Какво е Yield и ROI?

Какво е Yield и ROI?
Оценете тази статия

За повечето хора целта на залозите е да изкарат възможно най-много пари. Стратегиите, които използваме са все повече и повече, само за да се доближим максимално до успеха. Въпреки всички усилия всеки има моменти в които е на печалба, но и на загуба.

Фокусирането върху успеваемостта на вашите прогнози обаче е нож с две остриета, тъй като можете да имате успеваемост от 70% и въпреки това да фалирате, защото не сте успели да подберете подходящи коефициенти.

Естествено, има начин да изчислим какво ни е представянето с два по-обективни фактора от успеваемостта. Това са ROI и Yield.

Какво е ROI и как да го изчислим?

Roi на български се превежда като възвращаемост на инвестицията. Тоест показва какъв процент е печалбата ни от общата стойност на парите в акаунта ни.

ROI = ( печалба/банката) х 100

Ако разполагате с банка в началото на годината в размер на 1000лв. и всеки ден до края правите по един залог от 10лв. и вашият процент на успеваемост е 53.4% при среден коефициент 1.92 то тогава в края на годината ще разполагате с 1094 лева (365 залога по 10 лева). Което означава, че процентът на възвращаемост на инвестицията е 9.4.

Какво е Yield и как се изчислява?

Yield е малко по-различен. Отново показва успеваемостта на даден играч, но за сметка на това тук нямаме стартова банка. Тоест трябва да изчислим възвращаемостта по друг начин. Формулата за Yield включва нетната печалба и общата сума на направените залози, Тоест:

YIELD = (нетната печалба/общата сума на залозите) *100.

За пример можем да кажем, че в първият месец откакто сте започнали да залагате, сте направили селекции на стойност 150 лева, а сте изкарали 160. Тоест вашият Yield по формулата се равнява на 6.67%.

Вторият месец залозите са ви на стойност 130 лева, а сте спечелили 210. Тоест вашият Yield тук вече става 32.14 процента.

Всеобщото схващане е, че Yield показва колко сте добър всъщност. Но за да бъде сметката коректна, трябва да знаете и общият брой на направените залози. По принцип е прието да се изчислява след дълги периоди от време, тъй като има разлика между Yield от 20% когато сте направили 20 залога и когато сте направили 300. Разбира се, този който има по-голям брой залози ще се смята за по-успешен.

Заключение

Успехът на един залагащ е смесица от най-различни фактори. Yield и ROI са формулите, които могат да ви покажат много, но не можете да разчитате само на тях. Важно е освен тях, да записвате и всички залози, които сте поставили до момента, за да знаете техният брой, коефициентите на селекциите и други. Така ще можете да получите много по-точни цифри.