Залози на Хандбал

Залози на Хандбал
Оценете тази статия

Смята се, че игра подобна на хандбал, се е играла още в Древна Гърция, а по-късно и в земите на днешна Германия. Съвременният хандбал възниква около 1920 година. Този динамичен спорт прави бърз дебют на Олимпийски игри, още през 1936 година. Първият олимпийски шампион са домакините от Германия, като страната винаги е била сред водещите страни в хандбала в световен мащаб. Следва период, в който играта обаче е изключена от календара на Игрите, за да се завърне през 1972 г. в Мюнхен.

Основните турнири в календара при националните отбори са естествено летните Олимпийски игри, Световните и европейските. На клубната сцена доминират два турнира – Купата на Европейската Хандбална Федерация (EHF Cup) и Евролигата. Тези турнири предизвикват голям интерес сред феновете на хандбала и логично намират място в офертите на всички големи букмейкъри. Най-голям интерес към играта има в Германия, Испания, Франция, Унгария, Дания и страните от Западните Балкани. Отборите от тези страни традиционно доминират в клубните надпревари.

Къде да залагам на Хандбал

Хандбалът не е сред най-популярните колективни спортове в наши дни, но има дълга история. Съответно повечето големи букмейкъри го предлагат залози на хандбал. Безапелационен лидер в това отношение е английският букмейкър Bet365, който освен многообразието в залозите, дава шанс на своите клиенти на наблюдават хандбалните срещи от големите първенства чрез лайф стрийм от сайта си. Това е голямо предимство пред останалите онлайн компании, защото не е нужно да търсите съответния мач по телевизията или в интернет, а получавате лайф стрийм с добро качество от сайта на Bet365.


 

От друга страна, родната компания за онлайн залози Efbet също предлага хандбала като един от спортовете си. Дори коефициентите са една идея по-добри от тези на останалите букмейкъри, но все пак липсата на лайф стрийм е единственото нещо, което лиспва на Ефбет за да бъде номер едно в този спорт. Ето и една историческа извадка, която да ни разкрие общата картина в развитието на хандбала през годините.

Видове залози на Хандбал

Основните видове залози при хандбала са следните:

  • Краен изход от мача – тук има три варианта, както и при футбола – 1, Х или 2. Специфично за хандбала обаче е, че процентът на мачовете, завършващи наравно, е много по-малък. Съответно и средните коефициенти за равенство са около 7,00-8,00 и дори по-високи.
  • Европейски Хендикап – при този пазар се дава предимство от няколко гола за по-слабия отбор. Пазарът е двуизходен, тоест хендикапът изключва равенство, например -1,5 гола, -2,5 гола, -4,5 гола.
  • Азиатски Хендикапи – при този пазар одсмейкърите правят по-фино напасване на прогнозирания резултат. Съответно, често се срещат четни линии, които допускат равенство /-2, -4 и т. н./. В случай на равенство след прилагането на азиатската линия на хендикап всички залози се възстановяват без печалба или загуба.
  • Общ брой голове Под/Над – тук специфичното е, че головите линии са много по-високи от футболните. Стандартните линии за хандбалните мачове са около 55-60 гола.
  • Двоен резултат – тук трябва да се прогнозира правилно изходът от първото полувреме и крайният изход от мача, точно както и във футболните двубои.
  • Пазари за полувреме – изход от първото полувреме /1Х2/ и Общо голове Първо полувреме Под/Над.
  • По-резултатно полувреме – тук целта е да се прогнозира кое от двете полувремена ще бъде по-резултатно – първото, второто, или ще има по равен брой голове в двете.
  • Печеливша разлика – целта при този пазар е правилно прогнозиране на разликата в крайния резултат като брой голове. Например Отбор А да победи с разлика между 3 и 6 гола, или Отбор Б да победи с разлика между 4-7 гола.

Както и при всеки друг спорт, предимство имат играчите, които разполагат с информация относно класирането на съперниците, текущата им форма и новините около водещи играчи /контузии, наказания и т. н./. Разбира се, много от популярните хандбални мачове се предлагат и за залагания и от други букмейкъри. В последно време Palms Bet и Winbet също добавиха хандбала в своето портфолио от спортове. Освен залози преди мач, може да залагате и на живо, което определено е предимство. Със сигурност, имате големи възможности за залози на хандбал в днешно време, стига да сте почитател на този спорт.