Кои фактори влияят на броя отбелязани голове в мача?

Кои фактори влияят на броя отбелязани голове в мача?
Оценете тази статия

Колко гола ще бъдат отбелязани в един мач? Този въпрос е сред най-актуалните за любителите на футбола. И то не само от гледна точка на зрелището и вълненията, които носят попаденията. Прогнозите за броя на попаденията в двубоя са сред най-търсените опции от любителите на залозите, като съвременните онлайн платформи дават изключително богати възможности за избор. Преди да разгледаме факторите, които могат да повлияят на броя на отбелязаните голове, нека да видим какви видове залози, свързани с попаденията, можем да открием при различните букмейкъри.

  • Брой голове на принципа Под/Над. Стандартната граница е 2,5 гола. „Под“ позначава предвиждане на резултатност от два и по-малко гола, а „Над“ – от три и повече гола. Могат да се използват и други линии – 1,5 гола, 3,5 гола и т.н.
  • Точен брой голове. Този вид прогноза е доста по-трудна за постигане и затова при нея коефициентите са осезаемо по-високи.
  • Двата отбора да отбележат/да не отбележат гол.
  • Брой голове за единия отбор – отново може да се използва граница под/над или да се търси точен брой.
  • Време за отбелязване на гол (гол в началото, гол в края)
  • Четен или нечетен брой голове

Има и други възможности. Сега ще разгледаме факторите, които най-често влияят върху броя на отбелязаните попадения. Трябва да имаме предвид, че средната резултатност варира в различните първенства и сезони, а и може да се различава при лиги и турнири на елиминационен принцип. Границата от 2,5 гола не е случайна – в почти всички шампионати броят на попаденията, реализирани средно в рамките на един мач от 90 минути варира между 2 и 3.

Метеорологични условия

Един от ключовите фактори за резултатност в мача е времето. Дали ще бъде студено, дали ще вали и съответно това ще направи терена мокър, кален, хлъзгав, дали пък няма да бъде твърде горещо. Такива предпоставки винаги трябва да се взимат предвид, особено когато климатичните условия излизат извън рамките на обичайното за сезона.

При мразовито време или при лош терен имаме сериозни основания да се насочим към ниска резултатност. За самите футболисти усилията да владеят топката стават по-осезаеми, какво остава да организират успешни атаки. В студените сезони, особено в по-северни страни е нормално да се ориентираме към опция „Под 2,5 гола”.

Високите температури пък могат да ни насочат към други вероятности – горещините изтощават по-бързо силите, което се отразява на издръжливостта в края на двубоя. Прогноза за много топло време може да е ориентир да предвидим липса на голове в края на срещата.

Позиции в класирането

Когато един срещу друг застанат равностойни отбори, които се борят за сходни цели в шампионата, това може да бъде предпоставка за нискорезултатен двубой. Това е логична посока на предвиждането и при двубой между конкуренти за титлата, и между отбори, които са преки съперници в борбата за оцеляване. Когато се срещат директни противници, залогът става по-голям – който спечели, на практика взима 6 точки от този мач за сметка на опонента (3 плюс в актива и 3 пропуснати ползи за другия). А когато срещата е от такава важност, често сигурността излиза на преден план и рисковете са сведени до минимум, което пък води до по-малко положения и оттам – до по-малко голове.

При двубой между отбори с различни позиции вече не е толкова лесно да се даде еднозначен отговор. Ако фаворит за титлата приема аутсайдер, в тази среща със сигурност могат да се търсят повече голове. Линията може да се вдигне дори на 3,5 или 4,5 и пак ди има добри изгледи за успех. Ако обаче аутсайдерът е домакин, то опцията „Под 2,5” гола става по-вероятна в някои случаи.

Домакинският фактор

Повечето отбори са по-резултатни в нападение на свой терен и съответно допускат повече голове на чужд. Освен посочения пример с фаворити и аутсайдери можем да направим сравнение и в друга посока. Ако намерим отбор с голяма разлика в реализираните попадения у дома и навън и този тим приема съперник, който пък допуска много попадения на чужди стадиони, то това е ясна индикация за търсене на по-висока резултатност.

Има я и другата логика. Отбор А е трудно пробиваем вкъщи, а отбор Б изпитва сериозни затруднения да вкара, когато не играе пред собствена публика. Тогава пък е доста логично да се насочим към предвиждане в графата „Под 2,5” или да търсим „Двата отбора няма да отбележат гол”.

Индивидуалностите са ключови

При положение, че сред футболистите на терена имаме някой от най-добрите реализатори в съответния шампионат, това подсказва възможността за търсене на залог за висока резултатност. Дори и представянето на отборите да не кореспондира с такава вероятност, индивидуалният проблясък може да бъде решаващият фактор за голова фиеста.

Впрочем, почти всички голмайстори имат любими противници, както и такива, срещу които им е трудно да разгърнат реализаторския си талант. Маркъс Рашфърд от Манчестър Юнайтед, да речем, е отбелязал поне един гол в мрежата на Лестър в 4 поредни сезона. Това подсказва както шанс да го посочим сред голмайсторите („Да отбележи по всяко време”), така вероятност да видим по-резултатен мач.

Естествено, отсъствието на ключов футболист, който бележих често, винаги трябва да се взима предвид. От значение за прогнозата е и когато се очаква завръщането на изявен голмайстор след контузия или наказание.

Турнирните битки често са ниско резултатни

Това не е всеобхватна констатация, но все пак в двубоите на елиминационен принцип често се получава така, че не виждаме много голове. Когато всеки гол е важен за това кой ще продължи напред, то и нивото на предпазливост често е по-високо, отколкото в шампионатните двубои.

Но и това не е „заковано” правило. Ако бъде отбелязан ранен гол, резултатността може да се изстреля нависоко. А ако съперниците не са равностойни и фаворитът поведе сравнително бързо, шансът залог „Над 2,5 гола” да излезе успешен е доста обещаващ.

Графикът на двата отбора

Трябва да отчитаме и до каква степен са натоварени двата отбора. Ако единият участник в мача се намира в по-интензивна поредица, то е логично и да бъде по-изтощен и да няма физически сили да разгърне пълния си потенциал. При положение, че това е и отборът с по-уязвима защита, защо да не търсим повече попадения в неговата врата?

Често обаче го има и обратният ефект – този, който почива по-дълго, излиза от ритъм. А отборът с по-натоварения календар съумява да поддържа високо ниво, въпреки че играе по-често.

Значението на двубоя

Вече стана дума за залога в мача, когато се срещат отбори с еднакви цели, независимо дали говорим за титла, победа във финал, място в евротурнирите или битка за оцеляване. Ако даден двубой се явява от ключово значение и за двата тима, то е по-вероятно резултатността в него на база 90 минути (защото може да има и продължения при елиминации) да не е висока.

Този фактор има и друга страна. В края на сезоните в клубните първенства много отбори вече играят без голямо напрежение, тъй като са си осъществили целите (спечелване на титла, класиране в евротурнири, осигуряване на място в дивизията) или просто няма за какво да се борят. В такива мачове дефанзивната дисциплина може да не е на най-високото равнище, а противниците на терена да си позволят по-отворена игра. Ако прецените, че в мача се срещат именно такива опоненти, то съвсем спокойно можете да се насочите към висока резултатност – над 2,5 или дори над 3,5 гола.

Всеки от описаните по-горе фактори играе своята важна роля, но не са малко и изключенията. За да направим правилна преценка, често трябва да комбинираме различни предпоставки. Ако успеем да съобразим климатичните условия, домакинския фактор, отсъствието или наличието на важни футболисти, както и да добавим към микса важността на двубоя, това ни дава по-комплексен поглед върху това каква резултатност трябва да търсим. Но и не трябва да забравяме, че често развоят на един мач е въпрос на късмет.