Парадокс на Монти Хол

Парадокс на Монти Хол
Оценете тази статия

Предстои да разгледаме една недотам обоснована, но пък интересна стратегия, намираща приложение при спортните залагания. Парадоксът на Монти Хол е система на вероятностите, която се базира на правилно отгатване на събития с три възможни изхода. Основната цел е шансът на играча да се увеличи на 66.67%, вместо стандартното 33.33%. Дали това е практически възможно, прочетете в статията.

Какъв е парадоксът

Представете си, че пред Вас има три обърнати чаши – в едната се крие монета, а другите две са празни. Вашата задача е да отгатнете къде е монетата. В действителност шансовете това да се случи се равняват на стандартните 33.33%, или казано по-опростено – на 1/3 от вероятните изходи.

Приемаме, че сте избрали чаша №1 (б.а. – както участниците в “Сделка или не” избират кутия) и разчитате на нея. Организаторът на играта е длъжен, най-напред, да обърне някоя от другите две чаши – да речем – №3. Тя обаче е празна, тоест монетата се крие или в №1, или в №2. И тук изниква парадоксът на Монти Хол, който събуди негодувание сред професори и математици.

Ако останете с чаша №1 – шансовете ви за успех остават 33.33%, както беше в началото, но ако смените Вашата чаша, тоест изберете №2, то вероятността за печеливш развой се покачва на 66.66%. Причината за този “трик”, според създателя на стратегията, се уповава на факта, че сумарните шансове на №2 и №3 са точно толкова. Но след обръщането на третата чаша, автоматично №2 придобива общата вероятност на двете.

Какво цели да ни покаже Парадоксът на Монти Хол

Доколко е основателна стратегията, няма как да гадаем, но тя показва на хазартната общност един изключително ценен фактор – разумът. Повечето от залагащите са суеверни, следват ритуали преди поставяне на залозите и разчитат на интуицията си, което е крайно неуместно и граничещо с глупост.

За да постигнем положителна успеваемост и да натрупаме значителен профит, трябва да поставим математическите шансове на пиедестала. Необходимо е акуратно избиране на залога и изчисляване на реалната вероятност за печелившата му развръзка. Едва когато шансовете се съпоставят с предложения коефициент и се окаже, че са в полза на залагащия, трябва да се прибегне до действие.

Вижте още експертното ревю на Betfair.

Критика и опровержения

Основната причина за възгласа на критици и математици е продиктуван от факта, че събития с идентични шансове получават различен процент вероятност. Когато едната чаша е обърната, то автоматично останалите две получават по 50% шанс за изпълнение. Парадоксът на Монти Хол обаче се уповава на първоначалния избор на играча, тоест преди да се обърне една от непечелившите чаши.

Зад Океана се появяват аргументирани анализи, оспорващи подхода, а играчите в ТВ игри като “Сделка или не” тотално пренебрегват Монти Хол и неговата позиция. Дори научни изследвания показват, че едва 13% от хората са склонни да сменят избора си, което е показателно за силата на първоначалната интуиция.

Дали ще се доверите на първичния инстинкт или ще предпочетете разумните действия, замислете се над този въпрос, преди да пристъпите към участие в онлайн залози.