Влиянието на съдията в мача

Влиянието на съдията в мача
Оценете тази статия

Дори и най-малкото споменаване на името на съдията може да предизвика лавина от огнени коментари из повечето онлайн футболни форуми и портали. Ако не сте сигурни в това, просто потърсете име на някой известен футболен съдия в Google и прочетете различните  коментари. Безброй детайли за предпочитанията на клуба или отношението му към някои мениджъри могат да бъдат намерени, независимо дали те имат някаква истина или са напълно измислени.

Нашата често преувеличена и често необяснима неприязън към реферите се извлича от факта, че те могат да правят грешки (умишлено или не), някои от които могат да повлияят на нашия избор на залагане. Корупцията присъства във футбола, както и в много други аспекти от ежедневието, обаче, тя е значително по-ниска, отколкото повечето хора мислят. Някои рефери наистина предпочитат определени отбори поради подкуп или заплахи, но тези случаи са много малко и са изключително редки в лигите с висок профил.

Как да използваме рефера в наша полза

Нека се придържаме към същността на залаганията обаче. Реферите играят активна роля във всеки мач. Не е ли смешно, че сме склонни да анализираме дълго време тактиката на играча и мениджъра преди мач, но не и  пет минути, за да проверим реферите? Най-странната част е, че всъщност това е наистина прост процес, тъй като всички статистики се намират лесно.

Съдиите обикновено присъстват в анализите преди важен мач, например в мачовете от  Шампионска лига или Световна купа. Там можете да намерите повече залози относно действията на съдията (брой жълти картони, възможност за червен картон или наказателен удар), така че съществува статистика за тях. Но имайте предвид, че във всеки мач присъства съдия и не е нужно да анализирате навиците му, когато се опитвате да прогнозирате решенията му. Всъщност, ако вземете предвид отношението на съдията, може да откриете полезна информация, дори относно резултата от мача.

 

Избягвайте дезинформация

Някои уебсайтове се опитват да предложат статистически данни за реферите: Брой победи на домакини и гостувания, равенства, жълти / червени картони, дузпи и т.н. Това са реални числа, разбира се, но те не водят до сигурно заключение за това на кого трябва да заложите. Защо? Тъй като по-голямата част от тази информация е твърде случайна или без значение.

Помислете за това: Прочитате, че конкретен съдия отговарящ за осем мача, във всеки от които домакинът спечели. Каква е ползата от научаването на подобно нещо, ако домакините наистина са далеч по-добри от посетителите? Или как може броят на жълтите или червени картони да ви насочи при прогнозиране на резултата от мача?

По-прецизен поглед

Въпреки това не бързайте да отхвърляте цялата тази информация като маловажна. Тези числа наистина могат да се окажат ценни, ако ги разгледате с по-прецизен подход. Това изисква известна практика, но резултатът наистина го заслужава.Разделете мачовете на съдията на конкретни категории и анализирайте отношението му според всяка от тях. Всеки футболен мач е различен от последния, така че избягвайте да анализирате поведението на съдията при равенство Манчестър Юнайтед-Уотфорд, и поведението му при двубоя Мърсисайд – Евертън например. Това са различни категории.

 

И така, въпросът не е в това на колко победи на домакините или гостите е свирил реферът, а в:

  • Колко фаворити или аутсайдери са спечелили, когато той е бил главен съдия?
    • Колко фаворити са успели да спечелят равенство при гостуване?
    • Колко наказания са били присъдени на домакините и колко на гостуващите?
    • А червените картони? Колко често съдията ги използва?

Как да групирате статистическите данни на съдията

Обикновено категориите са четири (или осем, ако искате да разделите домакини и гости): Мачове с 100 % фаворит (коефициент до 1.50), силен фаворит (до 1.90 в Bwin), лек фаворит (до 2.30) и балансирани отбори (приблизително равни коефициенти).

Когато архивирате мачовете и данните на съдиите според тези категории, ще откриете ценни подробности за много рефери, върху които не бихте се фокусирали по друг начин. Засегнат ли реферът от тълпата на домакините? Отчита ли общата атмосфера за това кой се очаква да спечели? Дали  е справедлив към по-слабия отбор, оставяйки го да постигне добър резултат, когато заслужава?

Имайте предвид, че данните за съдиите разкриват само тенденции. Не е нужно да разчитате само на съдийската статистика, за да направитезалог, както не бива да правите и с която и да е статистика. Вижте още и нашата статия за Предимството на домакинския мач.