Парлей и Тийзър залози

Парлей и Тийзър залози
5/5 - (1 vote)

Както и друг път сме казвал, парлей е другото име на така добре познаната и любима на мнозина права колонка. Всъщност, опитните играчи в България имат много по-дълъг опит с този тип игра (макар и основно в базовия й вариант), отколкото с предвиждания на сингли. Единичните бетове изобщо бяха изключени като опция в зората на спортните залози у нас. Това може да се обясни и с наследството на Тото 1 – игра с 13 мача още от годините на социализма, при която трябваше да се познаят 10 единични, два двойни и един троен залог. Сингъл като идея и възможност навлезе по-късно, а с експанзията на онлайн бетинга стана и по-предпочитан като вариант.

Но това не означава, че добрият стар парлей е отхвърлен и забравен. Напротив, този начин на предвиждане продължава да се търси, защото има едно основно предимство пред сингъла:

 • Когато се играе с две или повече селекции, той коефициентите се умножават един по друг и това генерира по-висока печалба.

Т.е. ако сме избрали да познаем знаците на 5 мача, дори и ставките да са около 1.30-1.60 (относително висока вероятност), акумулаторът генерира общо коефициент между 8.00 и 10.00. С един лев печелим 10 – чудесна възвръщаемост.

Но и същественият недостатък на правата колонка също е добре известен:

 • Една губеща селекция носи загуба на целия акумулатор.

Т.е. ако сме избрали да предвидим знаците на 5 мача, дори и да са на пръв поглед лесни за познаване, губим, ако имаме само една грешна прогноза. Това, че сме уцелили другите 4, не ни компенсира по никакъв начин.

Парлей залозите не трябва да се бъркат със системите. При тях отново имаме акумулиране на поне две селекции в една колонка, но е възможно да спечелим при една или повече неуспешни прогнози (в зависимост от общия брой на селекциите и вида на системата). При комбинирането се получават 3, 5, 6 или повече колонки. Там сумата за залог е по-висока, отколкото за един парлей.

При Парлей могат да се комбинират селекции от различни спортове и събития

Традиционната права колонка, както сме свикнали да я разбираме може да бъде насочена само към знаците за краен изход на мачове. Например:

 • Арсенал – Манчестър Сити – 2
 • Нюкасъл – Саутхемптън – 1
 • Бърнли – Уулвърхемптън – Х2
 • Астън Вила – Челси – 1Х

При онлайн залозите обаче в един парлей могат да се търсят и други вариаци като:

 • Арсенал – Манчестър Сити – Над 2,5 гола
 • Нюкасъл – Саутхемптън – Двата отбора да отбележат
 • Бърнли – Уулвърхемптън – Под 3,5 гола
 • Астън Вила – Челси – 1Х

Също така може да се включат селекции от различни първенства, но и от различни спортове:

 • Арсенал – Манчестър Сити – Двата отбора да отбележат
 • ПСЖ – Дижон – 1 при хендикап -2
 • Роджър Федеред – Александър Зверев – Победа за Федерер
 • Формула 1, Гран При на Барселона – Люис Хамилтън да стартира от поулпозишън

При всички дадени примери важи едно и също правило – една губеща селекция прави губеща цялата колонка. Трябва да познаем всички набелязани селекции, за да имаме печеливш парлей. Важно е да се отбележи също така, че се използват селекции от различни събития. При повечето компании например няма да можем да построим следната комбинация.

 • Арсенал – Манчетър Сити – 2
 • Арсенал – Манчестър Сити – Двата отбора да отбележат гол
 • Роджър Федерер – Александър Зверев – Победа за Федерер

Първите две селекции са от едно и също събитие. Можем да акумулираме коефициенти и по този начин, но в рамките само на това събитие под формата на бет билдър („Създай залог”).

Видове Парлей

 • Round Robin – това е възможно най-простото – колонка с две селекции
 • Троен – три селекции от различни събития
 • Четворен, петорен и т.н. – на теория могат да са безкраен брой събития. Практиката обаче показва, че букмейкърите налагат някои ограничения върху броя на селекциите, които могат да бъдат включени в един парлей.

Има някои по-специфични възможности като пойнт спред и тийзър. При първата се използват хендикапи, като на по-слабия отбор/участник се добавят голове/точки. Например:

 • ПСЖ – Дижон – 1 при хендикап -1
 • ЛА Лейкърс – Чикаго Булс – 1 при хендикап – 4,5

За да е успешна селекцията на ПСЖ – Дижон, домакините трябва да спечелят с поне 2 гола разлика. За да е успешна селекцията на баскетболния мач, ЛА Лейкърс трябва да спечелят с 5 и повече точки разлика.

При пойнт спред бетинга, като при него се търси изравняване на шансовете между фаворит и аутсайдер. Така например в двубоя ПСЖ – Дижон дори и при хендикап -1 коефициентът за 1 ще бъде значително по-нисък от този за 2 с хендикап +1 (добавяне на „изкуствен” гол за Дижон). Ако се добавят два или три гола на сметката на аутсайдера, то вече коефициентите за 1 и 2 ще бъдат вече равни или много близки като стойност.

Какво е тийзър?

Тийзърът е разновидност на пойнт спред бетинга, като се състои от поне 2 селекции, които се отнасят само за общ брой голове/точки в даден мач. При тях възвръщаемостта е по-ниска, отколкото при стандартната права колонка, но пък и шансовете за успех се увеличават.

В горния пример това означава например да добавим хендикап +3 за аутсайдера Дижон, което означава, че можем да спечелим, дори ако ПСЖ победи с два разлика. По същия начин пък добавените точки на сметката на Чикаго може да са не 4,5, а 12,5 – залагаме на Булс и дори и Лейкърс да победи, стига да е с не повече от 12 точки, залогът се оказва печеливш.

При тийзъра печалбата очевидна е по-малка, отколкото при стандартна права колонка. Ако при първия вариант 3 акумулирани селекции например обещават да ни върнат 8 лева за всеки заложен лев, то при тийзър бетинга всеки заложен лев носи още само един спечелен. Но пък имаме възможност да настроим селекциите така, че да рискът да се обезпечи максимално, доколкото това е възможно при онлайн хазарта, без ставките да падат до нива, при които вече не си заслужава да се инвестира.

Този тип игра може да се стори скучна за някои залагащи, които биха сметнали, че има прекалено презастраховане. Със сигурност тийзър не е за тези, които търсят висока възвръщаемост с един множествен залог. Но пък защо да не се използва като дългосрочна стратегия, която да поддържа банката? Възможно е, но трябва да имаме и познания за спортовете, отборите и участниците, на които залагаме, за да знаем как манипулираме разликата в наша полза.