Back and Lay залози в Спортната Борса

Back and Lay залози в Спортната Борса
Оценете тази статия

Тези понятия са сред по-малко познатите на залагащите в България. Причината за това е, че те се срещат предимно в спортните борси, а не в платформите с фиксирани коефициенти, които изцяло доминират пазара у нас в последната година. Какво представлява спортната борса вече сме обяснявали, а сега да разясним какво означават въпросните Back & Lay залози.

Преводът на термините ни дава добра основа, за да разберем същността им. Едно от многото възможни значение на back освен „назад” или „гръб” да речем е и „подкрепям”, когато думата се използва в глаголна форма. Lay също може да се преведе по различни начини в зависимост от контекста, но като глаголна форма основното значение е „полагам”, „поставям”. И всъщност това е първото действие, което се извършва във всеки бетинг ексчейндж – даден участник полага, открива съответния пазар, а други участници съответно подкрепят неговото предложение или пък залагат срещу него. Може би като причинно-следствена връзка има логика да се казва Lay & Back, но в широка употреба е навлязъл другият вариант. Подкрепям и полагам – ще използваме вместо това „За” и „Против”. Не е директен превод, но по-добре обяснява същността на залозите.

Как да разпознаем двата вида залог?

Вероятно най-известната спортна борса в света е тази на Betfair, като за съжаление към началото на януари 2024 г. българските потребители все още не могат да я използват заради проблеми с лиценза на букмейкъра. Достъп до сайта обаче има и в него можем лесно да видим примери за Back & Lay залози.

Ето един нагледен пример. Когато влезем спортната борса на Betfair, ни се предоставят следните възможности. Виждате как при изредените отдолу двубои от испанската Ла Лига за всеки възможен изход имаме два варианта – в син цвят са отбелязани коефициентите за тези, които подкрепят съответния знак (Back), а в розово – коефициентът за тези, които играят против такъв изход (Lay). В други онлайн платформи, които предлагат betting exchange като 1XBet, Matchbook, Smarkets нюансите може и да са други, но принципът е същият – залозите „За” и „Против” са дадени в различни цветове, за да могат достатъчно ясно да се разграничат.

Как се поставя Back залог?

Няма нищо сложно и всъщност до голяма степен напомня стандартна спортна прогноза. В горния пример решаваме, че Реал Мадрид ще победи Барселона и избираме синия цвят за знак 1. В случая коефициентът е 2.36 – осезаемо по-висок от ставката при фиксираните прогнози, където в навечерието на голямото дерби варираше между 2.10 и 2.20. Това е и една от причините Back & Lay залозите да бъдат предпочитани от много потребители. Избираме синята единица и поставяме съответната сума – да кажем 5 евро. Това обаче не означава, че залогът е моментално приет. Той трябва да бъде посрещнат, т.е. да има достатъчно заложен капитал на обратния вариант.

Ние залагаме 5 евро, че Реал Мадрид ще спечели, а отсреща са необходими други 5 евро, които се поставят с прогнозата, че Реал Мадрид няма да спечели Ел Класико. Селекцията ни се появява във фиша вдясно, а когато бъде посрещната, ще бъде получено потвърждение. Обикновено при толкова популярни събития като испанското дерби който и да е бет се потвърждава бързо, но при по-малко търсени първенства и състезания е възможно да се наложи да почакаме, докато се появи участник, който да посрещне нашата прогноза.

Как се поставя Lay залог?

Тук може би е малко по-сложно, но не чак толкова трудно за обяснение. Най-общо казано при Lay залог поставяме прогноза „Против” конкретен изход на дадено събитие. Ако използваме отново примера с Реал Мадрид – Барселона, маркирайки розовия цвят под знак 1 означава, че го изключваме като възможен изход от дербито. А това означава, че равенство или победа за гостите ни носи успех. Това предвиждане много напомня на двойния шанс при стандартните залози, но има предимството на значително по-високия коефициент.

Принципът на поставяне на Lay залог е същият като при Back залога – поставяме дадена сума и очакваме тя да бъде посрещната с противоположна прогноза. Отделяме 5 евро, за да прогнозираме, че Реал Мадрид няма да спечели и очакваме друг участник, който залага на знак 1. Когато това се случи, залогът е потвърден. Отново селекцията ни се появява във фиша вдясно и очаква потвърждение. Понякога се случва почти незабавно, понякога обаче изисква повече време.

Когато разгледаме по-подробно спортната борса на Betfair, можем да забележим, че поставяйки курсора върху дадена опция, без да кликваме, виждаме и други данни. В примера отдолу имаме 11/8 за знак 1 на Реал Мадрид – Барселона. Това означава, че 11 участника са подкрепили залога, а 8 са играли „Против”. В мнозинството от случаите Lay залозите са по-малко на брой, за да могат да бъдат посрещнати всички Back залози. Това е така, защото парите на пазара се генерират изцяло от участниците. Печалбата не се взима от букмейкъра, а от другите потребители, чиито прогнози са нуеспешни. За компании като Betfair или 1XBet остава единствено комисионната за това, че са предоставили платформа за игра.

Така че тези, които избират Lay залозите, всъщност играят ролята и на букмейкър. Някой от тези, които залагат „Против”, всъщност поставят началния коефициент, който също се променя според участниците на спортната борса. Естествено, можем просто да изберем вече възможните опции

При спортните борси виждаме и общо колко пари са заложени на дадено събитие (мач, турнир, състезание). Дадени са както общо посрещнатите прогнози, така и залозите „За” и „Против” отделни пазари. Популярността на конкретно събитие може да ни подскаже и колко бързо ще бъде посрещнат нашия залог – колкото повече пари и участници има, толкова по-вероятно е бързо да намерим опонент.

За кои спортове се предлагат Back and Lay залози?

Основният фокус, както и при стандартните прогнози, е футболът. Освен това в спортната борса на Betfair например откриваме още и възможности да прогнозираме „За” и „Против” за следните спортове:

 • Баскетбол
 • Волейбол
 • Голф
 • Снукър
 • Тенис
 • Ръгби (Ръгби лига, Ръгби Съюз)
 • Американски футбол
 • Бокс
 • ММА
 • Конни надбягвания
 • Гонки с кучета
 • Хокей на лед
 • Моторни спортове

Принципът на действие е същият. Едни участници подкрепят конкретна прогноза, а други залагат против нея. Начинът, по който функционират Back and Lay залозите, не е труден за разбиране.

Единственото неудобство за момента за българските играчи е в това, че няма букмейкър с валиден лиценз за страната, който да предлага тази възможност. Възможно е скоро Betfair отново да се получи разрешително да оперира на територията на страната, с което пък се очаква да се отвори и бетинг ексчейднж платформата. Играта с Back and Lay залози дава възможност за по-високи коефициенти на участниците, което я прави и по-привлекателна от стандартните фиксирани прогнози.