Стратегия – Хеджиране

Стратегия – Хеджиране
Оценете тази статия

Хеджинг (на английски: hedging) е инвестиционен метод, целящ свеждане на риска до минимум и презастраховане при неблагоприятно развитие на пазара. Стратегията се прилага успешно и при спортните залагания, най-вече на живо или при участие с акумулаторни залози, като гарантира сигурни печалби, независимо от развръзката на талона.

Хеджиране на Живо

Съвременните онлайн букмейкъри предлагат обширен списък от срещи на живо, което позволява залагане във всяка една минута. Този факт е благоприятен за успешното хеджиране на премач залога, ако действието се развива в наша полза, но изпитваме леки колебания относно окончателния изход.

Пример:

Да приемем, че сте заложили за победа на Валенсия срещу Виляреал на коефициент 2.20. “Прилепите” си осигуряват аванс в края на първата част, което води до увеличаване на ставката за двоен шанс в полза на “жълтата подводница”. Естествено, коефициентът ще мине котата от 2.00, което ни дава възможност да хеджираме залога и да не зависим от крайния победител.

При залог от 100 лв. на знак 1 в полза на Валенсия – очакваната печалба е 220 лв. Ако нашият фаворит вземе аванс в резултата, след 45 минути игра, коефициентът за двоен шанс Х2 ще се увеличи до 2.00, а дори и повече, в зависимост от настъпилите обстоятелства. Така, независимо от изхода на срещата, печалбата ни ще бъде гарантирана.

Както сами установявате, стратегията за хеджиране на живо може да се използва в конкретни ситуации, когато развръзката е в полза на нашия залог. Освен това зависим от коефициентите, тъй като е необходимо да покрият стойността на двата залога (основния и хеджирането).

Прилагане при залози на прави колонки

Втората възможност за използване на хеджинг, която навярно сами сте установили, че е приложима, е при участие с акумулаторни залози. Това са онзи вид множествени селекции, при които всеки грешен ход води до негативна развръзка на цялостния талон. За пример можем да дадем следната колонка.

Пример:

  • Арсенал – Уест Хям – залог 1 @1.55
  • Милан – Торино – залог 1 @1.65
  • Ювентус – Интер – гол/гол @1.80

Сформираната обща ставка на акумулатора е 4.60, което при залог от 100 лв., осигурява потенциална печалба в размер на 460 лв.

Ако първите два залога се окажат печеливши, може да използваме хеджирането за предотвратяване на евентуални загуби при злополучна развръзка на последния сблъсък. За определяне на стойността на хеджирания облог се използва формулата:

(Залог на акумулатора * Ставка на колонката) / коефициент на хеджинг залога

Ако коефициентът за няма гол/гол (единият или двата отбора да не отбележат) на Ювентус – Интер е 2.00, това означава, че трябва да поставим залог от:

(100 * 4.60) / 2.00 = 460/2 = 230 лв.

В случай, че цялата колонка се окаже печеливша, нетната печалба ще бъде 130 лв. (460 – (100+230). Ако последният мач опропасти акумулатора, т.е. някой измежду Ювентус или Интер не вкара гол, също ще получим нетно възнаграждение, равняващо се на 130 лв.

В случай, че цялата колонка се окаже печеливша, нетната печалба ще бъде 130 лв. (460 – (100+230). Ако последният мач опропасти акумулатора, т.е. някой измежду Ювентус или Интер не вкара гол, също ще получим нетно възнаграждение, равняващо се на 130 лв.

Вижте още Стратегия за залози на Краен резултат