Арбитражни залози (Сигурна печалба) – предимства и недостатъци

Арбитражни залози (Сигурна печалба) – предимства и недостатъци
Оценете тази статия
 Арбитражните залози – известни още като сигурни залози и арбове – представляват техника, при която поставяте залози в различни букмейкърски къщи и си гарантирате сигурна печалба като покривате всички възможни резултати от спортното събитие.
Арбитражните ситуации възникват, когато сайтовете за залози имат алтернативен поглед върху шансовете за различните възможни изходи от даденото спортно събитие, което означава, че предлагат различни коефициенти. Арбитражните залози изискват да се намери ситуация, при която ставките в различните букита се различават до толкова, че да имате сигурна печалба, залагайки на всички възможни изходи в различните сайтове, без значение как ще се развие събитието.
 
Тъй като букмейкърите си имат своята комисионна (как се изчислява букмейкърската комисионна, прочетете от Как да изчисляваме какъв процент печалба ни взима букмейкъра?), със сигурност ще загубите пари, ако заложите на всички възможни изходи в един и същ букмейкър. Например, ако заложите в една и съща букмейкърска къща за победа на домакина, за победа на госта и за равен в един футболен мач, букмейкърът със сигурност ще ви вземе трудно изкараните пари.
 
Въпреки това, сравнявайки коефициентите за същото спортно събитие с коефициентите на други сайтове за залози, имате напълно реален шанс да намерите възможност за сигурна печалба.
 
Например, Bwin залози може да предлага 1.48 коефициент за Сан Антонио Спърс (67,7% вероятност) срещу Чикаго Булс в първенството на НБА, докато Sportingbet ревю  да смята, че отборът има още по-големи шансове за успех и да им дава 1.36 коефициент (73,5% вероятност). В резултат на това, коефициентът за техния опонент също ще се промени, вероятно до 2.75 (36,4%) и 3.25 (30,8%) в двата букмейкъра. Правейки коректните изчисления, може би ще откриете, че залагайки за Спърс в Bwin и за Булс в Sportingbet ще попаднете в зелената зона, без значение кой от двата отбора ще спечели срещата.
 
 
Разликите обаче в коефициентите на различните букита в общия случай са доста малки, ако въобще има такива. Това означава, че трябва да залагате с големи суми, за да направите сериозни пари чрез арбитражни залози, тъй като средният процент на печалба от тях е между 1% и 10%. Тоест, с 1 000 лв. залог, възвращаемостта може да бъде само 10 лв. Много хора биха отбелязали, че многото време, инвестирано в намирането на сигурен залог, не си заслужава за толкова малка награда. Хубавото е, че има сайтове за сравнение на коефициенти (като Oddsportal), които ви помагат с намирането на арбитражни ситуации. Освен това, съществуват и софтуерни програми и ботове, които също откриват арбитражни възможности, като някои от тях дори и са безплатни.
 
Ето и ръководство в няколко стъпки как да откривате ситуации за арбитражен залог:
  • 1. Използвайте сайт за сравнение на коефициентите и намерете спортно събитие с два възможни изхода (арбитражна ситуация може да възникне и в пазар с три възможни изхода (например, 1Х2 пазара във футбола), но при тях нещата се усложняват допълнително).
  • 2. Открийте най-високите налични коефициенти за всеки един от двата възможни изхода.
  • 3. Изчислете дали коефициентите представляват арбитражна възможност.
  • 4. Ако отговорът е да, изчислете в какъв размер трябва да са двата залога.
  • 5. Поставете залозите
Представяме ви една таблица, която ще ви даде насока дали видяните коефициенти могат да носят арбитражна възможност:
 
Изход 1
Изход 2
1.1
11.0
1.2
6.0
1.3
4.33
1.4
3.5
1.5
3.0
1.6
2.67
1.7
2.43
1.8
2.25
1.9
2.11
2.0
2.0
 
Да речем, че сте открили тенис двубой между Анди Мъри и Томас Бердих, за който откривате 1.18 най-добър коефициент за Анди Мъри и 7.00 най-добър коефициент за Томас Бердих.
 
 
За да изчислите процентът на арбитраж можете да използвате следната формула:
 
% Арбитраж = ((1 / Коефициент за изход A) x 100) + ((1 / коефициент за изход Б) x 100)
 
Победа за Анди Мъри: (1 / 1.18) x 100 = 84.746%
 
Победа за Томас Бердих: (1 / 7.00) x 100 = 14.286%
 
84.75% + 14.29% = 99.032% (Арбитражна възможност възниква тогава, когато общият процент е под 100%)
 
След като вече сме открили сигурен залог, трябва да пресметнем печалбата, която ще получим на базата на парите, които сме готови да инвестираме. Например, ако искате да направите залози за 500 лв. на този тенис мач, можете да изчислите печалбата си със следната формула:
 
Печалба = (Инвестиция / % Арбитраж) – Инвестиция
 
(500 лв. / 99.032%) – 500 лв. = 4,89 лв. нетна печалба
 
Следващата стъпка е да изчислите как вашата инвестиция да бъде разделена между двата залога, така че да получите равна печалба, независимо от изхода.
 
Индивидуален залог = (Инвестиция х индивидуален процент арбитраж) / общ процент арбитраж
 
Залог за Анди Мъри = (500 лв. x 84.746%) / 99.032% = 427.87 лв.
Залог за Томас Бердих = (500 лв. x 14.286%) / 99.032% = 72.13 лв.
 
Вече знаете, че за да направите 4,89 лв. печалба от 500 лв. (малко под 1% нетна печалба), трябва да направите залог в размер на 427,87 лв. за Мъри при коефициент 1.18 и залог в размер на 72,13 лв. за Томас Бердих при 7.00 коефициент.
 
Изглежда доста работа и доста пресмятане за една такава не толкова впечатляваща печалба, но добрата новина за играчите е, че в интернет пространството можете да намерите много арбитражни калкулатори, които да свършат цялата работа по пресмятането за вас.
 

Недостатъци при залозите на арбитражи

Докато арбитражните залози представляват отлична опция за сигурни печалби без кой знае какви усилия и познания (а понякога и доста по-добра възвръщаемост от този 1% в примера по-горе), арбовете си имат и своите недостатъци, които трябва да вземете под внимание, преди да се решите да ги опитате.
 
На първо време, букмейкърите често променят коефициентите си през много кратки интервали. Ако поставянето на двата залога не е синхронизирано достатъчно добре, единият от двата букмейкъра може да промени ставките си и да убие арбитражната възможност.
 
Второ, макар и правенето на арбитражи да не е нелегално, букмейкърите не обичат много-много тази дейност и могат да ви лимитират акаунта, ако ви заподозрат в нея.
 
Хубаво е и да бъдете много добре запознати с правилата за отменяне на залог на различните букмейкъри, за да не стане така, че при прекратен мач единият букмейкър да отмени всички залози, а другият да ги уреди на базата на резултата в момента на прекратяването.