Залози на Тенис на маса

Залози на Тенис на маса
Оценете тази статия

Тенисът на маса се заражда някъде около 1880 година в Англия. Той е признат за спорт през 1926 година, когато се провежда и първото Световно първенство по тенис на маса. През 1988 този спорт дебютира и на Олимпийски игри.

Тенис на маса – основни турнири

В момента най-популярната ежегодна серия турнири по тенис на маса се нарича ITTF World Tour, който е бил известен и като Pro Tour преди време. Тази серия се състои от около 15 турнира, разпределени равномерно през годината, и зъвършващи с Гранд Финал турнир. Домакини на турнирите са най-често Китай, Бразилия и Германия. Тези три страни, особено Китай, са и доминиращите сили в света на тениса на маса.

Когато става дума за национални отбори, най-важните състезания в календара естествено са летните Олимпийските игри. Те се провеждат на всеки четири години, винаги във високосна година. Ежегодно се състои Световна купа по тенис на маса, а всяка нечетна година – Световно първенство по тенис на маса. Всички тези турнири са силно доминирани от националния отбор на Китай в последните десетилетия. Логично, китайските състезатели доминират и при индивидуалните турнири, в остра конкуренция помежду си.

Видове залози

В последните години бяха направени някои промени в правилата на спорта. Те постигнаха целта си да направят тениса на маса по-атрактивен и подходящ за преки телевизионни излъчвания, като по този начин го популяризират сред масовата публика. В унисон със своята политика на задаване на темпото в бранша най-добрият дилър за този спорт е букмейкърът Bet365. В съответствие с тази тенденция, публиката търси все повече тениса на маса в офертите и на другите онлайн компании за залози.

Най-популярните пазари за залагания на тенис на маса са:

  • Победител в мача. Специфичното при тениса на маса е, че фаворитите обикновено се предлагат на много ниски коефициенти.
  • Хендикап за победител. Най-разпространеният формат в двубоите на тенис на мача е победител от 7 сета, тоест печели играчът, който първи спечели 4 сета. Така резултатът от даден мач винаги е 4-0, 4-1, 4-2 или 4-3. Съответно и хендикапите, които се предлагат, са -1,5 сета, -2,5 сета и -3,5 сета.
  • Залози за брой изиграни сетове Под/Над – 4, 5, 6 или 7 сета.
  • Победител в следващия сет
  • Залози за точки на играчите – общ брой точки в сета / гейма, кой ще спечели следващата точка

Разбира се, с увеличаването на телевизионната аудитория на тениса на маса се увеличава и интересът към предлагането на лайв залагания за мачовете. Много от популярните сайтове за онлайн залози предлагат и лайв стрийминг на много от мачовете за деня, които можете да наблюдавате срещу минимален залог на някой от пазарите, или дори напълно безплатно.

Особености при залагането на тенис на маса

Нека разгледаме някои от най-популярните стратегии на играчите при залагане на тенис на маса.

В този спорт коефициентите за победа на фаворита обикновено са много ниски, много по-ниски от средните коефициенти в тениса на корт например. Затова обикновено не е добра идея да се залага директно на изключително ниските коефициенти за водещия играч в даден двубой, тъй като евентуалната печалба е малка и не покрива риска в случай на изненада и победа на аутсайдера.

Един удачен вариант в повечето случаи е да се залага на Под общ брой сетове в мача – 4 или 5. Така де факто печелите, ако фаворитът в мача победи с решаващо превъзходство /4-0 или 4-1/. Коефициентите тук обикновено са по-добри в сравнение с чистата победа в мача.

Обратно, ако очаквате оспорван двубой с неясен изход, една добра опция би била да заложите на Над общ брой сетове в мача. Когато двамата противници са равностойни, мачовете най-често завършват с победа за някой с 4-3 или поне 4-2.

Друго нещо, което следва да имате предвид, е склонността на масовата публика да залага на фаворитите в даден мач. Това най-често са китайските играчи, както вече споменахме. Букмейкърите обикновено пускат пазарите за тенис на маса 4-5 часа преди началото на първите мачове за деня. Българската  компания за залози Efbet също предлага тенис на маса сред своите спортове. За съжаление няма пряко предаване на мачове, но все пак може да залагате на мачовете от големите турнири. Освен това в своята секция спортни залози Palms Bet също е добавил тенис на маса. Преди началото на даден двубой можете да проследите как са се движели коефициентите за основните пазари. Ако считате, че фаворитът е прекалено надценен от масовата публика, можете да потърсите победа за аутсайдера, или Над общ брой сетове в мача.

Разбира се, както и при залагането на всеки друг спорт, ще имате голямо преимущество, ако следите редовно резултатите от турнирите и моментната форма на всеки водещ играч.