Терминология при залозите – Термини в различните букмейкъри

Терминология при залозите – Термини в различните букмейкъри
Оценете тази статия
Има толкова много специфични думи и изрази в спортните залози, които няма как да ви говорят нещо, освен ако не сте запознати какво точно означават. За да ви помогнем с това, ние направихме за вас този речник на термините, които се използват в света на спортните залози. Ако търсите конкретна дума или термин, имайте предвид, че речникът е по азбучен ред.

Азиатски хендикап

Азиатският хендикап е вид футболен залог с предварително зададено предимство, който премахва възможността за равен резултат, което увеличава значително шансовете на залагащия за печалба. Има само два възможни изхода в азиатския хендикап – „домакин“ и „гост“ с възможност за връщане на парите в случай на равенство при някои видове азиатски хендикап.

Акумулаторен залог

Акумулаторният залог, известен също така в американските букмейкърски къщи и като Парлей залог, се отнася за единичен фиш, в който са включени две или повече отделни прогнози. За да бъде печеливш фишът, трябва всичките прогнози в него да бъдат правилни. Пример за такъв залог е фиш за победи на Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд в техните мачове в немското първенство. Ако заложите 10 лв., а коефициентите за Байерн и Борусия са съответно 1.30 и 1.50, потенциалната ви печалба би била 10 Х 1.30 Х 1.50 = 19,5 лв. Предимството на тези залози е, че можете с малък залог да спечелите голяма сума. Естественият недостатък е, че ако само една от селекциите във фиша не излезне, целият залог е губещ.

Анте Пост

Залог, който се поставя преди началото на събитието. В конните надбягвания терминът е конкретизиран за залози, поставени в деня преди събитието.

Арбитражни залози

Арбитражните залози се отнасят за ситуации, когато наличните коефициенти в различните букмейкърски къщи позволяват да се направи сигурна печалба, ако се направят залози за всички възможни изходи. Например, Bwin предлага 2.05 коефициент за Надал и 1.90 за Федерер в мач помежду им. В същото време, Sportingbet са пуснали оферта с 2.05 коефициент за Федерер и 1.90 за Надал. Ако поставите 100 лв. залог за Надал в Bwin и 100 лв. за Федерер в Sportingbet, ще си гарантирате чиста печалба от 5 лв. без значение кой от двамата ще победи.

Бетинг пазари

Онлайн букитата обичат да предлагат много пазари за залози, често предоставяйки на клиентите си избор от над 100 различни опции за залози на игра. Най-популярните видове бетинг пазари са тези за победител от двубоите, Под/Над залозите, азиатския хендикап, точния резултат и други.

Борса за залози

Борсите за залози като Betfair работят точно като фондовите борси, но вместо да трейдвате акции, имате възможност да трейдвате залози. Ако си направите регистрация и депозит в Betfair, ще можете да поставяте залози не срещу букмейкъра, а срещу останалите играчи на борсата.

Войд (Отменен) залог

Един залог може да бъде отменен при редица ситуации – може да бъде заради правилата на залога (равенство при Дроу но бет залог) или заради извънредна ситуация (прекратен двубой). Каквато и да е причината, отмененият залог означава, че нито губите пари, нито печелите – просто залогът ви се връща.

Двоен залог

Най-простият вид акумулаторен залог – такъв със само две селекции, и двете от които трябва да са печеливши, за да е печеливш и цялостният залог. Пример за такъв залог дадохме при обяснението на термина акумулаторен залог в началото на статията.

Двоен шанс

При залогът на двоен шанс се покриват два от трите възможни изхода. Тоест, залагайки 1Х, залагате или домакинът да победи, или да срещата да приключи без победител.

Дроу но бет (Равенство няма залог)

При този вид залог инвестирате парите си за един от двата отбора, а в случай на равенство залогът ви се връща. Коефициентът ще бъде малко по-нисък от стандартните 1Х2 залози, но пък се застраховате, ако двубоят завърши наравно.

Дъчинг (Dutching)

Това е система в спортните залози, при която се покриват няколко от претендентите в едно събитие, гарантирайки се печалба който и от тях да излезе победител. Техниката се използва предимно в конните надбягвания, но може да бъде експлоатирана и в спортните залози.

Европейски хендикап

Европейският хендикап осигурява предварително определено виртуално предимство за един от двамата състезатели или отбори в спортно събитие. Подобен е на азиатския хендикап, само че възможността за равенство остава. Например, ако Монтана получат 1:0 хендикап за мача им срещу Левски и „Сините“ спечелят с едно попадение преднина, печеливш ще е залогът „Равенство“.

Единичен залог

Залог, който се поставя на само една селекция.

Екзакта (или Перфекта)

Популярен в конните надбягвания термин, използван също и в спортните залози, който се отнася за залог, в който играчът трябва правилно да определи кой ще завърши на първо и кой ще завърши на второ място. В спортните залози терминът е познат по-добре като Форкаст.

Залози на живо

Залози, които се поставят по време на самото провеждане на въпросното спортно събитие.

Коефициенти

Коефициентът показва каква ще бъде печалбата на играча при успешен залог. Те се определят от букмейкъра или от самите играчи при борсите за залози.

Куинела залог

Куинела залогът е подобен на екзактата и в него трябва да познаете кои два коня/отбора/състезателя ще финишират на първите две позиции. Разликата е, че не е нужно да определяте кой от тях ще е първи и кой втори.

Мартингейл

Система за залагания, при която инвеститорът удвоява размера на залога си след всеки загубен залог. Логиката е, че първият печеливш залог ще покрие всички досегашни загуби.

Под/Над залози

Залози за това дали даденият обект на залога (например, броя на корнерите или головете в мача) ще премине определената от букито линия.

Селекция

Избран залог, който се включва във вашия фиш. Например, победите за Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд са двете селекции в двоен акумулаторен залог.

Системи за залози

Когато използвате някоя от много системи за залози, вие поставяте залог на повече от една селекция, но за разлика от акумулаторния залог можете да спечелите дори и да не бъдат печеливши всичките селекции.

Скоркаст

Скоркастът е залог на две отделни неща, така че може да се разглежда и като акумулаторен залог. При Скоркаст залозите трябва коректно да определите кой ще е първият футболист, отбелязал гол в определен мач, и какъв ще бъде точният резултат в него.

Специални залози

Както предполага името, това са залози, които обикновено нямат нищо общо със спорта. Букмейкърите ви позволяват да залагате на неща като президентски избори или популярни телевизионни предавания като Биг Брадър и X Фактор.

Стойност

Залозите със стойност представляват залози, за които сте определили, че в дългосрочен план е печелившо да се залага за тях. Например, ако сте определили, че Ювентус има 55% шанс да бие Лацио като гост, а букмейкърът предлага 2.10 ставка за „Старата госпожа“, това е залог със стойност.

Точков спред

Това е още едно наименование на хендикапа.

Требъл

Акумулаторен залог, включващ три селекции.

Трикаст или Трифекта залог

Трябва да познаете кой ще завърши съответно на първо, второ и трето място.

Фючърс залози

Фючърс се наричат залозите, при които остава много време до определянето на това дали са печеливши или губещи. Пример за фючърс залог може да бъде залог за краен победител в Английската висша лига през август или септември.

Чалк играч

Играч, който предпочита да залага най-вече на фаворитите.

Each Way залог

Залог, който е разделен на две отделни части. Половината от залога е за това селекцията да победи, другата половина е селекцията да финишира сред първите места.

„Evens“ залог

Популярен термин в Америка, визиращ залог при 2.00 коефициент.

Juice или Vig

С тези термини се обозначава комисионната, която букмейкърите прибират от всеки пазар. Ако заложите, например, едновременно за Под 2,5 гола и Над 2,5 гола за един мач в един букмейкър, независимо от изхода ще бъдете на чиста загуба някъде между 4% и 10%. Тези проценти са vig-ът или juice-ът на букмейкърите.

Back (За) залог

Залог в борса за залози, който е подобен на залозите в обикновените букмейкърски къщи – залог в полза на сбъдването на определен изход.

Lay (Срещу) залог

Залог в борса за залози, който е обратен на традиционните залози – При Lay залозите, вие играете ролята на букмейкър и ще спечелите ако залогът не е печеливш.

Underdog

Термин на английски език, който описва аутсайдер в конно надбягване или спортно събитие.