Стратегия за залози на първо полувреме

Стратегия за залози на първо полувреме
Оценете тази статия

Възможностите, които ни предоставя онлайн бетингът, позволява да даваме прогнози не само за краен изход, но и за междинен резултат. Сред най-популярните опции в това отношение са залозите за първо полувреме. Такъв тип предвиждания ни позволяват да търсим какъв ще бъде знакът или дори точният резултат, след като е изминала точно първата половина от събитието, без да ни интересува по никакъв начин как ще завърши след това.

Само за футбол ли се предлагат такъв залог?

Основно, но не и изключително. Действително, когато говорим за залози за първо полувреме, най-често в този фокус попадат футболните мачове. Има и други спортове, при което срещаме същите или сходни възможности за бет:

  • Ръгби – мачът се състои от две части, както при футбола
  • Хандбал – един двубой отново е разделен да две полувремена
  • Баскетбол – дели се на четвъртини, като може да се прогнозира като изход/резутат след всяка от тях, включително и след втората, тоест технически това е и полувремето, когато отборите получават по-дълга почивка. 

Залози за резултат след периоди се правят и в хокея на лед, където общото времетраене е разделено на три третини. Ние все пак ще се насочим към най-популярната опция – футболните залози.

Какви пазари се предлагат при залог на първо полувреме?

Основните варианти до голяма степен са същите, както и при прогнозиране на крайния изход:

  • Знак (1-предимство за домакина, Х-равенство, 2-предимство за госта)
  • Хендикап, Азиатски хендикап
  • Точен резултат
  • Брой голове на принципа Под/Над – тук най-често границата е 2,5 
  • Двата отбора да отбележат/ да не отбележат.

Чарът на залозите за първо полувреме е както в това, че не зависят от крайния изход, както и от по-високите коефициенти за определени селекции. Като пример можем да дадем мач, в който има ясно изразен фаворит домакин, а ставката за победа за знак 1 е 1,35. Ако прогнозираме, че същия този отбор ще има преднина на почивката, коефициентът би бил от порядъка на 1,70-1,90.

Търсете предпазливи отбори за равен резултат

Както и в много други случаи, статистиката може да ни даде правилната посока на разсъждение. Ако сме решили да играем на пазари за първо полувреме, то една от добрите стратегии е да се насочим към отбори, които доказано не рискуват много в началото на двубоя. Всички основни уебсайтове за резултати на живо предоставят статистика и на представянето на футболните тимове и през първите 45 минути. Лесно можем да установим, след първия полусезон в Бундеслигата най-предпазливият домакин е Байер (Леверкузен) с 6 знака Х на полувремето от 9 мача на свой терен. Същото се отнася и за гостуванията на Шалке 04, който е записал 5 равни резултата до почивката в 8 срещи на чужд терен. Така че търсенето на реми след 45 минути е добра опция, въпреки че тук хиксът не се отплаща толкова високо, колкото след 90 минути. Коефициентът за равен на полувремето често пада под 2,50, дори и под 2,00.

Насочете се към колеблив фаворит

Има доста отбори, които заемат високи позиции в класирането най-вече благодарение на силното си представяне през второто полувреме. Такива клубове често не успяват да покажат потенциала си до почивката или пък се пазят, както стана дума в предишния абзац. Така например след 17 кръга в Серия през сезон 2019/20 Ювентус само 5 пъти има предимство по средата на двубоя, въпреки че нито веднъж не се оказа губещ на почивката. А в класирането, формирано от крайните резултати, „Старата госпожа” има равен актив с лидера Интер. Т.е. търсенето на Х за такъв фаворит може да донесе добра възвръщаемост. Коефициентът за равенство със сигурност си заслужава, като варира между 2,20 и 3,00. Това е сполучлива стратегия, особено когато фаворитът е гост.

Силно начало за аутсайдера

А защо да не се насочим към по-ниско оценявания тим в един сблъсък? Нерядко ставаме свидетели на двубои, в които по-слабият отбор стартира силно пред своя публика и дори повежда в резултата, но впоследствие допуска обрат. При залозите за първо полувреме обратът не ни интересува, ако се осъществява след почивката. Красноречив пример от последните месеци е мачът Леганес – Барселона. Домакините се намираха на дъното на Ла Лига в момента, в който приеха лидера в Испания. И въпреки това тимът от Мадрид поведе в началото на двубоя и задържа аванса си до почивката. Коефициентите за 1 на полувремето при такъв неравностоен двубой са близки до тези за краен резултат. Съвсем реално е да търсите възвръщаемост при 5 към 1, като имате предвид, че все пак аутсайдерът да води след 45 минути е по-скоро изключение.

Просто подкрепете фаворита

Както споменахме и по-рано, знак 1 за фаворита домакин на полувремето е оценен с по-висока ставка (т.е. има повече риск), отколкото знак 1 за фаворита домакин след 90 минути. Прегледайте отново статистиката и вижте кои отбори обичат да се прибират с аванс в съблекалнята на почивката. Коефициентите за домакински резултат след половин мач надхвърлят в повечето случаи 1,50 дори при силни отбори като Барселона, Реал Мадрид, ПСЖ, Манчестър Сити и Интер.

През първото полувреме се вкарват по-малко голове

Като цяло можете да играете на сигурно, ако залагате под 2,5 гола на почивката – в повечето случаи ще познаете. Естествено, и ставките са доста по-ниски, често под 1,30. Можете да изострите границата и да играете под 1,5 гола, което вече увеличава риска, но пък и повдига потенциалната печалба до около 1,50, умножено по сумата от залога.

Вариант е да се търси и контрастратегия – да се играе за висока резултатност. За такава в рамките на едно полувреме се счита всяка от два гола нагоре, т.е. над 1,5 попадения. Ако смятате, че двата отбора ще се хвърлят в атака от първите минути, а и характеристиките на самите отбори са офанзивни, спокойно можете да търсите два или три гола до почивката, което обещава коефициенти от 2,50 до над 7,00.

Вижте още Стратегия за залози на Краен резултат

Заключение

Залозите за първо полувреме дават допълнителна опция на играчите, както и възможност да търсят прогнози в по-различна перспектива. Могат да се открият редица подходящи варианти за залог, които да дадат допълнителна възможност за печалба, за каквато не сме подозирали. Но същевременно трябва да бъдем наясно, че прогнозите за първо полувреме често имат различна логика от тази на предвижданията за краен изход, като налагат и малко по-задълбочен анализ на ситуацията, за да се постигне успех.