Хендикап залози на тенис

Хендикап залози на тенис
Оценете тази статия

Идеята на хендикап залозите е ясна за повечето любители на спортните залози. При този тип предвиждания се дава изкуствено предимство на единия играч, който по презумпция е по-слабият участник в двубоя. Същото важи в тениса по същия начин, както и във футбола, баскетбола и т.н. За да използваме пълноценна тази възможност трябва да имаме сблъсък между силно неравностойни съперници.

Залагаме за фаворит срещу аутсайдер. Или обратното

Наясно сте с тази идея. Когато един срещу се изправят лидерът в световната ранглиста Новак Джокович и белгиецът Стив Дарси, който при прекъсването на сезона през март 2020 г. заема място извън първите 200 в световната ранглиста, то е абсолютно очевидно кой има по-големите шансове да спечели. Коефициентът за успех на Ноле в такъв двубой ще варират около 1.05-1.15. Ако заложите 10 лева за успех на сърбина, чистата печалба ще бъде между 50 стотинки и 1.50 лв. Не си заслужава да се залага при толкова ниска възвръщаемост.

Когато обаче „подпрем” Дарси с хендикап (или съответно изправим Джокович пред допълнително предизвикателство), то и ставките се променят. Ако фаворитът трябва да спечели при минус 5 гейма, то тогава вече се увеличава коефициентът за успех при букмейкърите – може да скочи на 1.70-1.80, а и повече. Това вече е печалба, за която си струва да се играе. Да приемем, че Джокович печели с 6:2, 6:3 на корта – в геймове това се изразява в 12:5. При хендикап (-5) резултатът става 7:5 – отново имаме печеливш залог за фаворита, но при значително по-висок коефициент.

Също така може да се залага и на аутсайдера. Победа на белгиеца в такъв двубой би се възприела като голяма изненада, а ставката за такава сензация варира около 8.00-10.00, може и надхвърли тези стойности. Страхотно е, ако можем да уцелим такива изключения, но се случва рядко. С изкуствената добавка в полза на по-слабия играч обаче се увеличават шансовете ни са успех. Ако смятаме, че Дарси все пак е способен да затрудни лидера в световната ранглиста, то можем да поставим парите си на него при хендикап (+5). При положение, че белгиецът загуби с 4:6, 4:6, реалният резултат в геймовете ще бъде 8:12 в негов ущърб. С хендикапа обаче става 13:12 – залогът ни печели, нищо че самият тенисист губи. Коефициентът няма да е толкова висок, колкото при победа на корта за Дарси, но пак ще бъде достатъчно примамлив – почти сигурно над 2.00, а може и да е осезаемо по-висок.

При хендикапа в тениса се взимат предвид геймовете в мача

Вероятно вече го забелязахте от примерите, които дадохме. Това на практика означава, че крайният победител може да няма никакво значение, тъй като се определя от спечелените сетове, а не от геймовете. В повечето турнири два сета са достатъчни за победа, само в Големия шлем са необходими три. Ако Джокович срещне Дарси в някоя от по-рутинните надпревари в календари и го победи с 2:1 сета, но при разбивка 6:4, 3:6, 6:2, то при геймовете резултатът ще бъде 15:12. При залог с хендикап (-5) за Ноле това е загуба. Същото обратнопропорционално важи и за Дарси.

Естествено, за да успее залогът ни в полза на фаворита, първото условие е той наистина да си вземе мача. На теория е възможно залогът ни за Джокович при (-5) да излезе и при загуба, но реално е трудно постижимо. Пример за това е мач в турнир за Големия шлем, в който Ноле губи с 2:3 сета – 6:7, 6:0, 6:7, 6:1, 4:6. Резултатът в геймовете е 28:21 в полза на сърбина, въпреки че Дарси печели мача при такъв развой. Тогава и залогът ни при (-5) за Джокович излиза при 23:21. И все пак такъв развой е малко вероятен.

Линията може да се регулира

Досега дадените примери работеха с линия -/+5. Букмейкърите ни дават възможност да вдигаме и да сваляме тази граница. Това променя и коефициентите в едната или другата посока. Да вземем други играчи, отново фаворит и аутсайдер – спираме се на Рафаел Надал и австралиеца Бърнард Томич. Ако фиксираме линията за победа на испанския майстор на минус 4, тогава и възвръщаемостта ще бъде по-ниска (ориентировъчно около 1.50-1.60), но все пак по-висока, отколкото при стандартния залог за победител. Съответно пък хендикап (+4) в полза на Томич може да се окаже недостатъчен, особено ако двамата се срещат на червени кортове. Тази добавка към геймовете на австралиеца ще държи висок коефициент.

Можем да предприемем и друг ход – да увеличим хендикапа за победа на Рафа на минус 6. Това на свой ред вдига и коефициента – Надал не само трябва да спечели, но и да го направи със 7 гейма разлика. На корта трябва да видим резултат от рода на 6:2, 6:3. Ставката за успех на фаворита при по-тежък хендикап срещу него се повишава и със сигурност надхвърля 2.00, може да отиде по-нагоре. Това е възможност за отлична възвръщаемост, ако правилно прецените превъзходството на по-силния играч, както и формата на двамата. При аутсайдера можем по същия начин да увеличим добавката в негова полза на плюс 6. Това означава, че ако заложим на Томич при (+6) и той загуби с 4:6, 3:6, все пак ще имаме успех, защото с добарвената стойност резултатът става 13:12. Но и коефициентът за такъв залог няма да е особено висок – нещо сходно на залог при (-4) за Надал.

Какво се случва при равенство?

Дотук нито веднъж не споменахме вариант, при който хендикапът води до равенство в резултата. Ако при (-5) Надал победи Томич с 6:4, 6:3, тогава при залога резултатът в геймовете става 7:7. Със сигурност нямаме успех, но в повечето случаи не се регистрира и загуба – стандартно в такава ситуация заложената сума се връща на играча. Имаме такива примери и при азиатския хендикап, и при други видове залагания от този тип. Все пак трябва да се провери дали е такова условието при поставяне на конкретния бет.

Заключение

Залозите с хендикап в тениса очевидно дават добри възможности за печалба в мачове, които поначало изглеждат лишени от интрига за любителите на прогнозите. Успехът при този вид предвиждания е примамлив, но в никакъв случай не идва даром. Трябва да имате добра представа кои са съперниците на корта, за да можете да прецените каква разлика да търсят в мача между тях.