Как да печелим от спортни залози?

Как да печелим от спортни залози?
5/5 - (2 votes)

Много хора си мислят, че не може да се спечели от спортни залагания. Но е безспорен факт, че спортните залагания са една от малкото форми на хазартни игри, от които действително може да се печели. Може би единствената друга хазартна игра, от която може да се печели последователно в дългосрочен план, е покерът.

Тези две игри имат един и същ общ знаменател – те са игри, в които трябва да се покажат знания, за да може да се печели. Другото общо е, че и в двете игри се играе срещу други хора. В борсите за залози като английската борса Betfair буквално залагате срещу другите играчи в борсата, а в традиционните букмейкъри съставителите на коефициенти влизат в ролята на другите играчи и ви предлагат коефициенти, от които можете да изберете на какво да заложите. Вярно, че „къщата“ има предимство при всички форми на хазарт. Покерът има „рейк“, а в спортните залози процентът на печалба на букмейкърите се нарича „vig“. За щастие, при спортните залози букмейкърите имат сравнително малко предимство, което варира между 4% и 5% при добрите букмейкъри. Една от най-ниските комисионни можете да намерите в българския букмейкър Efbet. При регистрация, букито ще ви предложи ефбет бонус и много възможности за спортни залози.

Намиране на стойност в залозите

Грешка номер едно на губещите залагащи, е че не обръщат нужното внимание на коефициентите, които им се предлагат. Когато определят своите залози, те просто се опитват да познаят кой ще спечели и залагат на базата на тези си разсъждения, без да се интересуват от това на какъв коефициент ще поставят залога си. Повечето хора не разбират добре концепцията за „стойност“ в залозите.

Нека да разгледаме един пример:

Да речем, че един срещу друг играят футболните отбори на Барселона и Валенсия; много хора просто ще си помислят „Барселона ще спечели този мач без проблем. Ще заложа за тях. Валенсия нямат шанс“. Това не трябва да бъде вашият поглед върху нещата. При определени обстоятелства, залогът за Валенсия може да бъде чудесна идея. Представете си, че получавате 50.00 коефициент за победа, вече бихте ли се замислили да заложите за тях? Ами при 1000.00 коефициент? Тогава със сигурност трябва да заложите за Валенсия, защото коефициентът ни дава добра стойност. Винаги първо трябва да се опитате да определите какви са реалните шансове за излизането на всеки един възможен изход на спортното събитие и, ако коефициентът за един от изходите е по-голям от шансът за сбъдването му, трябва да направите залог, защото този залог ще е с положителна очаквана стойност. В нашия пример, може и да смятате, че Барселона е фаворит, но пък Валенсия могат да спечелят в 1 от 10 мача. Ако предложеният коефициент за Валенсия е над 10.00, трябва да поставите залог за „Прилепите“.

Концепцията да се правят залози, които носят добра стойност, а не просто да се залага за отбора с по-голям шанс за победа, е една от най-трудните за разбиране концепции за новаците от залозите.

План за управление на банката

 

Повечето хора поставят залози единствено за забавление. Това е много хубаво, но залозите са много по-забавни, когато банковата ви сметка не страда от тях. Обикновените хора често залагат за даден отбор поради не много адекватни причини: фенове са на този отбор или просто имат някакво предчувствие, че той ще се представи добре в съботния мач. След това играчите поставят залог с произволна сума, без да влагат логика в определянето й, и от там се раждат губещите играчи.

Хората, които печелят от спортни залагания, използват много по-умен план за избора на залозите си и дори още по-умен план за управлението на парите си.

Управлението на парите е много прост компонент на спортните залагания, но въпреки това има много играчи, които имат проблеми с него. Една от причините за това е липсата на дисциплина в тях. Първата стъпка към печелившите залози е да се уверите, че имате достатъчно пари в съотношение с поставяните залози. Дори и най-добрите в сферата имат губещи серии от време на време. Банката ви трябва да е поне 100 пъти колкото единичния залог. Ако ще залагате средно по 10 лв. на игра, трябва да имате поне 1000 лв. банка. Ако нямате възможност за толкова голяма банка, ще ви се наложи да намалите размера на поставяните залози. Така ще си гарантирате, че няма да останете „извън борда“ при дълга серия от загубени залози.

Макар да има различни мнения и стратегии по въпроса, ако сте начинаещи е най-добре винаги да поставяте залозите си с една и съща сума. Единствено на рисковите залози при големи коефициенти е по-добре да залагате по-малка сума от стандартната.

Вероятно често ще ви се случва да видите някой двубой и да си кажете „този мач е сигурен, няма как да не излезе“. Тогава и ще ви се прииска да заложите голяма сума. Не трябва обаче да си го позволявате. Трикът в управлението на банката е винаги да останете дисциплинирани.

Постоянството е ключът

Много хора използват спортните залози като един вид лотария. Те предпочитат да играят 10 мача в права колонка, въпреки че са горе-долу наясно, че нямат реален шанс да спечелят.

Печелившите играчи не разчитат на големи единични печалба, а на малките, постоянни и последователни успехи. Ако можете да спечелите 55-60% от инвестицията си в спортните залагания, това е равнозначно на много добро представяне.

Приемете факта, че ще губите много от своите залози. Всичко е наред, това е напълно нормално. Когато губите залог, оставете го зад гърба си и се съсредоточете върху следващия. Майкъл Пицола, професионалист в залозите на конни надбягвания, казва по въпроса: „Някои излизат, някои не, и какво от това, продължаваме към следващия залог“.

Това, което правят губещите залагащи, е да се опитват да „избиват“ губещите си залози. След като надцененият им фаворит не успее да спечели, те се опитват да си върнат загубата с двоен залог на някой друг надценен фаворит. Не позволявайте това да се случва и на вас.

Съставителите на коефициентите са много добри в работата си

Не искаме да ви плашим, но е факт, че съставителите на коефициентите са страшно добри в това, което правят. Не правете грешката да се мислите за по-умни от тях. Да, те допускат грешки понякога и точно от тези грешки трябва да се възползвате, но винаги трябва да се запитвате каква е причината коефициентите да са такива, каквито ги виждате. Например, може би сте пропуснали контузия на ключов играч, заради която виждате толкова на пръв поглед изгоден коефициент?

Винаги избирайте най-добрите коефициенти

Това е фактор в залозите, който твърде често се пренебрегва. Повечето от залагащите, дори и някои от добрите залагащи, харесват някакъв залог, отиват в букмейкъра си, виждат приемлив коефициент и поставят залога. Дали обаче в някой от другите букмейкъри няма да намерите по-добра ставка?

Успешните спортни залагания изискват търсенето на възможно най-добрите коефициенти. Ако успявате винаги да намирате с дори и една десета по-добър коефициент, в дългосрочен план тази малка разлика ще представлява огромна спечелена сума.

Именно поради тази причина в нашия сайт сме ви показали не един, а осем букмейкъра. Всеки един от тези букмейкъри предлага топ коефициенти, но понякога в един букмейкър ставката е завишена за единия отбор, а в другото буки – за другия. Препоръчително е да изберете два или три букмейкъра и да си направите регистрации в тях. Така винаги ще можете да проверявате коефициентите на няколко различни места и да залагате там, където предложението е най-изгодно.

Обмислете залозите на живо

Залозите на живо на спортни събития често носят страхотни възможности за изкарване на пари. Ако не сте запознати с тях, вижте Съвети за залози на живо.

Накратко, залозите на живо включват поставянето на залози на събитие, което се провежда в момента. Това означава, че имате шанса да погледате малко от действието, преди да решите на какво искате да заложите парите си. Ако сте добри в анализа на случващото се и имате усет за това в каква посока може да се развие един мач на базата на моментната игра на двата отбора/състезателя, ще имате голямо предимство в лайв бетинга. Хубавото е, че при залозите на живо букмейкърите нямат чак толкова много време за мислене по отношение на определянето на коефициентите и често се случва да допускат грешки. Повечето от тях използват автоматизирани модели за определяне не коефициентите, зависещи от предварителните очаквания, текущия резултат и оставащото време до края на събитието. Само че предварителните очаквания и текущия резултат не винаги отразяват акурантно реалното съотношение на силите на игрището.

Водете си записки

Воденето на записки е нещо, на което повечето играчи не обръщат внимание, но те наистина могат да дадат голямо отражение върху шансовете ви за успех. Ако си водите коректни записки на всичките си поставени залози, можете да си извлечете много ценни изводи като направите анализ и изследване на постигнатите резултати.

 

Абсолютният минимум при воденето на записки включва следните характеристики:

  • На какво сте заложили
  • На какъв коефициент сте заложили
  • Каква сума сте заложили
  • Резултатът от залога

В случай, че желаете да направите наистина сериозен анализ на залозите си, би било добре също така да разбиете залозите на няколко отделни категории, като например:

  • По спорт
  • По вид залог
  • По събитие или състезание
  • По увереност за успеха

След като го направите, ще имате ясна идея какво ви носи пари и какво не. След това ще можете да се концентрирате върху тези залози, които са най-печеливши. За още по-задълбочен анализ, за да знаете и кои стратегии ви носят успех, можете да си записвате и какви са били причините, които са ви накарали да изберете тази селекция.

Проверявайте правилата и регулациите

Винаги е добре идея да сте наясно с относимите правила на букмейкърската къща, в която ще направите залога си. Например, не би ви било приятно да поставите залог на един тенис мач, той да бъде прекъснат поради контузия на другия състезател, когато избраният от вас тенисист води в резултата, да се надявате букмейкъра да приеме залога ви като печеливш, а той да отмени всички направени залози на този мач, нали?

Това е добър пример за важно различие в правилата на букмейкърските къщи – някои отменят залозите при отказване на единия играч в тенис срещите, а други ги определят като печеливши и губещи. Важно е винаги да знаете какво да очаквате от конкретния залог. Можете да видите всички правила за футболните залози в Bet365 от Bet365 Правила за футболни залагания.

Залагайте само на трезва глава

Това може да не се отнася за много от вас, но са съжаление не е рядко срещано явление за някои залагащи да съсипват здравата си работа, поставяйки необмислени залози, когато не са в най-доброто си ментално състояние – независимо дали то е плод на нервност заради житейски проблеми или пък замаяност поради няколко изпити бири. Това очевидно е нещо, което трябва да искате да избягвате на всяка цена. Залагайте само когато умът ви е напълно чист.