Немска система за залози

Немска система за залози
Оценете тази статия

Както и много други бетинг стратегии, немската система, която ще разгледаме в следващите редове, възниква първо в казиното (най-вече при рулетката), а след това се пренася и в спортните залози. Този подход до напомня в доста отношения на Мартингейл, като се различава в два съществени аспекта – невинаги първата успешна прогноза компенсира всички предишни загуби, но пък от друга страна въпреки че и тук имаме увеличаване на залога, това не се случва толкова бързо и не създава рискове от толкова големи загуби при продължителна неуспешна серия.

Редът на числата се определя индивидуално

Именно това е другото наименование, под което е позната немската система. Под „Ред на числата” се има предвид разпределянето и записването на сумите, които ще залагате при поредица от прогнози. И при тази стратегия, също както при Мартингейл, говорим за прогресивно залагане, при което работа ни вършат коефициенти от поне 2.00, но не много по-високи. Идеята е да има добра възвръщаемост при успешно предвиждане, която за разлика от Мартингейл не връща задължително заложените до този момент пари в пълния им размер. По-скоро се разчита на по-постоянен успех с по-умерено увеличаване на залога.

Трябва да определите целта и търсената печалба предварително

За да започнете да прилагате немската система, трябва си поставите ясната задача колко пари искате да спечелите. След това трябва да разделите тази сума на равни части, като е препоръчително те да бъдат не по-малко от 20 и не повече от 30. Да речем, че си поставяне за цел спечелването на 800 лв. – те могат да се разбият на 20 успешни залога по 40 лв., след като сме приели коефициент от 2.00 като норма (дали е по-нисък или по-висок, отклонението трябва да бъде минимално). Обикновено в спортните прогнози, особено във футболните, такива стойности могат да се открият точно при „рулетков” тип предвиждания с два възможни изхода – Под/над определено количество голове (обикновено линията е 2,5) или пък Двата отбора ще отбележат/няма да отбележат.

Имайте предвид, че при такава ставка процентът на успех не е 50%, а чисто математически е малко по-нисък. Все пак и букмейкърите изчисляват съответния риск, преди да определят коефициентите. При сполучливо прогнозиране на 40% от залозите ще записвате всъщност 50 на сто повече грешн залози – т.е. от 10 предвиждания ще печелят 4, а 6 ще бъдат загубени (4 към 6 – 50%). При правилната калкулация и спазване на реда на числата това ще се компенсира в дългосрочен план, макар и първата печалба да е възможно да не изтрива всички натрупани загуби (както е при Мартингейл).

Първоначалният ред при нашия пример с 800 лв. и печалби от по 40 лв. изглежда така:

40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40 40

Ако предвиждането ви се окаже печелившо, изтривате от реда първото и последното число. А в случай на загуба трябва да добавите в края на редицата едно число, което отговаря на размера на последния залог.

Как се изчислява залогът?

Формулата не е сложна. Тя гласи следното – чистата печалба, която търсите, трябва да се раздели на коефициента, от който е извадена единица.

Пример 1:

Ако искате, както е в примера, да спечелите 40 лв. при коефициент 2.00, трябва да разделите 40 на 1 – залогът ви е точно 40 лв. Залагате 40 лв. при ставка 2.00 – приходът ви при успех е 80 лв., т.е. чистата печалба е 40.

Пример 2:

Отново целта е 40 лв., а коефициентът е малко по-нисък – 1.80 (При Гол-гол/Гол-Няма гол или Под/Над тези стойности са обичайни). Тук трябва да разделите 40 на 0,8, което дава 50 лв. Т.е. необходимо е да заложите 50 лв., за да реализирате приход от 90 лв. и чиста печалба от 40 лв.

Пример 3:

Планираната печалба пак е 40 лв., а коефициентът е по-висок – 2.25. Разделяме 40 на 1.25, което ни дава 32 лв. – това е сумата на залога. Слагаме 32 лв., приходът е 72 лв., а чистата печалба – 40 лв.

При всяка печалба се премахват първото и последното число от реда. При всяка загуба пък се добавя последния направен залог.

Извод

Прогресията не нараства толкова бързо, както при Мартингейл, но въпреки това крие своите рискове. Както при всяка бетинг система, продължителната лоша серия натежава върху бюджета. Така че когато планирате печалба при „Ред на числата”, определете си и до къде сте склонни да стигнете със заложените суми. И тъй като индивидуалният подход тук е водещ за стратегията, изиграйте го първо с „клечки” или друг вид токени, които да заместят реалните пари, преди да се впуснете в залагания с истински средства. Така ще проверите дали немската система работи за вас.