Какво е влиянието на първия гол в мача

Какво е влиянието на първия гол в мача
Оценете тази статия

Отговорът на въпроса в заглавието едва ли ще затрудни някого – в мнозинството от случаите отборът, който поведе, печели мача. За разлика от други колективни спортове като баскетбол, волейбол, ръгби, хандбал, в които броят на точките или головете достига двуцифрени стойности (а в баскетбола – и трицифрени), на зеления терен виждаме средно между два и три гола на мач. Това е достатъчно да обясни колко е важен първият гол мача.

Естествено, няма да се задоволим с голословни констатации, а ще ги подкрепим със статистически данни. Срещу числата никой не може да спори.

Испания, Ла Лига, 2018-19

Следващата статистическа извадка, която ще използваме, за да докажем колко е голямо значението на първия отбелязан гол мача, се спира на сезон 2018-19 в испанската Примера дивисион. В този шампионат бяха регистрирани 27 нулеви равенства – изваждаме ги от сметката и остават 353 мача, в които имаме поне един отбелязан гол.

230 от тези срещи са спечелени от отбора, реализирал първото попадение в срещата, независимо кога се е случило това в рамките на 90-те минути. Това означава, че през миналия сезон в Ла Лига в близо 2/3 от случаите (65%) до трите точки стига отборът, съумял да открие резултата. В 24 от 38-те кръга повече от половината от 10-те мача в рамките на един етап са завършили с победи на тимовете, които са отбелязали първи. В два кръга имаме пример за абсолютна 100-процентова успеваемост в това отношение – в 26-ия и 36-ия статистиката регистрира 10 от 10. Всеки, който е повел в тези етапи от Примера дивисион, е стигнал до 3-те точки.

За другите варианти – равенство или пълен обрат, остават 35 на сто от срещите, в които поне един път топката е пратена в мрежата. Головите ремита през сезон 2018-19 в елита на Испания са 83 – или малко над 23,5% от случаите. В нито един от 38-те кръга хиксовете не надхвърлят като брой победите, записани от отбори, реализирали първи гол. Имаме само 3 кръга, в които броят на головите равенства е равен на мачовете, спечелени от тима, открил резултата.

Още по-малък е делът на толкова обичаните от любителите на залозите “обръщалки” – числата в следващите изречения дават нагледно обяснение защо коефициентите са толкова високи. Едва 40 двубоя от Примера дивисион 18-19 са завършили с успех на отбора, допуснал първия гол в мача в своята мрежа. Това прави малко повече от един пълен обрат средно на кръг, а в процентово отношение “палачинките” съставят малко над 11% от двубоите, в които са отбелязани голове. В 14 кръга от предишния сезон в Испания няма регистриран нито един мач, загубен от тима, открил резултата. Единственото изключение от правилото е 12-ият кръг, в който 4 тима са съумели да осъществят обрат, след като са получили първия гол, докато победителите, повели в своята среща, са 3.

Вземете 222 лв бонус от Bwin.

Англия, Висша лига, 2010-17

Един сезон все пак би могъл да не дава най-обективната и вярна в средностатистически план информация. Нека тогава да хвърлим поглед върху по-голям период от време. Спираме се на интервала 2010-17 в Англия – това цели седем шампионата във Висшата лига.

И там намираме още по-сериозно потвърждение на тезата, че който бележи пръв, печели мача. В тези 7 кампании, които обхващат повече от 2500 мача, получаваме още по-отчетливи данни в полза на важността на първия гол. В 69% от случаите, в които един отбор открие резултата, същият печели срещата. Головите равенства са 19 на сто – по-малко, отколкото в посочения сезон в Испания, а срещите с победител този тим, допуснал първото попадение, заемат почти същия дял като в в Ла Лига 2018-19 – 12% (дори е леко по-висок).

Статистиката варира в зависимост от това дали говорим за отбор от Топ 4, за тим от средата на таблицата или за изпадащ. При отборите от най-горната 1/5 в класирането победите при първи гол в тяхна полза стават факт в 4/5 от случаите. И съответно когато поведат, клубовете от първата четворка губят само в един от 16 подобни срещи (6,1%).

Когато обаче започнем да „слизаме” надолу в таблицата, процентът на победите за отбора, открил резултата, намалява, докато загубите се увеличават. И когато стигнем до зоната на изпадащите, отборите в нея са спечелили малко над 50% от срещите, в които са повели. Двубоите, в които опашкар е отбелязал първи, а след това е записал поражение, съставят 1/5 от случаите.

Естествено, домакинският фактор влияе неизбежно и при това уравнение. Отново се насочваме към Висшата лига, този път в малко по-тесен отрязък от време – 3 сезона (2014-17). В тези над 1000 двубоя виждаме разлика в данните в зависимост от това дали домакинът или гостът е открил. Отборите, които играят на свой терен, печелят в почти 80% от случаите, като говорим общо за всички, без да ги делим на фаворити, средняци и опашкари. Когато гостуващият тим поведе, тогава вероятността да спечели срещата на база на тази статистика е малко над 60%, а шансът да допусне пълен обрат и да загуби – почти един на всеки пет мача. Допусне ли домакинът първи гол, по-често се стига до равенство, отколкото при развитие на двубоя с първи гол на тима, играещ пред своя публика.

Тези данни онагледяват достатъчно ясно защо „обръщалките” са така търсени от играчите – защото се случват рядко, а отплатата при успех върви винаги с висок коефициент. За посочения период е открита все пак интересна зависимост за любителите на залозите на живо – малко по-уязвими се оказват отборите, които заемат между 5-то и 8-мо място, когато поведат в резултата.

България, Първа лига, 2018-19

Както казахме, срещу числата трудно се спори, а статистиката развенчава доста митове. „Разбирачите” на българските футболни потайности намигват и казват, че в нашето първенство се въртят най-много „палачинки”. Но данните показват друго. Ще вземем по-сбита извадка – като тази в Испания се спираме на сезон 2018-19 в Първа лига.

Излиза, че в първия ешелон на България отборите, които печелят, след като повели в резултата, са дори повече. За целия шампионат (редовен сезон + втора фаза в първа шестица или втора осмица, без плейофите на елиминации) са регистрирани 219 срещи с поне един отбелязан гол. 166 от тези мачове завършват с победа на отбора, открил резултата (75%), 34 са завършили наравно (15%), а едва 19 – или под 10%, са минали през пълен обрат от първото попадение до крайния резултат.

Ако разбием първенството на фази, няма да получим кой знае колко различна картина. В редовния сезон победите на отбелязалия първи в мача са 131 от 172 срещи (77%), а до допусналият първо попадение е достигнал до успех в 17 случая (отново малко под 10 на сто). Втората осмица не създава прецедент – напротив, там имаме само един обрат от 22 мача, в които са отбелязани голове. Това са по-малко от 5% – същото е съотношението на обратите в първата шестица (само 1 от 25 мача, които не са завършили 0:0).

Така че поне по отношение на този вид статистика българското първенство не се отличава от водещите лиги в света. Бихме казали дори, че в Първа лига забелязваме дори по-висока успеваемост на отбора, съумял да поведе в резултата.

Заключение

Изложените три примера, макар и онагледени с точна статистика, не описват всички възможни варианти. Но като цяло се потвърждава една очаквана закономерност по отношение важността на първия гол в мача. Отборът, който поведе, обикновено печели. Тази логика е добре да се има предвид при залози на живо. Да, именно пълните обрати предоставят някои от най-богатите възможности за печалба, но това е така точно защото се случват рядко. Търсенето на успех за отбор, който е допуснал първи гол, все пак може да е оправдана стратегия, когато говорим за фаворит или отбор от най-горната част на таблицата. И съответно, има логика да се заложи против опашкар, който е успял да поведе в резултата. Но и при двете ситуации, макар да показват по-висок процент на вероятност, отново говорим по-скоро за изключение от правилото.