Спортните Борси – Какво представляват и как се печели от тях

Спортните Борси – Какво представляват и как се печели от тях
Оценете тази статия

Светът на онлайн залозите предлага широк спектър от възможности, като сред по-малко известните на българския потребител опции са т.нар. спортни борси. Разликата от стандартните прогнози се крие в това, че участникът на практика играе срещу други потребители, които са се включили в борсата, а не срещу самия букмейкър. Потенциалната печалба идва не от бюджета на компанията, а директно от неуспешните залози на други участници в съответния exchange, както се нарича този вид игра на английски.

Как действа спортната борса?

Когато отворим уебсайта на букмейкър, който предлага тази услуга (betfair или 1Xbet, по-долу ще дадем и други примери), ще открием, че в борсата са изведени предстоящите мачове, като в основния списък присъстват по два коефициента за всеки пазар – имаме по две ставки за знаците 1, Х и 2. Маркиране на първото число за даден знак означава, че предвиждането ви е ЗА този изход, а маркиране на второто число – ПРОТИВ съответния знак.

Ето как изглеждат възможностите за залог в една от спортните борси:

Ако при тези мачове се спрете на първата (синята) възможност за залог на 1 в мача Милан – Торино, значи играете за победа на домакина. Ако обаче изберете втората (розовата) опция на знак 1, това означава, че всъщност отхвърляте този изход, т.е. играете против домакина, а печеливши за вас ще бъдат равенство или победа за госта.

Спортните борси не се ограничават само с крайния изход на двубоите. И при ексчейндж можете да търсите пазари за Двата отбора да отбележат гол, за резултатност Под/Над определена граница (най-често 2,5 гола), аз първо полувреме и дори за точен резултат след края на редовното време.

Има обаче нещо много важно. За разлика от стандарнтия залог, когато определите избрана от вас сума и я поставите на съответния пазар, тук парите ви не се приемат веднага. За да може да стане активна прогнозата ви, тя трябва да бъде посрещната от противоположна прогноза. На спортната борса предвиждането се валидира, когато има противоположно на него предвиждане. Т.е. когато дадете прогноза ЗА и няма достатъчно участници, които да играят против, залогът остава висящ и непотвърден, докато не се намерят достатъчно противници на вашата игра. Рядко се случва прогноза да не бъде активирана изобщо, но понякога и това се случва, ако е направена в кратък срок преди началото на съответното събитие – най-често футболен мач, но не само.

За да сте сигурни, че залогът ви е приет, трябва да е отбелязано, че е посрещнат (matched). Когато направите своето предвиждане и изберете сумата за игра, обикновено се изписва и чистата печалба, която ще получите. При успешна прогноза ви се връща и заложената сума, разбира се.

Коефициентите са по-високи

Тъй като не залагате срещу букмейкъра, който е изчислил своите печалби при формирането на коефициентите, а срещу други потребители, то и потенциалната печалба е по-голяма. В спортната борса ставките са по-високи в сравнение със стандартните залози именно поради тази причина. Букмейкърът също има своето участие, но единствено като начислява комисионна на участниците (обикновено в размер на 1-2%). Извън този процент компаниите оставят потребителите да играят едни срещу други, като някои мачове и селекции се оказват особено популярни и събират сериозен джакпот. Той се разпределя между участниците с изключение на посочената комисионна. На това се дължат и по-високите коефициенти, тъй като за участниците остава по-голям дял от „пая”.

Залози ЗА

Избраната от вас селекция трябва да е успешна, за да ви донесе печалба. При този вид игра може да се избере както победа за един от двата отбора, така и равенство. Възможно е да се спрете и на други пазари в рамките на един мач. След като бъде въведена сумата на залога, срещу него се показва и потенциалата печалба, а в противоположните маркети пък се отчитат възможните загуби.

Не е трудно да се забележи, че тук коефициентите за по-сигурните на пръв поглед срещи са и по-високи. Това се дължи на факта, че букмейкърът не участва в изчисляването, а само дава поле за игра на залагащите. Ставките могат да варират в различни периоди от времето зависимост от броя на включилите се в полза или против съответната селекция и пазар.

Залози Против

Да отхвърлиш даден вариант често изглежда по-лесно, отколкото да го отгатнеш. Невинаги обаче е така. Залогът Против (или Срещу) напомня до известна степен на двойния шанс, при който също се спираме на 2 от 3 възможни изхода на мач. Тук обаче коефициентите за отхвърляне на конкретен изход от двубоя могат да бъдат осезаемо по-високи.

За да се играе Против на спортна борса, трябва да има и доста добър разчет на средствата. Така например не е трудно да се предвиди на пръв поглед, че отборът, смятан за аутсайдер, ще загуби, но за да реализирате печалба, трябва пък да заложите по-висока сума. Това се изисква, тъй като от вашия залог се покриват евентуалните печалби на другите участници. С подобен залог вие влизате своеобразно в ролята на букмейкъра.

Кои букмейкъри предлагат Спортни борси

Такъв вид залагания не се срещат навсякъде. При българските компании за момента опцията за ексчейндж все още не е въведена, което не означава, че е изключено да се случи скоро. Но спортни борси отсъстват и при някои от водещите платформи за онлайн залози в световен мащаб. Сред най-популярните букмейкъри, които предлагат този тип игра са:

  • Betfair
  • 1xBet
  • Smarkets
  • Betdaq
  • Matchbook

Някои от изброените са трудно достъпни на територията на България, докато при други сайтовете се отварят без проблем или поне има варианти за огледални линкове. 

Заключение

Въпреки че идеята участниците да играят едни срещу други вероятно е стара колкото концепцията изобщо да се залагат пари на състезания или двубои, спортните борси като цяло са слабо позната територия за повечето потребители. А при включване в ексчейндж възможностите са по-големи и по-интересни, включително при някои букмейкъри играч сам да определя коефициент за дадено събитие и да очаква насрещен залог. Коефициентите тук са по-високи в сравнение със стандартните опции за бетинг и могат да донесат и по-големи печалби.

При всички положения обаче трябва изберете внимателно мача, на който да заложите, както и варианта за игра – За или Против. Както и при стандартните залози, и тук определянето на бюджета и стриктното придържане към дисциплина в играта са базата за успеха.