Система на Лабушер

Система на Лабушер
Оценете тази статия

Подобно на много други стратегии в спортните залози, и тази води началото си от хазартните игри и по-точно – от рулетката. Системата на Лабушер наподобява в някои отношения известната система Мартингейл и едно от алтернативните й названия може да се преведе като „Мартингейл с разделяне”. По-близо до смисъла на самата стратегия могат да се използват наименования като система „Отписване” или „Анулиране”.

Иначе самата система носи името на британския благородник Хенри Лабушер. Освен политик и писател, той е бил и запален почитател на рулетката, като е разработил математически модел, който да носи търсената възвръщаемост. Подобно споменатата вече Мартингейл тук също се разчита на коефициенти над 2.00 и отново е измислен алгоритъм за компенсиране на предходни загуби, но това не става с една голяма печалба, а с две или няколко по-малки.

И тук имаме редица от числа

За да използваме каквато и да е стратегия, трябва да си записваме и да смятаме. При системата на Лабушер се работи с редици от числа, както и при други концепции. А тези числа обозначават печалбата, която залагащият си поставя като цел да вземе като краен резултат. Редицата трябва да съдържа минимум 3 числа, като е по-просто да се работи с едноцифренни стойности. Не е задължително числата да са поредни, нито пък има ограчение да се повтарят. Редицата може да изглежда по следните начини:

 • 3, 5, 7, 9
 • 1, 4, 3, 6, 2
 • 7, 4, 7, 3, 6, 5

Колкото е по-дълга редицата, толкова по-голям е броят на минималните залози, необходими за постигане на целта. А как се работи с тези числа? Залогът винаги е сбор от първото и последното число в редицата. Ако сме останали само с едно число, то залагаме неговата стойност. Ако загубим, добавяме сбора на първото и последното число в края на редицата. Ако спечелим, изтриваме първото и последното число от тази линия. Изпълнили сме целта си, когато зачеркнем всички числа от редицата. Именно заради системата на Лабушер се нарича и система на отписване, макар че подобно задраскване имаме и при други концепции.

Важно е да се има предвид още веднъж, че за успеваемостта на системата е необходимо да се използват коефициенти, не по-ниски от 2.00. При повечето стратегии, възникнали на базата на играта на рулетка, е така. Лабушер е измислил концепцията си заради играта на Четни/Нечетни или Червено/Черно, при които шансовете за успех и неуспех на практика са равни. При такива вероятности ставките варират около 2.00, а с това изискване системата още веднъж наподобява Мартингейл.

В следващите редове ще демонстрираме нагледно как работи стратегията. За удобство приемаме посочените числа да бъдат еквивалент на левове.

Пример 1:

От редиците, които показахме по-горе, избираме първата:

3, 5, 7, 9

Сборът от тези числа е 24, тоест 24лв. е печалбата, която търсим. Това е нашата цел при тази редица, която ще бъде изпълнена, когато зачеркнем всичи числа.

 • Първи залог: 3+9=12. Печеливш – получаваме 24лв. (минимум, ако играем с коефициенти от 2.00, както поставихме условие по-рано). След като вече имаме печалба от 12лв. изтриваме 3 и 9 от редицата. Остават 5, 7.
 • Втори залог: 5+7=12. Губещ. Загуба от 12лв., която изтрива предишната печалба. Като баланс сме на 0. Добавяме числото 12 към редицата, която придобива следния вид – 5, 7, 12.
 • Трети залог: 5+12=17. Печеливш – получаваме поне 34лв. Печалбата е 17лв. В редицата остава само числото 7.
 • Четвърти залог: 7лв. Печеливш – получаваме 14лв. Печалбата е 7лв., добавяме ги към 17-те лева от предишния успешен залог – това прави 24лв. Целта е изпълнена.

Пример 2:

За да докажем, че системата няма нужда от поредни числа, за да работи, ще използваме друга от посочените по-горе линии:

1, 4, 3, 6, 2

Сборът от числата е 16, което значи, че това ще е печалбата, която търсим при тази поредица. 

 • Първи залог: 1+2=3. Губещ. Добавяме числото 3 в края на редицата. Така тя придобива следния вид – 1, 4, 3, 6, 2, 3. Това, че числото 3 вече се повтаря, не бива да ви притеснява.
 • Втори залог: 1+3=4. Печеливш – получаваме 8лв. Печалбата е 4лв. – от нея изваждаме 3-те лева, загубени при първия залог – оставаме с 1лв. плюс. едицата вече изглежда така – 4, 3, 6, 2.
 • Трети залог: 4+2=6. Губещ. Загубата от 6лв. елиминира предишната печалба и дори вече сме на минус 5 единици. Добавяме 6 към края на редицата – 4, 3, 6, 2, 6.
 • Четвърти залог: 4+6=10. Печеливш – получаваме 20лв. Печалбата е 10лв. Изваждаме предишната загуба (5лв.) и дотук сме на плюс с 5лв. Редицата вече е 3, 6, 2.
 • Пети залог: 3+2=5. Губещ. От 5лв. печалба до момента изваждаме 5 от тази загуба – оставаме точно на 0. Редицата вече е 3, 6, 2, 5.
 • Шести залог: 3+5=8. Печеливш – получаваме 16лв. Печалбата е 8лв. – както при този залог, така и в общия баланс. В редицата остават само числата 6 и 2. 
 • Седми залог: 6+2=8. Печеливш – получаваме 16лв. Печалбата е 8лв., добавяме ги към предишните 8 и стават 16лв. Задачата е изпълнена, а всички числа от редицата вече са зачеркнати.

Очевидният плюс при тази система е, че винаги когато зачеркнем всички числа от редицата, сме постигнали набелязаната цел. Но както и при други стратегии, основният риск тук идва от продължителна неуспешна серия, която може да удължи осезаемо редицата, а с това да ни вкара в губещата спирала.

Пример 3:

Да вземе възможно най-простата поредица:

1, 2, 3

Сборът е 6, което е и печалбата, която търсим.

 • Първи залог: 1+3=4. Губещ. Стартираме с минус 4. Добавяме 4 в края на редицата, която вече изглежда така – 1, 2, 3, 4.
 • Втори залог: 1+4=5. Губещ. Сумарната низагуба до момента е 9лв. Добавяме и 5 в края на редицата – 1, 2, 3, 4, 5.
 • Трети залог: 1+5=6. Печеливш – получаваме 12лв. Печалбата е 6лв., но балансът ни продължава да е отрицателен – 3. Редицата вече е 2, 3, 4, 5.
 • Четвърти залог:2+5=7. Губещ. Минусът вече е 10. Добавяме 7 в края на редицата – 2, 3, 4, 5, 7.
 • Пети залог: 2+7=9. Губещ. Отрицателният баланс набъба до -19. Добавяме 9 – редицата вече е 2, 3, 4, 5, 7, 9.
 • Шести залог: 2+9=11. Губещ. Вече сме на минус 30. Редицата също се удължава – 2, 3, 4, 5, 7, 9, 11.
 • Седми залог: 2+11=13. Печеливш – получаваме 26лв. Печалбата от 13лв. намалява отрицателния баланс на -17. Зачеркваме първото и последното число – 3, 4, 5, 7, 9.
 • Осми залог: 3+9=12. Губещ. Връщаме почти на положението след загъбата от залог №6 – минус 29. Редицата става 3, 4, 5, 7, 9, 12. 
 • Девети залог: 3+12=15. Губещ. Минусът вече набъбва до 44. Добавме и 15 най-отзад – 3, 4, 5, 7, 9, 12, 15.
 • Десети залог: 3+15=18. Губещ. Отрицателният баланс нараства на -62. Редицата вече става доста дълга – 3, 4, 5, 7, 9, 12, 15, 18

Направили сме вече 10 залога и не само не сме близо до целта, но сме загубили 62лв. При тази ситуация, ако запишем 4 поредни успешни прогнози, ще успеем да постигнем това, което сме набелязали като цел. Но да направим 14 предвиждания за крайна чиста печалба от 6лв.? А в същото време съществува риск да правим и грешни прогнози, което добавя и нови числа към редицата.

Предимства и недостатъци в сравнение с Мартингейл

Системата на Лабушер не нараства в геометрична прогресия, както е при Мартингейл. При втората след всяка загуба залогът се удвоява. Така след 5 или 6 неуспешни предвиждания загубата вече нараства много сериозно – дори да стартираме с 1 лев, при 6 неуспеха вече сме на минус от 63 лв. При стратегият на Лабушер след загуба също се залага по-голяма сума от предходната, но не и по-двойно по-висока. Това е по-малко стресиращо като натрупване в отрицателния баланс.

Да, но при Мартингейл още първата печалба елиминира всички загуби до момента. При Лабушер е по-сложно – при най-проста редица от три числа загуба в първия залог се компенсира от следващата печалба, но при по-продължителна серия нещата стават по-сложни.

За какви пазари е подходяща системата на Лабушер?

Тъй като се изисква коефициент от поне 2.00, в много случаи работа вършат залози като Двата отбора да отбележат/Двата отбора да не отбележат гол или пък Под/Над 2,5 гола. При тези варианти за един мач (или полувреме) винаги единият (а понякога и двата) се предлагат при ставка под 2.00. Равният резултат от друга страна изключително рядко пад по 2.50, така че играта на хиксове със стратегията на Лабушер също може да се окаже успешна. Но и тук продължителните неуспешни серии могат да ни донесат сериозни негативи.