Залози на Голф

Залози на Голф
Оценете тази статия

Около произходът на голфа като спорт има много дебати и неясноти. Все пак, приема се, че модерната версия на играта се е зародила в Шотландия през Средните векове. Оттам голфът се разпространява в Англия и в повечето от английските колонии. Днес голфът е най-популярен в Обединеното кралство, Ирландия, САЩ, Южна Африка. Много други страни обаче имат ежегодни турнири по голф с високи критерии за участие на професионалните играчи и с големи наградни фондове. Голф керванът от професионалисти и техните антуражи се мести почти всяка седмица в нова локация, държава и континент.

Същината на този спорт

Съществуват много вериги от турнири, но двете най-популярни са Ю Ес Тур и Евро Тур. Състезателите печелят точки за представянето си по време на сезоните в тези вериги. Най-добрите се класират за поредица от плейофни турнири с ограничен брой участници и завишени наградни фондове. Отделно има награден фонд, който си поделят голфърите, спечелили най-много пари от наградни фондове по време на целия сезон в двете вериги.

Голфът е индивидуален спорт, но все пак има едно състезание, организирано на национален принцип. Този турнир се нарича Райдър Къп и в него традиционно застават един срещу друг САЩ и Европа. Двама избрани селекционери избират участниците в своите отбори сред най-добрите голфъри от САЩ и Европа. Те играят един срещу друг през определен брой рундове, печелещи точки за отборите си.

Голф Турнири

Все пак далеч по-популярни са индивидуалните турнири. Обикновено има по 3-4 по-значими турнира всяка седмица, които се провеждат най-често в три или четири дни /рунда/. Турнирите, предизвикващи най-голям интерес, са известни като „Мейджърс“. Те са 4 на брой:

  • Мастърс – той се провежда в края на април всяка година на традиционна локация. Това е „Огъста Нешънъл Голф Клъб“ в щата Джорджия, САЩ.
  • Шампионат на Професионалната Голф Асоциация (PGA Championship) – той се провежда в края на май на различни локации в САЩ.
  • Ю Ес Оупън – състои се в края на юни и е организиран от Голф Асоциацията на САЩ (USGA) на различни голф локации в Щатите.
  • Оупън Шампионатът – в края на юли, като това е единственият Мейджър голф турнир, който се провежда извън САЩ, в Обединеното кралство, на различен голф курс всяка година.

Видове залози

  • Победител в турнира – трябва да се има предвид, че в повечето турнири има над 120, и дори повече, участници. Съответно и коефициентите за победа на даден голфър са много по-високи от тези, в други спортове. Фаворитите в даден турнир често са оценени от букмейкърите с коефициенти от 10.00, 20.00 и дори повече.
  • Победител в първия рунд – тук целта е да се прогнозира кои голфъри ще започнат най-добре и ще водят в класирането след първия ден на даден турнир.
  • Един срещу друг – това са най-често двуизходни пазари, които противопоставят двама голфъри един срещу друг. Печели този, който е по-високо в крайното класиране на турнира /или в класирането за даден рунд, ако пазарът е един срещу друг за рунд/. Някои букмейкъри пускат и триизходни пазари, които включват равенство между двамата голфъри.
  • Турнирни залози от рода на „три топки“ за даден рунд (3-balls) – тези пазари предлагат сблъсък между трима голфъри. Те са триизходни, тоест целта е да прогнозирате кой от тримата голфъри ще бъде с най-предно класиране в турнира, или в даден рунд от него.
  • Специални залози за играчи – тук съществуват множество модификации поради големия брой участници в голф турнирите. Много разпространени са пазарите за Топ играч от дадена страна /САЩ, Англия, Ирландия, ЮАР, Австралия и т. н./, или Топ играч от даден континент.

Голфът определено не е сред най-популярните спортове в континентална Европа, и в България в частност. Дългата продължителност на турнирите го прави не особено пригоден за преки телеизионни излъчвания.

Този спорт обаче предлага доста добри възможности за печалба, поради високите средни коефициенти. Най-важните фактори, които следва да имате предвид при голф залаганията, са моментната форма на даден голфър, рекордът му точно на това голф трасе, метеорологичните условия, мотивацията в контекста на мястото на голфъра в сезонните класации, етапът от сезона /редовен турнир или плей-оф/.

Къде да залагаме на голф

Голфът не е много популярен спорт у нас, но това не пречи да бъде предлаган от доста от букмейкърите с лиценз за България. Освен букмейкърът Bet365, който винаги предлага най-разнообразни пазари за залозите на голф, отскоро и в секцията на Efbet спортни залози може да се намери този спорт. Освен това компанията Winbet също отделя внимание на голфа, като дори го поставя сред спортовете на началната си страница. В нашата статия ви разкрихме всичко, което трябва да знаете за този спорт, що се отнася до залози. Като индивидуален спорт, голфът има някои специфики, но това изобщо не го прави по-малко вълнуващ от останалите масови спортове.