5-те най-големи грешки при залози с хендикап

5-те най-големи грешки при залози с хендикап
Оценете тази статия

Залозите с хендикап дават прекрасни възможности за печалба, но овладяването на тънкостите при този вид прогнози е ключово за успеха. Всеки залагащ трябва да първо да е наясно какво точно представлява съответният вид хендикап, а освен това е наясно как да разпредели парите си, за да извлече максимален дивидент от предвиждането или пък да пропусне полза. Въпреки че за мнозина от вас, които имат високо ниво на бетин компетентност, следният въпрос би прозвучал дори обидно, сме длъжни да тръгнем именно от най-простото:

Какво представлява хендикапът?

Най-общо казано – в един двубой или състезание има изкуствено придадена стойност към един участник или отбор, за да се поизравнят, също така изкуствено, и шансовете им за успех. Т.е. почти задължително имаме фаворит и аутсайдер – към актива на по-слабия се добавят гол (голове) или точки, за да го добрижат до по-силния. По този начин се приближатват коефициентите, което пък прави играта по-атрактивна.

Ако, да речем, играят Ювентус – Бреша, то ставката за победа на домакините би била отблъскващо ниска – някъде в диапазона около 1.10-1.20. Ако обаче добавим към актива на гостите един виртуален гол и заложим за знак 1 при хендикап (-1), то коефициентът ще “порасне” поне около 1.50. А залог за знак 1 при тази ситуация ще бъде успешен при реална победа на Ювентус с два гола разлика. Т.е. ако хендикапът е (-2), вече трябва победа с 3 гола разлика, но пък и печалбата ще скочи – със сигурност над 2 лева за всеки заложен.

Същото може да се практикува и в баскетбола.

Има различни видове хендикап

Основните типове, които се предлагат от букмейкърите, са стандартният (наричан още европейски) и азиатският. При европейския хендикап имаме само цели стойности, които се добавят към единия или другия. При азиатския тип има някои специфични условия, на които сме обръщали внимание и преди. Най-общо казано, при хендикап от типа (-0.5) или (+1.5) важи това, което дадохме като пример и за стандартния хендикап. Когато обаче имаме цяло число като стойност, тогава нещата се променят. При хендикап (-1) за Ювентус и победа на „бианконерите” точно с един гол разлика залогът просто се връща. А има ли добавена стойност като +0.25 (-0.25) или +0.75 (-0.75), тогава залогът се разпределя между две съседни опции – 0 и +0.5 (или 0 и -0.5), +0.5 и 1 (или -0.5 и 1). Именно в тези тънкости се крият и някои от често допусканите грешки при играта с хендикап в онлайн бетинга.

1. Незнание какъв точно резултат върши работа

Именно в тази посока бяха предидущите разяснения. При европейския хендикап е относително по-лесно да се разбере какъв е резултатът, който да носи успех. Така например при (+2) за знак 2 в полза на Бреша сме наясно, че дори и Ювентус да спечели с два гола, бихме имали успех. Но ако си мислим, че резултат 2:0 или 3:1 за домакините ни устройва, значи не знаем какъв резултат ни върши работа. А при азиатски хендикап е по-сложно, особено когато трябва да се разделят залозите при линии като -0.25 или +0.75.

2. Изпускане момента за добър коефициент

Това се случва не само при този вид залози, но и в други ситуации. Виждате коефициент, който ви се струва твърде съблазнителен като възможност. Започвате да правите проучване по темата и се убеждавате, че има основание да изберете такава възможност. Но когато се върнете към съответния пазар, ставката вече е променена и не е толкова изгодна – изпуснат е точният момент да се оползотвори.

При хендикап залозите това може да се изрази в търсене на компенсация, а тук вече идва всъщност грешката. Намерили сте интересен пазар за голове под 2.5, но докато проучвате ситуацията, линията е свалена на 2.25, тъй като логиката на развитие на мача предполага такъв вариант. Опитвате се да наваксате този пропуск и именно тук рискувате да допуснете неправилен ход.

 3. Липса на правилна преценка за стойността на залога

Тук отново говорим преди всичко за азиатския хендикап. Тогава, когато залогът се разделя между два варианта (единият може само да спечели или да загуби, докато при другия има и вероятност просто да се върне сумата залогът), често има възможност да се разпределя сумата според предпочитанията на потребителя, а не в равни пропорции. И именно тази липса на правилна преценка води до незадоволителни резултати. Понякога твърде много натежава презастраховането към стойността на цялото число (-1, 0, +1). В други случаи пък бюджетът в посока на тази половинка, която или печели, или губи, пък е твърде непропорционално по-голям.

4. Надценяване на фаворита/Подценяване на аутсайдера

Връщаме се на примера с Ювентус – Бреша. Ако не сте доволни от коефициента за 1 при хендикап (-1), вероятно ще се опитате да вдигнете линията, за да повишите и коефициент. Може да е нещо от рода на (-2) или пък сходни алтернативи (-1.75, -2.25). Тук отново говорим за правилната преценка – при минус 2 чакате „бианконерите” да разгромят съперника с 3 гола разлика, в противен случай губите. Но не е изключено да надцените фаворита – при два гола разлика нищо чудно да реши да пести сили, защото няма как да бъде настигнат в резултата. Или пък подценявате аутсайдера, който макар и по-слаб, е решен да се бори докрай, защото е притиснат до стената.

5. Да заложиш повече (по-малко), отколкото трябва

Такава неточност сякаш звучи твърде генерално, т.е. такъв тип грешна преценка може да бъде допусната при практически всеки вид залог. В общи линии това се изразява в това да се поставят повече пари, отколкото е разумно, на рисков пазар. За такъв в посочения вече като пример мач Ювентус – Бреша можем да приемем знак 1 при хендикап (-1) като сигурен и да пласираме на тази опция по-висока сума, отколкото е разумно. Не е изключено мачът да си приключи само с един гол разлика в полза на домакина. Но пък има и вариант заради презастраховане да се изпусне шансът за по-съществена възвръщаемост.

При всички положения играта с хендикапи изисква събиране на повече предварителна информация, отколкото стандартните залози. Необходимо е да се направи правилната преценка, за да се намерят точните линии, които могат да бележат границата между успеха и провала.