори залог: Съндърланд – Уикъмб – 1 при коефициент 1.95. Заложената сума е 4 лв. Неуспешна прогноза. 
 • Трети залог: Спортинг Хихон – Елче – 1 при коефициент 1.95. Заложената сума е 9 лв. Неуспешен залог.
 • Четвърти залог: Астерас Триполис – ОФИ Крит – Двата отбора да не отбележат гол (НГ) при коефициент 1.80. Заложена сума: 24 лв. Неуспешна прогноза.
 • Пети залог: Фиорентина – СПАЛ – Под 2,5 гола при коефициент 1.90. Заложената сума е 62 лв. Успешна прогноза.

Приходът при успех на пета стъпка в този пример е 117.80 лева. Чистата печалба е 17.80 лв. Най-висока като абсолютна сума, но и най-ниска като процент – вече е под 20 на сто.

Къде тогава са въпросните 60%?

Както може да се види от примерите – в по-ранните стъпки. Тогава процентът на печалба е по-висок, но сумата над залога е по-ниска. В дългосрочен план при преобладаващи успешни прогнози на първа, втора, максимум трета стъпка действително се достига до чиста печалба около 60%.

Важно е събитията, които избираме при такава стратегия, да не се застъпват. Т.е. стъпка 3 трябва да бъде направена, само ако е сигурно, че стъпка 2 ни е донесла загуба. При всяка успешна прогноза следва връщане към начална позиция, това не трябва да се забравя.

Вижте още – Стратегия за залози на Двоен шанс

Експертното ревю на Bwin един от водещите букмейкъри в България

Заключение

С оглед на опасността да се загуби цялата банка „Система 60%” изглежда по-рискова в сравнение с други стратегии. Същевременно играта с коефициенти в диапазона 1.70-2.00 дава добри изгледи за успех и при правилен подбор на мачовете, което винаги е водещ фактор така или иначе, може да генерира положителен баланс в дългосрочна перспектива.