Стратегия за залози на Краен резултат

Стратегия за залози на Краен резултат
Оценете тази статия

Въпреки че онлайн залозите значително разшириха хоризонта пред играчите по отношение на видовете и броя прогнози, които могат да се дават на спортни събития, все така най-голям процент от предвижданията са насочени към крайния изход на даден футболен двубой. Ще разгледаме няколко възможни стратегии, които могат да се следват в търсене на цялостен положителен баланс с така добре познатите ни знаци 1, Х, 2.

Твърдо в полза на фаворита

Когато залагаме на отбор, който печели повече от половината си мачове, който е шампион или се бори за титлата в своето първенство, то винаги шансът за успешен бет са големи. Само че в такъв случай печалбата е по-ниска. За фаворити като Барселона, Ливърпул, Ювентус или ПСЖ коефициентите за победа в техни мачове от вътрешните първенства са ниски – почти винаги в диапазона между 1,40 и 1,20, понякога дори и по-малко. Необходимо е поне в 2/3 от случаите прогнозите да са успешни, за да излезем над нулата, а понякога трябва да познаваме и по-често.

Пример:

Избираме да залагаме за победа на Барселона във всеки мач от испанската Примера дивисион. При домакинствата коефициентът често пада под 1,20, при гостуванията е около 1,40. Изключваме от тази стратегия дербитата с Реал (Мадрид) и Атлетико (Мадрид), тъй като там вероятността за успех на Барса е по-малко. Съответно и коефициентът е по-висок и си заслужава, но такива мачове не се вписват точно в тази стратегия. Избираме 30 „сигурни” мача за Барселона в рамките на сезона, като на всеки от тях слагаме по 10 лева – общо 300 в рамките на целия шампионат. При условно среден коефициент 1,30 всеки познат знак носи 13 лв. Ако сме 100-процентови, ще акумулираме около 390 лв., т.е. чиста печалба от 90 лв. на годишна база. Ако обаче познаем по-малко от 23-24 победи на Барселона, е твърде вероятно да генерираме негативен баланс.

От описания пример става ясно, че залогът на твърд фаворит не носи кой знае каква възвръщаемост, поне не и на сингъл. Играта на сигурно всъщност по-скоро би ни донесла загуби. Но какво става, ако пускаме колонки с фаворити? Много играчи се изкушават през годините да преследват такава стратегия, но тя рядко носи успех. Действително, когато се умножат няколко коефициенти със стойности между 1,20 и 1,40, акумулират вече печалба от около 2 към всяка заложена единица. Да, но в такъв случай и една грешка е достатъчна, за да срине цялата колонка. За да се компенсират минималните рискове, се търсят пък системи, само че те увеличават броя на колонките, а с това и сумата, която трябва да се заложи. От написаното дотук става ясно, че стратегия с трайна игра в полза на фаворита не може да се разчита на сериозна печалба. С постоянство обаче поне може да се поддържа добър бюджет, от който да се ползват средства в преследване на по-високи коефициенти.

Хиксовете винаги обещават добра печалба

Отворете произволен тираж на произволна дата при който и да е букмейкър и сравнете какви са коефициентите за равен резултат. Почти е изключено да откриете ставка под 2,50, а за голяма част от двубоите потенциалната печалба надхвърля 3 към 1. При положение, че всеки мач започва при равен резултат, търсенето на Х звучи като доста добра възможност. Но постигането на успех съвсем не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед.

Вариант 1: Ремита в 8-10 мача всяка седмица

При тази стратегия можете да си набележите първенство, в което има голям процент равенства. Ако поне 25-30 на сто от двубоите завършват без победител, то такава лига ви върши работа. Разглеждаме ситуацията към средата на сезон 2019-20 в Европа, като сред водещите 5 първенства няма такива, които да надхвърлят 30% – най-близо до тази стойност е испанската Ла Лига. При това положение се насочваме към първенства и дивизии, в които откриваме желаната честота на ремита:

  • Испания, Сегунда дивисион
  • Франция, Лига 2
  • Германия, Втора Бундеслига
  • Англия, Лига 1 (Трета дивизия)

Ако 1 от 3 мача завърши наравно, то можем да пишем хиксове на всички срещи от кръга. При потвърждаване на средния резултат и при коефициенти над 3.00 ще си върнем парите, а можем и да запишем печалба.

Пример:

Залагаме по 5 лева на 9 мача от Втора Бундеслига – инвестицията ни е 45 лв. Три срещи завършват наравно със среден коефициент от около 3,00 – това ни носи около 45 лв. Т.е. с 1/3 успех при прогнозите излизаме на нула, а всяко вярно предвиждане над това вече ни носи печалба.

При такава стратегия може да елиминира мач на явен фаворит. В него коефициентът за равенство би надхвърлил 4,00, но пък и шансът за успех е по-малък.

Вариант 2: Търсим отбор, който често регистрира знак Х

Отново ползваме статистиката като помощно средство. Избираме си отбор, при който забелязваме тенденция често да завършва наравно – поне в един на всеки 3 мача. И залагаме за Х на избрания от нас тим във всеки следващ кръг на първенството. Ако не променяме сумата на залога, т.е. всеки път играем с 5 лева, може да се натрупа минимална печалба. Ако обаче използваме система за градация на заложените суми, това вече ще ни гарантира и почти сигурен плюс.

Пример:

Харесваме си Емполи от Серия Б на Италия, който след 19 кръга е записал 8 ремита – над 40% от мачовете на този тим са завършвали наравно. Стартираме с 2 лева и при успех на коефициент 2,50 (минимален за равен резултат, изключително рядко се среща по-нисък) прибираме 5 лева. Ако загубим, в следващия двубой удвояваме залога – 4 лв., които ще донесат минимум 10, а този приход ще компенсира и първата загуба. Ако загубим и във втория мач, удвояваме още веднъж залог 8 лв., който може да донесе поне 20 лв.

И така следваме отбора във всеки кръг, като при успешна прогноза се връщаме на изходната позиция, а при загуба – удвояваме. Изглежда като сигурна победа, нали? Не бързайте, не е толкова прекрасно, колкото ви се струва. При Емполи процентът на равенства е над 40, но пък това не значи, че задължително ще завърши при Х във всеки 2 от 5 мача, които играете. Възможно е отборът да влезе в продължителна серия от победи и загуби, без да регистрира нито едно реми. Ако поредицата от мачове без равен резултат надхвърли 5, това вече започва да натежава, тъй като сте натрупали загуби, а с тях и нерви заради неуспеха. Правете си много добре сметкатата, защото при такава логика когато достигнете до мач №7, трябва да сложите вече 128 лв. на сингъл, а ако в 9 срещи няма реми, то на десетата залогът вече трябва да бъде над 1000 лв.!

Залози на гостите

Дори и да говорим за фаворитите, коефициентите за техен успех на чужд терен са по-високи, отколкото срещу същия съперник пред своя публика. Но вече стана дума, че при лидерите в съответната лига ставките пак рядко надхвърлят 1,50. Така че ги оставяме настрана и се насочваме към следващите по сила отбори – тези в подножието на върха. Търсим отбор, който печели достатъчно често на чужд терен, но същевременно допуска и грешки – това ни гарантира коефициент около 2,00 (в диапазона 1,70-3,00) в зависимост от противника. Пример е Байер Леверкузен в Германия, който до средата на сезон 2019-20 е записал 5 успеха от 8 излизания навън, но въпреки това е 6-и заради по-колебливото си домакинство. Това ни дава основание да пишем знак 2 при всяко гостуване на Леверкузен (или на друг тим с подобна статистика). При успеваемост от 40-50% на чужда земя и при ставки преоблаващо над 2,00 за повечето срещи имаме добри изгледи да сме на плюс при такава стратегия. Разбира се, могат да се подберат няколко такива отбора (между 3 и 5), за да може да се редуват седмиците, в които залагаме, а и за да имаме по-често успех в прогнозите.

Залози на домакините

Немалко отбори дължат оцеляването си в елитните лиги на Европа (и не само) предимно на актива, който трупат пред своя публика. Насочваме се към тимове от средата или дори долната половина на таблицата, при които откриваме, че печелят над 50% от домакинствата си, а същевременно навън рядко вземат точки. Ето един по-екзотичен пример – гръцкият ОФИ. Тимът от остров Крит е много успешен на свой терен (6 победи от 9 мача до края на 2019 г.), но тъй като общият баланс е по-скоро отрицателен, коефициентите за 1 при домакинствата на ОФИ рядко падат под 2,00. При успеваемост в над 60%, както е в случая, това е обещание за печалба в дългосрочен план.

Изброените стратегии не изчерпват възможностите за добре планирано залагане на знаци от футболните мачове. Всеки от посочените методи имат своите слабости, а най-важно от всичко е да се заложат рамки на бюджета, за да не влизаме в дълбоката спирала на загубите дори при продължителни неуспешни серии.